• Dopravná výchova v CVČ  Kežmarok
          • Dopravná výchova v CVČ Kežmarok

          • Dopravné ihrisko v Kežmarku sa dňa 23. 10. 2023 zaplnilo žiakmi III. A a III. B triedy. Hlavným dôvodom našej návštevy bolo skvalitnenie výučby dopravnej výchovy v treťom ročníku. Žiaci si v modelových dopravných situáciách overili svoje vedomosti a zručnosti v praxi. Najatraktívnejšou aktivitou bola jazda na bicykli a kolobežke po ceste s dopravnými značkami a semaformi. Dôležitú úlohu mali aj chodci. Na dodržiavanie dopravných pravidiel dbali namiesto policajtov pani učiteľky. Veríme, že návšteva dopravného ihriska prispela k lepšej bezpečnosti žiakov na cestách.

                                                              Mgr. I. Šterbáková, PaedDr. A. Olšavská

        • Medzinárodný deň stromov v I. A
          • Medzinárodný deň stromov v I. A

          • Tento deň si každoročne pripomíname 20. októbra už od roku 1872, kedy s touto myšlienkou prišiel novinár J. Sterling Morton. My v I. A sme si pripomenuli dôležitosť a význam stromov pre život spolu s pani Krempaskou, ktorá je členkou Poľovníckej ochrannej spoločnosti Ľubica. Žiaci si vypočuli prednášku o rôznych druhoch stromov a o zaujímavostiach z ich života. Dozvedeli sa, prečo listy na jeseň opadávajú a  majú rôzne farby. Vypočuli si, že od ich existencie je závislá väčšina všetkých foriem života, pretože vytvárajú vhodné prostredie pre život rastlín a živočíchov. Preskúmali rôzne druhy šišiek a iných plodov, spoznávali listy stromov, zahrali sa hru na stromy a oboznámili sa zo živočíchmi žijúcimi v našich lesoch. Tiež sa naučili ako stromy dýchajú a prečo sú pre našu Zem užitočné. Chceli sme poukázať na význam lesných spoločenstiev, aby si žiaci uvedomili, že lesy sú našimi najväčšími producentmi kyslíka v prípade, že sú zdravé. Na záver naši prváci dostali odmenu v podobe magnetiek, pasteliek a cukríkov od POS Ľubica. Ďakujeme.

                                                                                          tr. učiteľka Katarína Belišová   

        • Túlavé topánky
          • Túlavé topánky

          • Mesiac október sa pre žiakov oboch krúžkov Túlavé topánky niesol v znamení bicyklovania a turistiky. 6. 10. 2023 počas cyklotúry, ktorá viedla od našej školy cez mesto Kežmarok, Strážky, Spišskú Belú až po Tatranskú Kotlinu, žiaci spoznávali nielen  obce a mestá, ale aj cykloznačky a okolitú prírodu. Zároveň si dobre zašportovali, otestovali svoje fyzické schopnosti a podali na bicykloch úžasné výkony, z ktorých mali obrovskú radosť.

            21. 10. 2023 sa žiaci opäť stretli. Aj napriek nepriazni počasia, ktoré sa napokon umúdrilo, boli im dopriate nádherné zážitky a pohľady do okolitej prírody, ktorá sa nachádza pri  obci Iliašovce. Pri kaplnke Sans Souci skrytej v lese nad obcou si pochutnali na pečenej klobáske, pohojdali sa na stromových hojdačkách, zahrali si schovávačky, objavili jazierko lásky a úžasné miesto  na oddych, kde si zahrali futbal. Plní elánu a príjemne unavení sa v popoludňajších hodinách šťastne vrátili domov.

             Mgr. K. Bendíková, Mgr. K. Belišová

        • Oznam KRPŠ
          • Oznam KRPŠ

          • Na plenárnej schôdzi OZ KRPŠ pri ZŠ v Ľubici bol schválený členský

            príspevok a to nasledovne:

            1 dieťa........................10 eur

            2 a viac detí................15 eur

            Príspevky prosíme posielať na číslo účtu:

             IBAN SK12 7500 0000 0040 2399 3226

            - do správy pre príjemcu uviesť meno a priezvisko + trieda/triedy/

             Rodičia ktorí nemajú účet, môžu členský príspevok odovzdať triednemu učiteľovi.

            Príspevok prosíme uhradiť do 16.11.2023

            výbor OZ KRPŠ

        • Exkurzia
          • Exkurzia

          • V piatok 13. 10. 2023 sa žiaci IV. B a V. - VIII. AB zúčastnili exkurzie, počas ktorej  navštívili Kežmarský hrad. Absolvovali s lektormi múzea vyučovaciu hodinu na tému „Náš región Spiš“, kde spoznávali kde tvorili, žili a písali známe dejiny naši predkovia. Prešli priestory hradu, pozreli sa na mesto a okolie z hradnej veže, navštívili bytové múzeum v centre Kežmarku a prešli si remeselnícke uličky. Exkurzia prehĺbila ich vedomosti z vlastivedy.

            PaedDr. E. Raffajová, Mgr. A. Andrášová

        • Október – mesiac úcty k starším
          • Október – mesiac úcty k starším

          • Deti v ŠKD ani v októbri nezaháľali a za pomoci vychovávateliek vlastnoručne ušili malé vrecúška a naplnili ich levanduľou. Týmto darčekom chceli potešiť svojich starých rodičov, ktorým je tento mesiac venovaný.

            Vychovávateľky ŠKD

        • Zoznámme sa navzájom
          • Zoznámme sa navzájom

          • Aj v ŠKD sa začal nový školský rok privítaním nových kamarátov – prváčikov. Deti sa navzájom postupne zoznamovali a skamarátili. Vznikali medzi nimi nové priateľstvá. Žiaci vyšších ročníkov privítali prvákov krátkou básničkou a my vychovávateľky sme každého z nich obdarovali malým darčekom, ktorý sme vlastnoručne vyrobili.

            Vychovávateľky ŠKD

        • Projekt Erasmus
          • Projekt Erasmus

          • Boli sme susedia, teraz sme priatelia

            Projekt Erasmus „Boli sme susedia, teraz sme priatelia“ prebiehal na platforme eTwinning. Preto sme po jeho ukončení požiadali o Národný certifikát kvality (NQL). Ten oceňuje kvalitu práce konkrétneho učiteľa na projekte po dokončení a zrealizovaní projektových cieľov a splnení stanovených úloh s ohľadom na dodržanie kritérií kvality. Keďže sme boli úspešní, získali sme ho a veľmi sa tomu tešíme. Zároveň sme sa zapojili do súťaže o najlepší eTwinning projekt na Slovensku, ktorý bol realizovaný v príslušnom školskom roku a získal národný certifikát kvality. Po prijatí všetkých prihlášok v stanovenom termíne zhodnotí odborná komisia prihlásené projekty a pridelí im body za jednotlivé kritériá. Výsledky Národnej súťaže eTwinning 2023 budú zverejnené v prvej polovici novembra 2023.

        • Beh Ľubicou
          • Beh Ľubicou

          • Dňa 6. októbra 2023  sa konal v našej škole už 25. ročník tradičného športového podujatia „Beh Ľubicou“. Preteky sa organizujú v spolupráci s obcou a tento rok nám pomohol aj Dobrovoľný hasičský zbor a študentky zo Strednej zdravotníckej školy v Poprade. Privítali sme 267 súťažiacich zo škôl kežmarského okresu. Žiaci a žiačky, ženy aj muži si zmerali sily v 7 kategóriách. Dĺžka tratí bola rozdelená podľa veku pretekárov  od 450 m až po 2 500 m.  Novinkou tento rok bolo zaradenie novej kategórie predškolákov. Pekné jesenné počasie pomohlo súťažiacim k výborným výkonom, tí najrýchlejší boli ocenení. Všetkým, ktorí prispeli k bezproblémového priebehu pretekov patrí naša vďaka.

            Naša škola vďaka našim žiakom dosiahla veľmi pekné umiestnenia. Všetkým oceneným srdečne blahoželáme.

            Výsledky našich žiakov a učiteľov:

            A kategória

            dievčatá

            Emma Pitoňáková (I. A) – 1. miesto

            Eliška Kovalčíková (I. A) – 2. miesto

            chlapci

            Damian Schustrik (I. A) – 3. miesto

             

            B kategória

            dievčatá

            Evelin Ivančáková (III. A) – 2. miesto

            Vivien Mozdenová (II. A) – 3. miesto

            chlapci

            Vincent Kapolka (III. B) – 3. miesto

             

            D kategória

            dievčatá

            Daniela Ordzovenská (VI. A) – 1. miesto

             

            E kategória

            chlapci

            Oliver Jerdonek (VIII. B) – 2. miesto

            Matej Bejdák (IX. A) – 3.miesto

             

            G kategória

            ženy

            Mgr. Martina Ivančáková – 2. miesto

             

            Organizačný výbor

        • Oznam KRPŠ
          • Oznam KRPŠ

          • Vážení rodičia,

            Občianske združenie KRPŠ pri ZŠ v Ľubici Vás srdečne pozýva na plenárne stretnutie rodičov, ktoré sa bude konať 16.10.2023 o 17:00 hod. v priestore školskej jedálne.

            Program stretnutia:

            1. Privítanie členov a predstavenie výboru OZ KRPŠ

            2. Oboznámenie členov s prácou združenia

            3. Správa o hospodárení OZ KRPŠ

            4. Odsúhlasenie členského príspevku

            5. Rôzne

            6. Záver

            Prosíme o aktívnu účasť na stretnutí, nakoľko sa stretnutie uskutočňuje len raz ročne.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

            Výbor OZ KRPŠ

        • Tvorivé písanie
          • Tvorivé písanie

          • V piatok 6.10.2023 sme sa zúčastnili literárnej dielne o tvorivom písaní, ktoré zorganizovalo mesto Kežmarok pri príležitosti vyhodnotenia 58. ročníka Literárneho Kežmarku. Na aktivite sa zúčastnili žiačky zo VI. B triedy: Lea Krempaská, Timea Mráziková, Natália Grichová a Viktória Václavová. Z VIII.B sa aktivít zúčastnila Lea Wolodžková.

             V poradí už 58. ročník Literárneho Kežmarku, najstaršej literárnej súťaže detských a začínajúcich autorov na Slovensku, bol venovaný dvom významným osobnostiam. Slovenskému spisovateľovi Martinovi Kukučínovi, privátnemu študentovi kežmarského lýcea, ktorého 105. výročie úmrtia sme si pripomenuli  21. mája a kežmarskému rodákovi, profesorovi nemeckého a slovenského gymnázia Alfrédovi Groszovi, historikovi, prírodovedcovi, ktorého 50. výročie úmrtia sme si pripomenuli 1. marca.

            Literatúra má silný vplyv na naše životy, prebúdza našu predstavivosť, ponúka nám možnosť pozrieť sa na svet inými očami a prehlbovať náš intelektuálny rast.

            PaedDr. E. Raffajová

        • Turistický krúžok
          • Turistický krúžok

          • V októbri odštartovala v našej škole krúžková činnosť, preto  sme sa vybrali na pešiu turistiku smerom Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso – Štart. Vyšlo nám celkom dobré počasie. Prešli sme Tatranskou Lomnicou, turistickým chodníkom modrej farby smerom na Skalnaté pleso a oddýchli sme si na Štarte. Urobili sme pozitívny krok smerom k nášmu zdraviu, pretože sme strávili pekný čas v prírode a tiež sme sa celkom pekne zahriali a zapotili, kým sme zdolali prevýšenie a dostali sa k cieľu našej túry.

            PaedDr. E. Raffajová

        • Svetový deň mlieka v školách
          • Svetový deň mlieka v školách

          • Dňa 27.9.2023 sme si pripomenuli ,,Svetový deň mlieka v školách.“ Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších zložiek plnohodnotnej výživy človeka. Medzi odborníkmi panuje názor, že mlieko je takmer dokonalou potravinou, pretože obsahuje v primeranom množstve mnohé biologicky významné látky dôležité pre plnohodnotnú výživu:  bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky, ktoré dodávajú nášmu organizmu 50 -70 % vápnika (je dôležitý pre správny vývoj kostí a zubov) a od detstva hrajú významnú ochrannú úlohu pred osteoporózou. Konzumovať potraviny s dostatkom vápnika je nutné už v detskom veku, keď ho organizmus dokáže maximálne využiť (pevnosť a hustotu kostí môžeme ovplyvniť približne do veku okolo 25 rokov, keď ešte prevláda ukladanie vápnika pred jeho odbúravaním). 

            V priebehu aktivít na stanici „Mliečna cesta“ si žiaci upevnili vedomosti o význame mliečnych výrobkov pre zdravie človeka, o vplyve všetkých zložiek mlieka na imunitný systém a funkciu  orgánov  v tele človeka. Mohli si vyskúšať, ako sa dojí  krava. Zistili, že to nie je až také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.  

            Pevne dúfame, že mlieko, pokiaľ doteraz nebolo, od dnes už bude dennou súčasťou každého z nás. 

             

            Učiteľka biológie a chémie Mgr. Elena Kurutsova  

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Každý rok Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizuje celonárodnú zbierku na pomoc nevidiacim a slabozrakým občanom pod názvom Biela pastelka. 

            Biela pastelka zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Výnos zbierky je každoročne použitý na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. 

            V tomto roku bol hlavným zbierkovým dňom na Slovensku 23. september. Aktivisti  v tento deň oslovovali darcov v uliciach miest a obcí. 

            V našej škole zbierku zorganizovali a uskutočnili žiaci VI. B a VIII. A triedy.  V dňoch 19. a 20. septembra počas prestávok navštívili zamestnancov školy a spolužiakov z 1. a 2. stupňa, ktorí sa veľmi potešili ponúknutým dreveným pastelkám a pohľadniciam symbolizujúcim túto akciu. 

            V tomto roku sme slabozrakým a nevidiacim pomohli sumou 114 eur. 

            Srdečná vďaka patrí všetkým. 

                                                                                                                                                 Mgr. Elena Kurutsova 

             

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Dňa 27. septembra 2023 sme si pripomenuli hravými aktivitami Európsky deň jazykov. Žiaci 2. stupňa  si vyskúšali svoje vedomosti inou formou výuky, ako v triedach. Učitelia ich čakali na jednotlivých stanovištiach a žiacke vedomosti preskúšali rôznymi aktivitami. Žiaci museli vytvárať z písmen slová a odpovedať na otázky v kvízoch, ktoré sa týkali vedomostí z jazykov. Hračkou bolo pre nich rozpoznať hymny európskych štátov a namaľovať vlajku podľa  fantázie bola zábava. Tiež sa  naučili určovať smer so zaviazanými očami. Všetko úspešne zvládli a takéto učenie sa všetkým páčilo.

                                                                                                                                                                  Ing. Lenka Bižák

          • Medzinárodný deň Eura

          • Euro je mena, ktorú poznáme a využívame od 1. januára 2009. Medzinárodný deň Eura si pripomíname 24. septembra. Vyučujúci v rámci finančnej gramotnosti obohatili o túto  tému niektoré klasické hodiny. Žiaci na nich riešili hlavolamy, skladačky a úlohy so spoločným menovateľom – platidlo. Spoznávali peňažnú menu: históriu, mince, bankovky, ochranné prvky bankoviek, eurozónu a výhody spoločnej meny. Tiež prebehla súťaž o najkrajšiu žiacku bankovku, návrhy tvoria nástenku finančnej gramotnosti na druhom poschodí v priestoroch školskej chodby.

            Odmenení boli  žiaci I. A, II. B, IV. B a VI. A.

            Žiakom a učiteľom ďakujeme za účasť a záujem o túto problematiku.

             

            Koordinátorka FG: PaedDr. Eva Raffajová

        • Vedecká hračka
          • Vedecká hračka

          • Dňa 22. 09. 2023 si žiaci IV. A triedy prezreli interaktívnu výstavu „Vynálezy – Vedecká hračka“, ktorá sa nachádza vo výstavnej sieni Múzea v Kežmarku. Do vôle sa pohrali s vedeckými hračkami, ktoré pri hre jednoznačným spôsobom demonštrujú alebo využívajú konkrétny prírodný alebo technický fenomén – zákonitosť, jav, úkaz, princíp. Najviac ich zaujalo kreslenie svetlomzatemnenom priestore  na veľkú luminiscenčnú fóliu. Odniesli si odtiaľ veľmi pekné a hlavne poučné zážitky, ktoré môžu využiť v škole na niektorých vyučovacích hodinách pre ľahšie pochopenie učiva.

             Mgr. I. Ličková

             

        • Fandíme cyklistom
          • Fandíme cyklistom

          • Vo štvrtok 14.9.2023 viedla našou obcou trasa 67. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Takú malú tour zažili aj žiaci zo školského klubu. Pre väčšinu detí to bolo po prvýkrát, čo zažili takéto  veľké cyklistické preteky. Naše deti si obliekli rovnaké žlté tričká a aj keď nám počasie neprialo, povzbudzovali cyklistov z plného hrdla.

            Vychovávateľky ŠKD

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            V našej škole bude prebiehať zbierka v dňoch 19. – 20. 09. 2023 (utorok a streda).

            Za akúkoľvek podporu vám ďakujeme.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje