• Európsky týždeň boja proti drogám
          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Európsky týždeň boja proti drogám každoročne pripadá na tretí novembrový týždeň. Jeho cieľom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšiť povedomie o legálnych a nelegálnych drogách. Pod pojmom drogy sa pôvodne rozumeli látky, ktoré sa používali ako liečivá. Droga je látka, ktorá po požití určitým spôsobom mení „normálne fungovanie organizmu“. U nás sa toto slovo používa v užšom význame ako látka, ktorá mení duševný stav (náladu, stav vedomia, psychiku) a na ktorú zväčša vzniká závislosť. Drogy sa nachádzajú všade a tak je lepšie niečo o nich vedieť, ako sa tváriť, že neexistujú alebo mať skreslené informácie z médií.

            Stáva sa už tradíciou, že žiaci 2. stupňa pripravujú aktivity pre tých menších z 1. stupňa. V priebehu malých testov, súťaží, kreatívneho kreslenia alebo maľovania, spevu a inej tvorivej činnosti vznikla atmosféra radosti a peknej spolupatričnosti. Hovoríme: životu – ÁNO, drogám – NIE!

            Prečo som na svete rád/rada ? Nad touto otázkou sa zamýšľali žiaci 2. stupňa, svoje pocity zhmotnili na papieri a vznikol z toho Strom radosti. Kvíz o skúsenostiach žiakov s drogami ukázal smutnú skutočnosť o tom, že žiaci už v malom veku siahajú po cigaretách, alkohole, sú informovaní aj o ťažkých drogách.

            Veľkým problémom sú energetické nápoje. O ich škodlivosti žiaci vedia, ale mnohí ich denne požívajú, nosia do školy a dokonca majú informácie o tom, ako sa dajú namiešať aj iné škodlivé nápoje. V súvislosti s týmto žiaci na 2. stupni sledovali filmy o škodlivosti alkoholu, cigariet, energetických nápojov. Ako alternatíva týmto javom v triedach vznikali Slnečnice radosti.

            Všetkým, ktorí sa hlásia ku peknému životu bez všetkého zlého patrí veľký potlesk so želaním zdravého života plného smiechu, dobrých pocitov, nádeje a radosti.

            Mgr. Elena Kurutsova

        • Európska značka pre jazyky
          • Európska značka pre jazyky

          • Európska značka pre jazyky je iniciatíva zameraná na podporu jazykového vzdelávania, ktorú už od roku 1998 koordinuje Európska komisia.

            Jej hlavným cieľom je:

            - zviditeľniť a oceniť inovačné projekty a iniciatívy v jazykovom vzdelávaní na všetkých stupňoch vzdelávania vrátane vyučovania v posunkovom jazyku, Braillovom písme, ale aj vyučovania slovenského jazyka pre národnostné menšiny, cudzincov alebo migrantov,

            - podporovať, využívať a rozširovať výsledky úspešných projektov a iniciatív na národnej a európskej úrovni ako príklady dobrej praxe a zdroj inšpirácie a motivácie,

            - motivovať žiakov a študentov k učeniu sa cudzích jazykov,

            - inšpirovať učiteľov a lektorov cudzích jazykov využívať nové a inovatívne metódy vzdelávania.

            Realizátori ukončených projektov financovaných z programu Erasmus+  alebo realizovaných v rámci eTwinningu mohli predkladať svoje jazykové projekty na základe Výzvy vyhlásenej národnou agentúrou programu Erasmus+  pre vzdelávanie a odbornú prípravu. Preto sme aj my podali náš projekt „Boli sme susedia, teraz sme priatelia“. Zo všetkých prihlásených projektov vybrali 5 najúspešnejších a tie potom museli realizátori obhajovať pred porotou. Boli sme medzi nimi a dňa 6.11.2023 sme v Bratislave prezentovali hlavné aktivity nášho projektu a jeho priebeh. Zažili sme zaujímavý deň a načerpali nové nápady do ďalšej praxe v rámci tejto oblasti.

             

            Mgr. Anna Andrášová, PaedDr. Eva Raffajová

             

        • Vodopád Skok
          • Vodopád Skok

          • V októbri sme so žiakmi VII. A a VIII. A triedy navštívili v rámci geografie a environmentálnej výchovy Vysoké Tatry. Vybrali sme si nenáročnú túru Mlynickou dolinou k majestátnemu vodopádu Skok. Vlakom a električkou sme sa dostali na Štrbské Pleso a odtiaľ pešo k vodopádu. Prešli sme 10 km a túra tam a späť trvala tri hodiny. Cestu nám spestrilo veľa prekrásnych výhľadov, ale najúžasnejší bol  na samotný vodopád. Padá z výšky 25m a je to jeden z najkrajších vodopádov u nás. Krásne jesenné počasie ešte umocnilo zážitok z našich veľhôr.

                                                                                                                                                                                                                                                                                              Mgr. Mária Sviteková, Mgr. Natália Bóry Fornadeľová

        •  Aktivity venované podpore zdravia
          • Aktivity venované podpore zdravia

          • 16. októbra si pripomíname  Svetový deň potravín, 21. október je zasa venovaný Medzinárodnému dňu jablka. V týždni od 23. do 27. októbra uskutočnili učitelia so žiakmi v rámci vyučovania rôzne aktivity. Vďaka žiačkam VII. B triedy prebehli zaujímavé aktivity so žiakmi celého 1. stupňa: „maľovaný“ kvíz – prieskum o tom, ktoré ovocie viac chutí – jabĺčko alebo hruška. Vznikli z toho krásne vybodkované obrázky ovocia. Žiaci IX. A  a VII. A triedy absolvovali kvíz o zdravej výžive a tiež sa snažili čo najlepšie ošúpať jabĺčko, čo sa ukázalo ako dosť náročná úloha. Vďaka žiačkam XI. A triedy bola uskutočnená  rozhlasová relácia o posolstve Medzinárodného dňa jablka a veľkej hodnote tohto ovocia pre zdravie človeka.

            Celkovo sa žiaci prejavili ako dobre informovaní o zdravom životnom štýle. Vedeli, čo je nevhodná strava a nesprávne stravovacie návyky a aký je pre zdravie dôležitý pohyb v akejkoľvek forme.

             Mgr. E. Kurutsova

        • Október – Medzinárodný mesiac školských knižníc
          • Október – Medzinárodný mesiac školských knižníc

          • Pri tejto príležitosti sa žiaci  zapojili do viacerých zaujímavých projektov na podporu kreatívneho čítania. Ich cieľom bolo pomôcť slovenským a českým učiteľom rozvíjať čítanie na základných a stredných školách. Žiaci si upevnili vzťah ku knihám, vďaka ktorým budú rozvíjať svoje vedomosti a zručnosti. V triedach sa rozprávali o knihách, diskutovali  a zdieľali vzájomné dojmy. Projekty pomohli rozvíjať cezhraničnú spoluprácu českých a slovenských škôl a vzájomné spoznávanie jazyka, literatúry, histórie a kultúry. Jedným z projektov bol projekt pod názvom  „Záložka do knihy spája školy“. Úlohou žiakov bolo zhotoviť záložku pre svojho českého spolužiaka na tému: „Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní “ . Žiaci zhotovili pekné záložky a potešili sa, že urobia radosť iným žiakom.

            Mgr. Martina Ivančáková

        • Dopravná výchova v CVČ  Kežmarok
          • Dopravná výchova v CVČ Kežmarok

          • Dopravné ihrisko v Kežmarku sa dňa 23. 10. 2023 zaplnilo žiakmi III. A a III. B triedy. Hlavným dôvodom našej návštevy bolo skvalitnenie výučby dopravnej výchovy v treťom ročníku. Žiaci si v modelových dopravných situáciách overili svoje vedomosti a zručnosti v praxi. Najatraktívnejšou aktivitou bola jazda na bicykli a kolobežke po ceste s dopravnými značkami a semaformi. Dôležitú úlohu mali aj chodci. Na dodržiavanie dopravných pravidiel dbali namiesto policajtov pani učiteľky. Veríme, že návšteva dopravného ihriska prispela k lepšej bezpečnosti žiakov na cestách.

                                                              Mgr. I. Šterbáková, PaedDr. A. Olšavská

        • Medzinárodný deň stromov v I. A
          • Medzinárodný deň stromov v I. A

          • Tento deň si každoročne pripomíname 20. októbra už od roku 1872, kedy s touto myšlienkou prišiel novinár J. Sterling Morton. My v I. A sme si pripomenuli dôležitosť a význam stromov pre život spolu s pani Krempaskou, ktorá je členkou Poľovníckej ochrannej spoločnosti Ľubica. Žiaci si vypočuli prednášku o rôznych druhoch stromov a o zaujímavostiach z ich života. Dozvedeli sa, prečo listy na jeseň opadávajú a  majú rôzne farby. Vypočuli si, že od ich existencie je závislá väčšina všetkých foriem života, pretože vytvárajú vhodné prostredie pre život rastlín a živočíchov. Preskúmali rôzne druhy šišiek a iných plodov, spoznávali listy stromov, zahrali sa hru na stromy a oboznámili sa zo živočíchmi žijúcimi v našich lesoch. Tiež sa naučili ako stromy dýchajú a prečo sú pre našu Zem užitočné. Chceli sme poukázať na význam lesných spoločenstiev, aby si žiaci uvedomili, že lesy sú našimi najväčšími producentmi kyslíka v prípade, že sú zdravé. Na záver naši prváci dostali odmenu v podobe magnetiek, pasteliek a cukríkov od POS Ľubica. Ďakujeme.

                                                                                          tr. učiteľka Katarína Belišová   

        • Túlavé topánky
          • Túlavé topánky

          • Mesiac október sa pre žiakov oboch krúžkov Túlavé topánky niesol v znamení bicyklovania a turistiky. 6. 10. 2023 počas cyklotúry, ktorá viedla od našej školy cez mesto Kežmarok, Strážky, Spišskú Belú až po Tatranskú Kotlinu, žiaci spoznávali nielen  obce a mestá, ale aj cykloznačky a okolitú prírodu. Zároveň si dobre zašportovali, otestovali svoje fyzické schopnosti a podali na bicykloch úžasné výkony, z ktorých mali obrovskú radosť.

            21. 10. 2023 sa žiaci opäť stretli. Aj napriek nepriazni počasia, ktoré sa napokon umúdrilo, boli im dopriate nádherné zážitky a pohľady do okolitej prírody, ktorá sa nachádza pri  obci Iliašovce. Pri kaplnke Sans Souci skrytej v lese nad obcou si pochutnali na pečenej klobáske, pohojdali sa na stromových hojdačkách, zahrali si schovávačky, objavili jazierko lásky a úžasné miesto  na oddych, kde si zahrali futbal. Plní elánu a príjemne unavení sa v popoludňajších hodinách šťastne vrátili domov.

             Mgr. K. Bendíková, Mgr. K. Belišová

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje