• Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Žiaci IV. A a IV. B triedy absolvovali od 9. do 13. mája 2022 školu v prírode, ktorá  sa konala v prekrásnom prostredí Nízkych Tatier v regióne Horehronie v obci Bystrá neďaleko Brezna.  Súčasťou obce  je aj Bystrianska jaskyňa, ktorou boli žiaci ohúrení pre jej krásu. Okolitá príroda žiakom ponúkla svoju rozmanitosť aj prostredníctvom náučného chodníka, ktorý ich voviedol až do rekreačného strediska Tále. Počas túry sa oboznámili so životom včiel, mravcov a medveďov, vyskúšali si obskočisko, ako aj hru na edukačný dendrofón či Tripexeso. Hlavným cieľom animačného programu, ktorý žiakov sprevádzal počas celého pobytu, bol nácvik divadelného predstavenia s názvom Pipi dlhá pančucha, ktorého premiéra bola v podvečer posledného dňa pred odchodom domov. Prostredníctvom tvorivej dramatiky sa u žiakov rozvíjala nielen fantázia a komunikačné zručnosti, ale aj sebavedomie a celá detská osobnosť.

            Tento pobyt v nás všetkých zanechal krásne spomienky, ktoré si budeme veľmi dlho pripomínať .

            Bendíková K., Longauerová D.

        • Krúžok Programovanie Scratch
          • Krúžok Programovanie Scratch

          • V mesiaci máj sa žiaci v rámci krúžku Programovanie Scratch zúčastnili na vzdelávacích hodinách, ktoré realizovala Legáreň z Popradu. Pani lektorka do nášho krúžku priniesla špeciálne sety kociek LEGO® . Každé stretnutie malo štruktúru vyučovacej hodiny, na ktorej lektorka vysvetlila tému, ktorú si žiaci vopred zvolili (napr. odstredivá sila, tlak, cicavce, objavovanie planét, stredoveký katapult, Vianoce, jar, zima, hrnčiarsky kruh a mnohé iné). Výsledkom bola zaujímavá hodina, na ktorej si žiaci poskladali  model podľa témy, ktorú práve preberali a pochopili, ako to funguje v praxi. Program je ideálnym spôsobom ako oživiť bežné hodiny prírodovedy, matematiky, chémie, alebo ako jednoducho zlepšiť jemnú motoriku, predstavivosť, spoluprácu a technické myslenie žiakov. Už teraz sa tešíme na naše nové programovanie a modely, ktoré budú funkčné. 

            PaedDr. Eva Raffajová 

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Mesiace marec a apríl sme venovali rôznym environmentálnym aktivitám. Pri príležitosti Dňa Zeme vytvorili žiaci rôznymi technikami  práce  na témy globálne otepľovanie, ozónová diera, skleníkový efekt a kolobeh vody v prírode, ktoré sme následne vystavili na chodbe školy. Zostrojili aj vtáčie búdky, ktoré sme umiestnili v okolí školy a v zime budú slúžiť na prikrmovanie vtákov. Tiež uskutočnili brigádu zameranú na upratovanie okolia školy. Žiaci piateho až deviateho ročníka museli vymyslieť spôsob, ako vysiatím trávového semena vytvoria vopred pridelené písmeno. Nakoniec nám vznikol ,,trávový nápis“ Deň Zeme.

            Všetky aktivity, ktoré žiaci absolvovali počas Dňa zeme a Dňa vody sme vyhodnotili a máme víťazov, ktorých čaká odmena – noc strávená v škole so zaujímavým programom. Medzi mladšími žiakmi druhého stupňa sa celkovým víťazom stala V. A trieda, zo starších žiakov najviac bodov získala VII. A trieda.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka školy udeľuje dňa 18.05.2022 (streda) riaditeľské voľno žiakom 6. – 9. ročníka z dôvodu celoslovenského Testovania T5.

            Na prvom stupni bude prebiehať vyučovanie podľa rozvrhu.

          • Pomôž našej škole vyhrať výpočtovú techniku od Lidla!

          • Aj vďaka vášmu hlasu môžeme vybaviť našu školu modernými notebookmi i desktopmi, monitormi i kamerami a ďalšou technikou v hodnote až 35 000 eur! Stačí nakupovať v Lidli a zbierať balíčky nálepiek „Slovenskô ako maľované“. Vo vnútri nájdete kartičku s hlasovacím kódom, s ktorým môžete od 2. mája do 30. júna 2022 zabojovať za našu školu na stránke malovaneslovensko.sk.

            Ďakujeme za každý hlas! 

        • Moja malá záhradka
          • Moja malá záhradka

          • Žiaci II.B, III.C, IV.B a IV.C sa v marci zapojili do projektu Moja malá záhradka, ktorý podporila spoločnosť Kaufland. Cieľom bolo zistiť, ako rýchlo a ľahko sa dajú vypestovať zdravé rastlinky. Výsledok dosiahli s trochou vody, za pomoci slnečných lúčov a starostlivosťou. Získali užitočné typy, zábavné informácie a ďalšie fakty o záhradkárstve. Nie z každého semienka vyrástla rastlinka, ale veľmi ich tešilo, že  sa mohli jednoducho a svojpomocne podieľať na ich pestovaní. Najkrajšiu vypestovanú rastlinku – bylinku šampiónku – poslali do súťaže spolu s jej popisom.

            Triedne učiteľky: PaedDr. Eva Raffajová, Mgr. Katarína Belišová, Mgr. Danka Longauerová, Mgr. Mária Halčinová

        •  „Boli sme susedia, teraz sme priatelia“
          • „Boli sme susedia, teraz sme priatelia“

          •  V nedeľu ráno 24. apríla 2022 sa ôsmi žiaci a tri pani učiteľky vydali na cestu do pre nás známej Českej republiky. Našim cieľom bolo mesto Česká Lípa, kde sme sa zúčastnili prvej mobility v rámci programu Erasmus a projektu „Boli sme susedia, teraz sme priatelia“ v Základnej škole Klíč. Po dlhej ceste a krátkom zoznámení s ubytovaním v hoteli Olympia nás privítala jedna z našich hostiteliek Petra, ktorá nás oboznámila s programom na ďalšie dni a spoločne sme sa navečerali.  V pondelok sme si prezreli školu, popoludní sme absolvovali prehliadku mesta. V utorok dopoludnia žiaci pracovali v škole v  na rôznych aktivitách – piekli koláčiky, pripravovali bagety a zemiakový šalát. Popoludnie sme strávili v prírode. Navštívili sme obec Sloup a okolie romantického skalného hradu. V stredu sa naši žiaci zúčastnili vyučovacích hodín, na ktorých vyrábali rôzne výrobky, maľovali na tričká, tašky. My dospelí sme vypracovali plán a dohodli sa na ďalších stretnutiach. Vo štvrtok sme boli na celodennom výlete v Prahe, kde sme si pozreli Pražský hrad, Karlov most, Pražský orloj a Václavské námestie. Večer sme sa s našou hostiteľkou rozlúčili a v piatok ráno sme cestovali späť na Slovensko. Predmetom projektového stretnutia bolo pestovať vzťah žiakov k ľuďom a kultúre v susedných krajinách. Cieľom stretnutia bolo prekonávanie rečových bariér, rozvoj komunikácie a spoznávanie zvykov a tradícií obyvateľov susedných štátov. Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť tejto mobility. Naši žiaci nás vzorne reprezentovali a získané skúsenosti budú prínosom pre našu ďalšiu prácu. Domov sme sa vrátili s množstvom spomienok a zážitkov. Bol to pobyt, na ktorý budeme dlho spomínať. 

             

            PaedDr. Eva Raffajová, Mgr. Danka Longauerová, Mgr. Anna Andrášová                        

        • Deň Zeme v ŠKD
          • Deň Zeme v ŠKD

          • 22. apríl – tento deň už tradične patrí našej Zemi. Ide o ekologicky motivovaný sviatok upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia. Žiaci počas celého týždňa vykonávali aktivity venované tomuto sviatku. Vyvrcholením bolo, keď si spoločne vytvorili obraz našej Zeme – krásnu usmievavú, ale aj takú, ktorú by sme nechceli. Fotografie Vám napovedia viac. 

            vychovávateľky ŠKD

                                                                                      

        • Bezpečne na ceste
          • Bezpečne na ceste

          • Pod týmto názvom sa celý týždeň niesli aktivity v ŠKD. Žiaci sa oboznamovali s dopravnými značkami, sami si ich vytvárali a nakoniec si zasúťažili na kolobežkách na vytvorenom dopravnom ihrisku. Nechýbali ani chodci a stráž poriadku. Po úspešnom zdolaní cestnej premávky každý účastník dostal malú odmenu.

            vychovávateľky ŠKD

                                                                                                                                   

             

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje