• BOJ PROTI PLYTVANIU POTRAVÍN
          • BOJ PROTI PLYTVANIU POTRAVÍN

          • Naša škola sa zapojila aj do projektu Komunitné dni – Vzdelávanie v boji proti plytvaniu potravinami a Tesco ako spoločnosť robí veľkú zmenu. Plytvanie jedlom a potravinami je fenomén, ktorý je odsudzovaný už oddávna. Nemáte však pocit, že posledné roky sa plytvá potravinami viac? Môžeme to považovať za celosvetový problém, ktorý významným spôsobom negatívne ovplyvňuje naše životné prostredie. Spolu s nezjedeným jedlom totiž ,,končia v koši“ aj vzácne prírodné zdroje, akými sú voda, pôda, energie a práca, ktoré sa spotrebujú pri pestovaní, spracovaní a distribúcii.

            Hlad a plytvanie potravinami sú prepojené spoločenské, ale aj environmentálne problémy. Uvádza sa, že 828 miliónov ľudí trpí nedostatkom jedla a až jedna tretina všetkých potravín vyrobených na svete sa stratí alebo vyhodí.

            Mnoho ľudí si neuvedomuje, čo to plytvanie potravinami je, kde sa tento proces začína a čo všetko môžu urobiť pre to, aby mu predchádzali. Preto žiakom VIII. A triedy manažérka pani Lenka Šikulajová zo Supermarketu Tesco Spišská Belá vo štvrtok 22.09.2022 hravou formou predstavila koncept zodpovedného nakupovania a správneho skladovania potravín, ktorý môžu s rodičmi aplikovať pri návštevách obchodov aj vo svojich domácnostiach. Chceme poďakovať pani Lenke Šikulajovej za akýsi prvý krok k riešeniu tejto vážnej problematiky. Oceňujeme správne uchopenie témy a propagáciu pred žiakmi. Prednáška a vzdelávanie boli na mieste. Zároveň ďakujeme za motivačný balíček – školské potreby, propagačné materiály a množstvo pripravených dobrôt, z ktorých sme mali všetci radosť.

            Mgr. Veronika Gurová

        • FAREBNÝ TÝŽDEŇ VĎAČNOSTI ZA ZDRAVIE  VO FARBÁCH KONTINENTOV
          • FAREBNÝ TÝŽDEŇ VĎAČNOSTI ZA ZDRAVIE VO FARBÁCH KONTINENTOV

          • „Či si veľký a či malý, taký akurát,

            je jedno ako vyzeráš, poď, farebný týždeň je náš!“

            Jeseň má svoje veľké čaro. Príroda sa zahaľuje do teplých farieb a aj napriek prichádzajúcemu chladu získava naše okolie neobyčajný šmrnc. A nielen ona. Štvrtý septembrový týždeň sa niesol v našej škole v znamení farieb. To, že každá farba má svoj význam a symboliku sme sa presvedčili sami na sebe.

            Nastal ideálny čas na to, aby sme sa pozreli, za čo sme v našich životoch vďační. Aj za to „dobré” aj za to „zlé”. Je dôležité, aby sa ľudia cítili ocenení za všetko, čo robia.

            Čo je to vlastne vďačnosť? Vďačnosť je emócia. Emócia je energia. S vďačnosťou je spojených aj mnoho ďalších výhod.

            Vďačnosťou môžeme: posilniť svoj imunitný systém, znížiť hladinu stresu, zlepšiť spánok, zlepšiť sebavedomie a znížiť príznaky depresie.

            Oslava vďačnosti sa začala v roku 1965 na Havaji, keď medzinárodné zhromaždenie rozhodlo, že by bolo dobré mať jeden deň v roku formálne vyjadrenie vďačnosti a uznania za mnohé úžasné veci, ktoré sa dajú vo svete nájsť. Po stretnutí na Havaji si mnoho návštevníkov pripomenulo Deň vďačnosti 21. septembra 1966, keď sa vrátili do svojich krajín. Odvtedy počet ľudí oslavujúcich Deň vďačnosti po celom svete rastie a rastie.

            Každý človek si chce udržať dobré zdravie a vieme, že kvalitu zdravia ovplyvňuje aj správna výživa. A preto sme sa „vybrali“ na výlet za zdravím a to tak, že sme „cestovali“ po kontinentoch potravín. Dostali sme sa do miest, kde bolo veľa rôznych potravín, jedla, ovocia a zeleniny.

            Celý týždeň od 19.09.2022 do 23.09.2022 sme sa každý deň „obliekali“ inou farbou. Obliekli sme si odev (tričko, sveter, nohavice) príslušnej farby.

            PONDELOK – ZELENÁ FARBA

            UTOROK – HNEDÁ FARBA

             STREDA – ORANŽOVÁ FARBA

             ŠTVRTOK – BIELA FARBA

            PIATOK – ŽLTÁ FARBA

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do farebného týždňa.

             

            Mgr. Veronika Gurová      

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje