• Červené stužky
          • Červené stužky

          • Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi žijúcimi s HIV alebo AIDS. Červená stužka je značkou pre upevňovanie povedomia o HIV a AIDS medzi ľuďmi. Počas celého roka ju majú nosiť ľudia, aby vyjadrili svoju podporu ľuďom, ktorí žijú s HIV a AIDS a aby si uctili pamiatku tých, ktorí v dôsledku tohto ochorenia zomreli.

            Počas 1. decembra – medzinárodného dňa HIV a AIDS, si ľudia z celého sveta pripínajú červenú stužku. Hovoria tým “zaujímam sa o tému HIV a AIDS“, „som znepokojený/a“, „venujem sa vzdelávaniu, aby sa HIV nešírilo“

            Naša škola sa v tomto školskom roku zapojila do celoslovenskej kampane boja proti AIDS pod názvom „Červené stužky“.

            Od septembra do 1. decembra sa napriek sťaženým podmienkam uskutočnili na prvom a druhom stupni rôzne aktivity zamerané na šírenie odborných vedomosti o HIV/AIDS,  ako aj na prevenciu látkových a nelátkových závislostí a chorôb s nimi spojených.

            Na hodinách výtvarnej výchovy žiaci vytvárali obrazy o kráse života a rôznych nebezpečných sociálnych javoch. Tri najúspešnejšie práce škola poslala na výtvarnú súťaž kampane Červené stužky.  

            Na hodinách biológie boli uskutočnené odborné prednášky o HIV/AIDS. Žiaci mali možnosť sledovať veľmi emotívny film Anjeli, o deťoch Afriky chorých na toto ochorenie.

            Žiaci VIII. A triedy pripravili hodinovú aktivitu pre žiakov prvého stupňa a žiakov V. A a V. B triedy.

            Pretože 1. decembra žiaci VIII.A triedy boli v karanténe, 2. decembra sa uskutočnili aktivity k Medzinárodnému dňu boja proti AIDS.

            Na prvých troch vyučovacích hodinách žiaci vyrábali červené stužky, vytvárali odkaz pre mladých Slovenska, hovorili o nebezpečenstve vírusových ochorení vo svete akým je aj vírus HIV ale aj koronavírus COVID-19, kreslili, maľovali obrazy, plagáty.

            Vieme, že kampaň „Červené stužky“  je zameraná nielen na pripnutie tohto symbolu, ale vedie k zamysleniu sa nad veľkou hodnotou, krásou života, aby sme mohli urobiť rozhodnutie:

            • ÁNO – ŽIVOT
            • NIE – AIDS (COVID19!)

             

                                                                                                 koordinátor prevencie Mgr. Kurutsova Elena

        • Výdaj AG testov
          • Výdaj AG testov

          • Prosíme rodičov, ktorí si objednali AG testy na domáce samotestovanie, aby si ich prišli osobne prevziať v utorok  07. 12. 2021 od 8:00 hod. do 14:00 hod. ku žiackemu vchodu. Ak Vám daný termín nevyhovuje, kontaktujte triedneho učiteľa. Ich vydanie je podmienené podpisom.

            Podľa upravených pokynov z dôvodu vysokého záujmu rodičov bolo vydaných 5 ks samotestov na žiaka, ktorého rodičia prejavili záujem.

            Samotestovanie sa odporúča realizovať doma každý pondelok a štvrtok ráno pred nástupom na vyučovanie.  

            Keďže za použitie je zodpovedný rodič, vykonanie samotestu škole potvrdzuje  prostredníctvom edupage. Rodič škole potvrdzuje len vykonanie poskytnutého samotestu, výsledok samotestu škole oznamuje len v prípade, že bol žiak pozitívny – žiak následne zostáva doma a rodič informuje všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho ďalej usmerní.

            Návod na správne použitie samotestu

        • Deň pozdravov
          • Deň pozdravov

          • Dňa 22.11.2021 sme si reláciou v školskom rozhlase pripomenuli Svetový deň pozdravov a naši ôsmaci tajne sledovali našich žiakov, či sa vedia pozdraviť. Napísané pozdravy boli rozmiestnené na zábradlí schodov našej školy a na chodbe bola zrealizovaná nástenka.

            Svetový deň pozdravov má počiatok v roku 1973 v čase konfliktu medzi Egyptom a Izraelom, v dôsledku čoho USA uviedli svoje armády do stavu pohotovosti. Zakladatelia myšlienky Svetového dňa pozdravov boli bratia McCormackovci, ktorí vtedy hľadali spôsob, ako posilniť mier vo svete. Prišli k záveru, že aj pozdravom možno prispieť k podpore mieru na svete. Na základe presvedčenia, že k mieru sa dá dopracovať najmä komunikáciou, bratia naliehali, aby 21. novembra každý človek pozdravil ľudí, pretože keď ľudia budú spolu hovoriť, nebudú mať čas bojovať.
            Každý, kto 21. novembra pôjde z domu, by nemal zabudnúť pozdraviť akýmkoľvek spôsobom ľudí, ktorých stretne.

            Milí žiaci! Ráno 22. 11. 2021 prešlo bránami  školy 237 žiakov. Z  1. stupňa prišlo 88 žiakov a 49 žiakov sa pozdravilo. Z 2. stupňa prišlo 149 žiakov a pozdravilo sa 67 žiakov.

            Preto Vás prosíme, aby ste sa zamysleli, že pozdrav je dôležitý v komunikácii medzi ľuďmi.

            „Raz možno, keď si deti aj dospelí všade na svete povedia v tento deň „Ahoj“, nezostane na svete nikto, kto by si prial vojnu.“   

            To bude nádherný deň!

                                                                                                  Mgr. D. Longauerová

        • Deň pozdravov
          • Deň pozdravov

          • Pri príležitosti svetového dňa pozdravov, ktorý sa každoročne koná 21. novembra, si žiaci tretích, štvrtých a piatych ročníkov pripravili pozdravy vo forme plagátov, prostredníctvom ktorých pozdravili rovesníkov na základných školách v Poľsku, Maďarsku, Čechách a Škótsku. Deviataci podobným spôsobom pozdravili žiakov strednej školy vo Valencii. Okamžitá spätná väzba prišla zo susedného Maďarska a na podobnom projekte momentálne pracujú aj žiaci v Škótsku. Verím, že v blízkej budúcnosti sa pridajú další. Za spoluprácu ďakujem p.učiteľkám Natálii Fornadeľovej a Lenke Bižak, no predovšetkým všetkým žiakom našej školy, ktorí vytvorili tieto milé a originálne pozdravy.

            Mgr. Veronika Ćwik

          • Oznam

          • Kvôli zhoršenej epidemiologickej situácii v súvislosti s epidémiou COVID-19 je vstup žiakov do budovy školy od 30. 11. 2021 rozdelený následovne:

            žiacky vchod 1 – spojovacia chodba: 1. – 4. ročník  o 7:40 hod.

                                                                           5. – 6. ročník o 7:50 hod.

            žiacky vchod 2: 0. – 4. ročník o 7:40 hod.

                                        7. – 9. ročník o 7:50 hod.

             

        • V ŠKD sa nenudíme
          • V ŠKD sa nenudíme

          • V tomto školskom roku sme nových členov ŠKD, ale i tých ostrieľaných, privítali milým slovom i malým darčekom.

                        Keďže tento rok nám jeseň priniesla slnečné a teplé dni, trávili sme popoludnia v parku v okolí školy. Deti si užili prírodu, čerstvý vzduch i teplé slnečné lúče.

                        Aj čas strávený v priestoroch školy sme využili na tvorivú činnosť. Začali sme výrobou skákacích loptičiek, ktoré si deti vlastnoručne vyrobili. Nebolo to síce pre nich jednoduché, ale o to väčšia bola ich radosť z výsledku. Pokračovali sme výzdobou priestorov pred ŠKD. Podarilo sa nám vytvoriť krásne jesenné dekorácie z prírodných materiálov ako sú kôra zo stromov, šišky, mach, vetvičky. V rámci ŠKD sme sa venovali aj vedeckým pokusom. Skúmali sme silu vzduchu a vetra.

                        V tomto roku naša obec slávila 750. výročie. Na túto počesť bola v školských priestoroch inštalovaná výstavka prác detí. Deti z ŠKD prispeli k tejto výstavke vlastnoručne maľovaným plagátom, na ktorom boli zobrazené všetky ľubické kostoly a pamiatky. 

                        Nezabudli sme ani na našich starých rodičov, pre ktorých sme spolu s deťmi vyrobili darčeky v podobe zaujímavých magnetiek.

                        Absolvovali sme aj „Dni zdravej výživy“, kde deti ochutnávali rôzne druhy jabĺk a porovnávali ich chute.

                        Čas strávený vonku sme využili aj na skrášlenie okolia školy a vyzbierali sme dve vrecia odpadkov. Deti boli veľmi usilovné. Veľmi nás potešilo, že deťom nie je ľahostajná starostlivosť o prírodu.

                       Vychovávateľky

        • Výstava žiackych prác
          • Výstava žiackych prác

          • Od 18. 10.2021 zdobia chodbu našej školy obrazy na plátne – práce našich žiakov. Zapojili sa takmer všetci žiaci druhého stupňa a vystavili sme 78 obrazov. Výstava bola spojená so súťažou, všetci návštevníci mohli hlasovať za obraz, ktorý sa im najviac páčil.

            Autori prác využili pri svojej práci hlavne kreativitu, ale aj naučené maliarske techniky, ktoré sa učíme na hodinách výtvarnej výchovy. Pracovali s veľkým nasadením a výsledky naozaj stoja za to. Je škoda, že si výstavu nemôže pozrieť aj širšia verejnosť. Všetci, ktorí sa pozrieť prišli si odnášali krásny zážitok, deti sú množstvom pochvál a pozitívnych hodnotení motivovaní do ďalšej tvorby a už sa tešia na budúcu výstavu.

            Naozaj chválim všetky práce, ale ocenených bolo päť žiakov a to podľa hlasovania:

            Najviac hlasov získala žiačka Petra Freundorferová z IX.A triedy, bol to veľmi výrazný počet hlasov – až 98.

            Vysoký počet hlasov posunul na ocenené miesta :

            Sofiu Zavackú z VIII.A

            Sofiu Babičovú z IX.A

            Matúša Kislana z IX.A

            Nelku Čikovskú z VI.A

            Autori prác boli ocenení cenami.

            Ďakujeme KRPŠ za spoluprácu.

            Mgr. Mária Sviteková

        • Prváci v knižnici
          • Prváci v knižnici

          • Naši prváčikovia sa učia poznávať písmenká nielen v šlabikári, ale aj v rozprávkových knihách. Takúto príležitosť mali na návšteve obecnej knižnice u nás v škole. Ukázali, že sú ozaj zvedaví a šikovní. Po dvoch mesiacoch v škole poznajú takmer všetky veľké tlačené písmená. Ocenila to aj pani knihovníčka veľkou pochvalou a sladkou odmenou. Už sa tešíme na ďalšie stretnutia a veselé aktivity v knižnici.

            Triedne učiteľky I. A a I. B triedy

        • Projekt Erasmus a hodina so susedmi
          • Projekt Erasmus a hodina so susedmi

          • Dňa 5.11.2021 sme pokračovali v projekte Erasmus. Mali sme možnosť vidieť a počuť vyučovaciu hodinu žiakov z Poľskej republiky na tému povesť o hrade Wawel. Žiaci z Poľska sa nás potom pýtali na neznáme slovíčka, ktorým sme veľmi nerozumeli. No dnes už vieme, že smok je drak, Wawel – názov hradu v Krakove, paszcza – ústa, wzdłuż – pozdĺž, nie udało się – nepodarilo sa, młody szewc – mladý obuvník, obiecać – sľúbiť a mnoho ďalších iných.

            My zo IV.B triedy sme im prečítali povesť O Vysokých Tatrách. Tu sa naši susedia mohli dozvedieť, ako dostali Tatry svoje meno a či prečítanému textu rozumeli. Pýtali sme sa, či vedia čo znamenajú slová zrazilo-⁠stretlo, nevyhútali-⁠nevymysleli, kaja-⁠pyká, skántrili-⁠zničili, zmĺkol-⁠stíchol, ozrutánske-⁠veľké. Poľskí žiaci tiež nad slovíčkami rozmýšľali ako my.

            V závere sme sa s novými kamarátmi rozlúčili a tešíme sa na ďalšiu online hodinu.

               

             Mgr. D. Longauerová

        • Výdaj AG testov
          • Výdaj AG testov

          • Prosíme rodičov, ktorí si objednali AG testy na domáce samotestovanie, aby si ich prišli osobne prevziať v piatok  05. 11. 2021 od 8:00 hod. do 14:00 hod. ku žiackemu vchodu. Ak Vám daný termín nevyhovuje, kontaktujte triedneho učiteľa. Ich vydanie je podmienené podpisom.

            Podľa upravených pokynov z dôvodu vysokého záujmu rodičov bolo vydaných 5 ks samotestov na žiaka, ktorého rodičia prejavili záujem.

            Samotestovanie sa odporúča realizovať doma každý pondelok a štvrtok ráno pred nástupom na vyučovanie.  

            Keďže za použitie je zodpovedný rodič, vykonanie samotestu škole potvrdzuje  prostredníctvom edupage. Rodič škole potvrdzuje len vykonanie poskytnutého samotestu, výsledok samotestu škole oznamuje len v prípade, že bol žiak pozitívny – žiak následne zostáva doma a rodič informuje všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho ďalej usmerní.

            Návod na správne použitie samotestu

        • Šarkany na oblohe
          • Šarkany na oblohe

          • Nápadité šarkany vystúpili do výšin a postarali  sa o pestrofarebné divadlo na jesennej oblohe. Naše pohľady sa v stredu 27.10. upriamili na nebeské výšiny. Šarkanov si žiaci vyrobili spoločne s pani učiteľkami alebo si ich priniesli z domu. Jesenné počasie nám prialo a žiaci 1. a 4. ročníka sa počas tejto akcie zabavili a pobyt na čerstvom vzduchu si spríjemnili rôznymi aktivitami.

            Mgr. M. Ivančáková

        • Medzinárodný deň knižníc
          • Medzinárodný deň knižníc

          • „V dobrej knižnici cítite, že nejakým záhadným spôsobom nasakujete do seba múdrosť obsiahnutú vo všetkých knižkách bez toho, aby ste ich otvárali.“                                                              

            (Mark Twain)

            O pravdivosti a nadčasovosti výroku známeho spisovateľa sa mohli presvedčiť aj žiaci V. A a VI. A. Netradičným a zaujímavým spôsobom hľadali múdrosť v bohatom knižnom fonde našej obecnej knižnice. Usilovne pátrali po odpovediach na otázky literárneho kvízu, ktorý si pre nich pripravila obetavá pani knihovníčka. Súťažné tímy prezentovali nielen svoje čitateľské zručnosti, ale aj dobrý postreh či rýchlosť pri vyhľadávaní zaujímavých informácií z kníh rôzneho tematického spektra. Medzinárodný deň knižníc – štvrtý pondelok v októbri – tak získal u zúčastnených žiakov prívlastky – pátrací, zaujímavý a snáď aj zábavný.

                                                                                         Mgr. S. Glovňová

        • Beseda s autorom monografie Ľubica
          • Beseda s autorom monografie Ľubica

          • Rok 2021 je pre našu obec výnimočný a nezabudnuteľný. Tento rok oslavujeme 750. výročie udelenia mestských práv obce Ľubica. Aj naši žiaci pracovali na projekte o obci, kde mohli rozvíjať svoju tvorivosť, šikovnosť a talent vo svojich maľbách, stavbách domov a tvorení básní.

            Vyvrcholením projektu bola beseda, ktorá sa uskutočnila dňa 21.10.2021,  ktorej sa zúčastnili žiaci IV. A a IV. B triedy s jedným z autorov monografie knihy Ľubica Mgr. Františkom Hanačkom.

            Beseda bola tak zaujímavá, že sa predĺžila na dve hodiny, na ktorej nám pán Hanaček priblížil život v obci, slávnych rodákov obce, ako sa zrodila kniha a podelil sa s nami aj o veselé príhody. Žiakov zaujímalo veľa, preto sa hlásili a kládli otázky.

            Na záver besedy sme p. Hanačkovi zablahoželali k jeho životnému jubileu hrou na klavíri, básňami a spevom. Za kvety ďakujeme pani Marcelke Knapíkovej a kvetinárstvu K family.

            Nášmu oslávencovi ďakujeme za príjemnú besedu, ochotu a čas strávený s nami.

                           

              Mgr. D. Longauerová, Mgr. K. Bendíková

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Každý rok únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizuje celonárodnú zbierku na pomoc nevidiacim a slabozrakým občanom pod názvom Biela pastelka.

            Biela pastelka zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Výnos zbierky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Hlavným zbierkovým dňom na Slovensku bol piatok 20. septembra. Dobrovoľníci v tento deň oslovovali darcov v uliciach miest a obcí.

            Na našej škole táto zbierka prebiehala 21. – 23. septembra.

            Na realizácii zbierky sa podieľali žiaci VII. A triedy. Prostredníctvom rozhlasovej relácie vysvetlili žiakom 1. a 2. stupňa účel a dôležitosť zbierky a nasledovne v priebehu 21. až 23. septembra navštevovali všetky triedy školy. Záujem prispieť na zlepšenie života ľuďom v núdzi bol veľký. Žiaci sa veľmi ochotne a s radosťou zúčastnili peknej aktivity. Na našej škole sa vyzbieralo 114,- eur.

            Dobrý pocit mali všetci.

                                                                                                                            Učiteľka : Mgr. Kurutsova Elena

          • Exkurzia Kaštieľ Strážky

          • Žiaci II. B triedy a VI.- IX.B triedy sa zúčastnili 22.10.2021 exkurzie v Strážkach, kde navštívili krásny park a zároveň Osmijankovu literárnu záhradu v priestoroch kaštieľa v Strážkach. Počasie nám prialo a tak sme si vychutnali  park odetý do jesene, nazbierali gaštany, pohrali sa s listami stromov medzi hrejivými lúčmi slniečka. Spoznali sme Osmijanka v priestoroch kaštieľa a zahrali sa na Guľka Bambuľka zo známeho príbehu. Strávili sme plnohodnotný a krásny čas, ktorý sme využili na poznávanie a vzdelávanie zábavnou a motivačnou formou. 

            Za žiakov ich učiteľky Mgr. Anna Andrášová a PaedDr. Eva Raffajová 

          • FAREBNÝ TÝŽDEŇ POTRAVÍN

          • „Či si veľký a či malý, taký akurát,

            je jedno ako vyzeráš, poď, farebný týždeň je náš!“

             

            Každá farba má svoj význam. Každá farba má veľký vplyv na našu psychiku, naše emócie
            a nálady. Pomocou nich si vieme dobíjať energiu, či zlepšiť náladu. Zmysel farebného týždňa je precítiť vplyv farieb na človeka.  Kladiete si otázku: „Prečo práve potraviny?“

            16. október je celosvetovo oslavovaný ako Svetový deň potravín. Tento deň predstavuje príležitosť pre zvýšenie úsilia o dosiahnutie potravinovej bezpečnosti a správnej výživy pre všetkých.

            Ide o jeden z medzinárodne uznávaných dní podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Svetový deň potravín vyzýva k celosvetovej solidarite s cieľom pomôcť všetkým obyvateľom - najmä tým najzraniteľnejším - zotaviť sa z krízy a zvýšiť odolnosť potravinových systémov, aby boli schopné odolávať klimatickým šokom, poskytovať cenovo dostupné a udržateľné zdravé potraviny a dôstojné živobytie pre všetkých. Deň 16. október ako Svetový deň potravy alebo Svetový deň výživy sa zapísal do dejín v roku 1979 a je uznávaný vo viac ako 150 krajinách
            po celom svete, vrátane Slovenska.

            Celý týždeň od 11.10. do 15.10. 2021 sme sa každý deň „obliekali“ inou farbou. „Obliekli“ sme si odev (tričko, sveter, nohavice...) príslušnej farby.

            11.10. 2021 Pondelok: zelená farba

            12.10. 2021 Utorok: červená farba

            13.10. 2021 Streda: biela farba

            14.10. 2021 Štvrtok: žltá farba

            15.10. 2021 Piatok: modrá farba

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do farebného týždňa.

            p. uč. Mgr. V. Gurová

        • Výdaj AG testov
          • Výdaj AG testov

          • Prosíme rodičov, ktorí si objednali AG testy na domáce samotestovanie z 1. resp. 2. zásielky a doteraz si ich nevyzdvihli , aby si ich prišli osobne prevziať v utorok a stredu 12. 10. – 13. 10. 2021 od 8:00 hod. do 14:00 hod. ku žiackemu vchodu. Ak Vám daný termín nevyhovuje, kontaktujte triedneho učiteľa. Ich vydanie je podmienené podpisom.

             

          • Informácia o voľnom pracovnom mieste

          • Voľné pracovné miesto: učiteľ 1. stupňa ZŠ

            Názov zamestnávateľa: Základná škola, Školská 1, Ľubica

            Adresa: Školská 1, 059 71 Ľubica

            Kontakt: zslubica@zslubica.sk

            Kategória zamestnanca: učiteľ

            Podkategória zamestnanca: učiteľ 1. stupňa ZŠ

            Kvalifikačné predpoklady: vysokoškolské vzdelanie II. stupňa

            Zoznam požadovaných dokladov: žiadosť, životopis, doklady o ukončenom vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov

            Iné súvisiace informácie: pracovné miesto bude obsadené na dobu určitú – počas PN

            Žiadosti posielajte mailom na adresu: zslubica@zslubica.sk

            Uzávierka prijímania žiadostí  je 11. 10. 2021

        •  Projekt Erasmus
          • Projekt Erasmus

          • V Základnej škole v Ľubici pokračuje druhý školský rok projekt Erasmus „Boli sme susedia, teraz sme priatelia“. Minulý školský rok v ňom pracovali hlavne žiaci tried III.B, IV.A, IV.C a I. B s pani učiteľkami Dankou Longauerovou, Evou Raffajovou, Martinou Ivančákovou a Annou Andrášovou. V projekte sú zapojené tri základné školy a to naša, ďalšie sú z Čiech a Poľska.  

            Tento školský rok sme začali tvorivo. Poslali sme do Čiech do mestečka Česká Lípa nášho maskota a denníky, ktoré minulý školský rok písali žiaci tretieho a štvrtého ročníka. My zase dostaneme maskota a denníky od žiakov z Poľska. Tešíme sa na to.

            V piatok 24. septembra 2021 prebehlo online stretnutie – vyučovanie na tému povesť o Vysokých Tatrách.

            Online vyučovania sa zúčastnili žiaci z Českej Lípy a trieda IV. B a II. B.  

            Pani učiteľky Mgr. Longauerová a PaedDr. Raffajová si pripravili a viedli online stretnutie s českými a našimi žiakmi zo IV.B triedy, ktorí spolu rozprávali o povestiach. Naša povesť bola o Vysokých Tatrách.

            Už teraz sa tešíme na pokračovanie online stretnutí a učenia. Budúcu online hodinu budú mať zase pre nás pripravenú žiaci z Čiech.

            PaedDr. Eva Raffajová

            Koordinátor projektu Erasmus   

        • Oznam školskej jedálne
          • Oznam školskej jedálne

          • Upozorňujeme rodičov na povinné odhlasovanie žiakov zo stravy deň vopred alebo najneskôr do 8:00 h. ráno osobne, telefonicky (052/4566103) alebo cez zslubica.edupage.org.

            Za neodobratú a včas neodhlásenú stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje.

            V čase mimoriadnej situácie a nariadených epidemiologických opatrení nie je možné vydávať stravu do obedárov.

            Ďakujeme.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje