• Prihlásenie žiaka na druhý cudzí jazyk Nemecký jazyk/Ruský jazyk
          • Prihlásenie žiaka na druhý cudzí jazyk Nemecký jazyk/Ruský jazyk

          • Žiadame zákonných zástupcov žiakov 6. ročníka, aby do 20.05.2020 vyplnili online prihlásenie žiaka na druhý cudzí jazyk Nemecký jazyk/Ruský jazyk na školský rok 2020/2021 prostredníctvom doručenej notifikácie cez EduPage. Rodičia bez rodičovského konta si ho môžu vyžiadať  u triedneho učiteľa.

        • Prihlásenie žiaka na voliteľný predmet Náboženská výchova/Etická výchova
          • Prihlásenie žiaka na voliteľný predmet Náboženská výchova/Etická výchova

          • Žiadame zákonných zástupcov žiakov, aby do 20.05.2020 vyplnili online prihlásenie žiaka na voliteľný predmet Náboženská výchova/Etická výchova na školský rok 2020/2021 prostredníctvom doručenej notifikácie cez EduPage. Rodičia bez rodičovského konta si ho môžu vyžiadať  u triedneho učiteľa. 

        • Dôležitá informácia
          • Dôležitá informácia

          • Obdobie prerušenia vyučovania nie je obdobím školských prázdnin. Ide o osobitný režim preventívnych opatrení na predchádzanie šírenia ochorenia COVID-19. V tomto období prebieha vzdelávanie žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy . V zmysle usmernenia oznamujeme žiakom, aby sledovali elektronickú komunikáciu s vyučujúcimi (predovšetkým EDUPAGE, ale i e-mailovú komunikáciu, sociálne siete a pod.) a v období od 16. marca 2020 do odvolania zodpovedne plnili úlohy či podnety na samoštúdium zadané týmto spôsobom. Zároveň žiadame rodičov, aby svojim deťom umožnili prístup k IKT a usmernili ich pri domácej príprave. Tí žiaci, ktorí nemajú prístup na internet a možnosť vypracovávať domáce úlohy elektronicky sa dohodnú na forme vypracovania a odovzdávania zadaných úloh s konkrétnym vyučujúcim.   

        • Oznam pre rodičov
          • Oznam pre rodičov

          • Na základe Usmernenia MŠVVaŠ SR na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v šk. roku 2019/2020 zo 6. apríla 2020 sa neklasifikujú predmety, ktoré boli pôvodne klasifikované. O spôsobe hodnotenia jednotlivých vyučovacích predmetov rozhodne v čase mimoriadnej situácie riaditeľ školy po prerokovaní s pedagogickou radou.

        • Zápis detí do 1. ročníka
          • Zápis detí do 1. ročníka

          • Milí rodičia budúcich prvákov,

            zápis detí do 1. ročníka ZŠ  na školský rok 2020/2021 sa uskutoční v dňoch 20. apríla – 30. apríla 2020 bez osobnej prítomnosti detí. 

            Odporúčame možnosť vyplnenia elektronickej prihlášky na web stránke školy. V tom prípade nie je nutná prítomnosť zákonného zástupcu na zápise.

            Pre tých, ktorí  nemajú prístup k  elektronickej prihláške sa  zápis uskutoční dňa 28. apríla 2020 v čase od 15:00 hod. do 17:00 hod. v priestoroch ZŠ Ľubica. Rodičia prinesú rodný list dieťaťa a preukaz poistenca.

            Zápis sa týka detí, ktoré sú  narodené:   01. 09. 2013 – 31. 12. 2013

                                                                                   01. 01. 2014 – 31. 08. 2014

             a  detí, ktorým bolo vydané rozhodnutie o odklade povinnej školskej  dochádzky o 1 rok v minulom školskom roku.                

            Prihlášku musia vyplniť aj rodičia, ktorí chcú pre svoje dieťa požiadať o odklad školskej dochádzky.

            V prípade akýchkoľvek otázok nás kontaktujte emailom na zslubica@zslubica.sk

        • Opatrenia ministerstva školstva
          • Opatrenia ministerstva školstva

          • Školy ostanú zatvorené až do odvolania, uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní vlády SR minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Rozhodol o tom Úrad verejného zdravotníctva SR reagujúc na opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu.

                 „Písomné maturitysa v tomto školskom roku neuskutočnia, interná časť maturitnej skúšky, teda "ústne maturity", by sa mala konať do dvoch týždňov od obnovenia výučby. Interná maturita sa bude konať v termíne do 30. júna 2020. Pre školský rok 2019/2020 sa ruší aj Testovanie-9, teda monitor, ktorý píšu žiaci deviateho ročníka a žiaci štvrtého ročníka osemročných gymnázií.     „Budem robiť všetko preto, aby sme školský rok štandardne ukončili. Možno to situácia s vírusom skomplikuje, ale ja verím, že to spoločne zvládneme a hlavne ostaneme zdraví. Chcel by som tiež ubezpečiť učiteľov a rodičov, že neprebrané učivo nebudeme považovať za problém a presunieme ho do ďalšieho ročníka," ubezpečuje minister školstva.    

             Prihlášky na stredné školy je možné podať do 15. mája a k prihláške sa nebude vyžadovať potvrdenie od lekára. Prijímacie pohovory na stredné školy sa uskutočnia najneskôr do 30. júna. Posúvajú sa aj termíny zápisov do základných škôl. Tie by sa mali uskutočniť v druhej polovici apríla, od 15. do 30. apríla, ale bez osobnej prítomnosti detí. Podávanie žiadostí do materských škôl bude prebiehať od 30. apríla do 31. mája 2020.    

             Vyučovacie programy na Dvojke sa predĺžia zo súčasných 45 minút na 100 minút s dôrazom na žiakov so špeciálnymi vzdelávaco-výchovnými potrebami.     Rovnako predstavil novú platformu na dištančné vzdelávanie – webovskú stránku www.ucimenadialku.sk, kde nájdu učitelia, žiaci, ale aj rodičia materiály na digitálne vzdelávanie a ďalšie dôležité informácie. Stránka bude k dispozícii v najbližších dňoch.     "Budem sa snažiť hľadať ďalšie riešenia, ako toto celé rodičom aj učiteľom uľahčiť. Chcel by som zároveň vyzvať rodičov aj učiteľov, aby boli zhovievaví, aby spolu komunikovali, počúvali sa a snažili sa vzájomne si pomôcť. Pre nás všetkých je to nová situácia. Preto sa snažme, prosím, čo najviac spolupracovať, "  vyhlásil minister Branislav Gröhling.

        • Výsledky volieb zástupcov rodičov do Rady školy
          • Výsledky volieb zástupcov rodičov do Rady školy

          • Dňa 11. 03. 2020 sa od 15:00 do 16:30 v školskej jedálni konali opakované voľby zástupcov rodičov do Rady školy.

            Za členov Rady školy boli zvolení: M. Česánková, T. Gorecká, T. Uhlár a J. Mrázik.

            Ustanovujúca schôdza Rady školy sa odkladá na neurčito vzhľadom k situácii, ktorá vznikla ohľadom koronavírusu.

        • Usmernenie ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR vo veci prerušenia vyučovania v školách a školských zariadeniach
          • Usmernenie ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR vo veci prerušenia vyučovania v školách a školských zariadeniach

          • Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky podľa ustanovenia § 3 ods. 8 vyhlášky č. 231/2009 Z. z. Ministerstva školstva SR o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v dôsledku ohrozenia života a zdravia detí, žiakov alebo zamestnancov škôl a školských zariadení na základe rozhodnutia hlavného hygienika a záverov Ústredného krízového štábu, ktoré je zapríčinené šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 prerušuje vyučovanie na školách a školských zariadeniach v období od 16. marca 2020 do 27. marca 2020 vrátane.
                 Riaditelia zabezpečia podľa podmienok a možností samoštúdium žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie s pedagogickými zamestnancami školy.
                  V nadväznosti na vývoj epidemiologickej situácie zostáva v platnosti zákaz organizovania športových podujatí, výletov, exkurzií, súťaží a predmetových olympiád realizovaných v sústave škôl a školských zariadení.
                 Externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2019/2020 sa presúva na obdobie od 31. marca 2020 do 3. apríla 2020. Náhradný termín pre žiakov, ktorí sú v tomto období práceneschopní alebo boli v karanténe v zmysle rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR publikované Verejnou vyhláškou č. SHHSRVSU/2448/2020 zo dňa 9. 3. 2020, sa presúva na obdobie od 15. apríla 2020 do 20. apríla 2020. Týmto usmernením sa mení termín externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky uvedený v Pedagogicko-organizačných pokynoch na školský rok 2019/2020 v časti 1.4. Maturitná skúška v bodoch 1. a 2. Pokyny a harmonogram organizácie maturitných skúšok budú zverejnené na webovom sídle Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania www.nucem.sk.
                 V nadväznosti na túto skutočnosť sa mení aj termín uvedený v Pedagogicko-organizačných pokynoch na školský rok 2019/2020 v časti 1.4. Maturitná skúška v bode 3 týkajúci sa termínov internej časti maturitnej skúšky. Termín konania internej časti maturitnej skúšky sa presúva na obdobie od 1. júna 2020 do 19. júna 2020.
                 Termíny prijímacích skúšok na stredné školy na overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania sa presúvajú na obdobie od 30. marca 2020 do 30. apríla 2020. Pre jednotlivé stredné školy konkrétne termíny určia okresné úrady, odbory školstva v spolupráci s riaditeľmi škôl.
                 Testovanie žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov 4. ročníkov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom sa uskutoční v pôvodnom termíne, t. j. 1. apríla 2020 a 2. apríla 2020.
                 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR nariaďuje rovnako prerušiť všetkým vysokým školám využívanie prezenčnej metódy štúdia v rámci uskutočňovania študijných programov, a to do 27. marca 2020 a odporúča jej nahradenie využívaním dištančných metód vzdelávania v tých predmetoch, pre ktoré je to možné, alebo úpravou harmonogramu akademického roka a posunutím realizácie prezenčnej metódy vzdelávania na neskôr po zrušení mimoriadnych opatrení.
                 Súčasne upozorňujeme na vydaný zákaz organizovania hromadných podujatí, čo sa vzťahuje aj na verejné prednášky a iné podujatia na pôde vysokých škôl (teda vrátane habilitačných a inauguračných prednášok).
                 V nadväznosti na posuny termínov maturitnej skúšky sa vysokým školám odporúča zvážiť úpravu termínov prijímacieho konania na bakalárske študijné programy a študijné programy spojeného prvého a druhého stupňa, prípadne využiť možnosť podmienečného prijatia.

        • Výsledky volieb zástupcov rodičov do Rady školy
          • Výsledky volieb zástupcov rodičov do Rady školy

          • Dňa 10. 03. 2020 sa od 15:00 do 16:30 v školskej jedálni konali voľby zástupcov rodičov do Rady školy. Nakoľko sa volieb nezúčastnil potrebný počet rodičov - voličov, voľby sú neplatné. Opakovaná voľba členov do Rady školy sa bude konať dňa 11. 03. 2020 od 15:00 do 16:30 v jedálni školy.

        • Ministerstvo školstva vydalo druhé usmernenie v súvislosti so šírením koronavírusu
          • Ministerstvo školstva vydalo druhé usmernenie v súvislosti so šírením koronavírusu

          • 09.03.2020

                 V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadal dňa 6. 3. 2020 Ústredný krízový štáb, ktorý prijal viaceré nové opatrenia a zákazy. Na základe uvedených prijatých opatrení Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydáva 2. usmernenie k šíreniu koronavírusu pre školy, školské zariadenia, zamestnancov rezortu školstva a športové zväzy v tomto znení:

            RUŠIA SA
            1. s okamžitou platnosťou všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia,
            2. návštevy v reedukačných výchovných zariadeniach až do odvolania.

            Dôrazne sa neodporúča cestovať do krajín, kde sa koronavírus objavil - hlavne do Talianska.

                 MŠVVaŠ nemá možnosť vylúčiť z vyučovania v rámci povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, je potrebné riadiť sa pokynmi hlavného hygienika, regionálneho úradu verejného zdravotníctva, resp. Úradu verejného zdravotníctva.
                 MŠVVaŠ zároveň chápe obavy rodičov a detí z koronavírusu, a preto DÔRAZNE apeluje na rodičov, pokiaľ sa ich deti vrátili z oblastí, kde sa koronavírus objavil, aby sami zvážili ich 14-dňovú domácu izoláciu.
                 Ak sa osoby, ktoré sa zdržiavali v oblastiach, kde sa koronavírus objavil, rozhodnú nerešpektovať odporúčanie ostať doma a zamestnávateľ, resp. zriaďovateľ má obavy z možného rozširovania koronavírusu, má možnosť svoje kroky konzultovať s regionálnym úradom verejného zdravotníctva, resp. s Úradom verejného zdravotníctva.
                 Pre materské školy odporúčame prijať po konzultácii so zriaďovateľom rovnaké opatrenia týkajúce sa zaraďovania chorých detí do kolektívu. V tomto prípade taktiež DÔRAZNE apelujeme na zodpovednosť rodičov voči ostatným deťom.
                 Naďalej platí, že v prípade, ak sa žiaci, učitelia, zamestnanci škôl a školských zariadení a taktiež zamestnanci rezortu školstva vrátili z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav.

             

                 Naďalej trvale až do odvolania platia a musia sa dodržiavať nižšie uvedené odporúčania:

            - v prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia počas 14 dní od návratu symptómy spojené s ochorením spôsobeným koronavírusom, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, táto osoba musí ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,
            - v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,
            - v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe,
            - v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať obdobne.

                 Pre materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, školské zariadenia, študentské domovy a internáty ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

            - pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu,
            - nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,
            - pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,
            - vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

                  Dôrazne žiadame zriaďovateľov a riaditeľov škôl:

            1. aby zabezpečili v školách teplú vodu,
            2. nedezinfikovali ruky deťom netradičnými dezinfekčnými prostriedkami (napríklad octom),
            3. denne prostredníctvom školských rozhlasov upozorňovali a vyzývali deti na prísne dodržiavanie vyššie uvedených všeobecne preventívnych ochranných opatrení,
            4. zabezpečili zvýšené hygienické opatrenia v sociálnych zariadeniach a v školských jedálňach.

                 Odporúčanie pre športové zväzy a kluby ohľadom organizovania športových podujatí - na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu sa ruší ČSOB maratón v Bratislave.
                  MŠVVaŠ ďalej odporúča pri organizovaní športových podujatí:

            - realizovať tieto športové aktivity bez účasti divákov,
            - ak športové zväzy, obce resp. iné subjekty plánujú organizovať športové podujatie na verejných priestranstvách, zvážiť ich konanie,
            - pri organizovaní športových podujatí svoje postupy konzultovať so samosprávou, úradom verejného zdravotníctva (regionálnym hygienikom) a medzinárodnými športovými zväzmi,
            - ak sa športové podujatie bude organizovať, zvážiť účasť športovcov z krajín, kde sa koronavírus objavil.

             

             

            Call centrá:

            · Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici - 0918 659 580

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave - 0905 903 053

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823

            · Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812

             

          • Základný lyžiarsky výcvik

          •  

            V dňoch 27. – 31. 01. 2020 prebiehal v lyžiarskom stredisku Plejsy základný lyžiarsky výcvik žiakov 7. a 8. ročníka. Výcviku sa zúčastnilo 40 žiakov a 3 pedagógovia.

            Cieľom LVVK bolo naučiť žiakov základné lyžiarske pohybové zručnosti a zdokonaliť sa v tomto športe. Vytýčený cieľ splnili všetci žiaci. V rámci lyžiarskeho výcviku mali žiaci každý večer výchovno–vzdelávací a kultúrno–zábavný program, na ktorého organizácii sa aj sami podieľali.

            Po náročnom dni mali žiaci k dispozícii hotelový bazén a vírivku.

            My telocvikári môžeme skonštatovať, že výcvik dopadol výborne a naša vďaka patrí všetkým.

          • Fašiangy v škole

          •  

            Obdobie po Troch kráľoch do Popolcovej stredy sú Fašiangy. Je to čas radosti, zábav a karnevalov. Typické sú dobré jedlo, tanec, veselý spev a hudba. Zabávajú sa starší i deti. Zabávali sme sa aj my v škole vo štvrtok 27.februára. V dopoludňajších hodinách sa predviedli v maskách žiaci 1. až 4. ročníka. Pripravené boli aj súťaže a vybraná porota vybrala a ocenila najkrajšie masky. Popoludní pokračovala diskotéka v štýle Hip - hop spojená so súťažami a tombolou pre žiakov 5. až 9. ročníka. 

            Ďakujeme rodičom a príbuzným za prípravu masiek. Ďakujeme všetkým (podnikateľom, živnostníkom, prevádzkam, rodičom), ktorí podporili školskú akciu hodnotnými cenami do tomboly.

            organizátori – triedne učiteľky a žiaci deviateho ročníka 

        • Usmernenie k šíreniu koronavírusu
          • Usmernenie k šíreniu koronavírusu

          • Usmernenie k šíreniu koronavírusu

                 V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom COVID-19 zasadala Bezpečnostná rada SR, na ktorej boli prijaté konkrétne opatrenia a určila, ako v danej situácii postupovať. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydalo v tomto kontexte usmernenie pre školy a školské zariadenia.

                 V prípade, že žiaci alebo zamestnanci rezortu školstva boli a vrátili sa v najbližšom období z oblastí, kde sa potvrdil výskyt koronavírusu, musia takéto osoby v najbližších 14 dňoch od návratu kontrolovať svoj zdravotný stav.
                  V prípade, že sa u ktorejkoľvek osoby, ktorá sa nachádzala v oblastiach, kde sa vírus vyskytol, objavia vyššie uvedené symptómy za obdobie 14 dní, a to najmä zvýšená teplota, kašeľ, bolesti v hrdle, musí:

            • ostať doma, nechodiť priamo k lekárovi, kontaktovať lekára telefonicky, popísať mu symptómy a riadiť sa jeho príkazmi,
            • v prípade, že lekár na základe popísaných symptómov rozhodne, že daná osoba musí byť hospitalizovaná, pošle lekár pre danú osobu špeciálnu sanitku. Každopádne nesmie takáto osoba chodiť sama na pohotovosť alebo na infekčné oddelenie,
            • v prípade, že symptómy nebudú ťažké, môže obvodný lekár rozhodnúť, že osoba ostane v domácej karanténe,
            • v prípade, že sa vyskytne podozrenie u žiaka bývajúceho na internáte, je potrebné postupovať obdobne.

                 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky dôrazne NEODPORÚČA v súčasnej dobe organizovanie akýchkoľvek výletov, exkurzií a iných podujatí do oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu.

                 Pre materské školy, základné školy, stredné školy, vysoké školy, školské zariadenia, študentské domovy a internáty ministerstvo školstva odporúča dodržiavať všeobecné preventívne ochranné opatrenia:

            • pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou po dobu najmenej 20 sekúnd alebo použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu. Nedotýkať sa očí, nosa a úst neumytými rukami,
            • pri kašľaní zakryť ústa a nos jednorazovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,
            • vyvarovať sa úzkeho kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky infekcie dýchacích ciest a ktorí majú najmenej jeden z nasledujúcich príznakov: horúčka, kašeľ, bolesť hrdla a dýchavičnosť.

                 Vylúčenie z vyučovania žiakov, ktorí neprejavujú príznaky ochorenia len z dôvodu, že boli na pobyte v oblastiach postihnutých výskytom koronavírusu, nie je možné, ak žiak plní povinnú školskú dochádzku. V ostatných prípadoch (napr. materská škola) je na zvážení riaditeľa školy po dohode so zákonným zástupcom dieťaťa. Pokiaľ sa u detí a žiakov neobjavia klinické príznaky respiračného ochorenia, nie je dôvod ich obmedzovať. Zároveň je potrebné apelovať na rodičov, aby neposielali do školy dieťa s príznakmi ochorenia.

             Takýto postup obdobne platí aj pre zamestnancov rezortu školstva.
             

          • Volebný poriadok pre voľby do RŠ

          •  

            Volebný poriadok pre voľby Rady školy

            pri Základnej škole, Školská 1, 059 71 Ľubica

            konané dňa 10. marca 2020

             

             

             

            Tento volebný poriadok sa vydáva pre účely voľby členov do Rady školy, ktorá sa ako orgán školskej samosprávy ustanovuje v zmysle Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a  školskej  samospráve  a  o  zmene  a  doplnení  niektorých  zákonov  v  znení  neskorších predpisov a riadi sa Vyhláškou MŠ SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organiznom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov.

             

             

            Časť I.

            eobecné ustanovenia

             

            1. Voľby Rady školy (ďalej aj ) vyhlasuje zriaďovateľ v súlade s Vyhláškou Ministerstva školstva SR 291/2004 z 15. apríla 2004, ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov. Voľby sú všeobecné, rovné a tajné.

             

            Voľby do RŠ sa uskutnia:

            zástupca nepedagogických zamestnancov dňa 10. marca 2020

            zástupcovia pedagogických zamestnancov dňa 10. marca 2020 zástupcovia rodičov dňa 10. marca 2020 od 15.00 hod. do 16.30 hod.

            (prípadné opakované voľby zástupcov rodičov dňa 11. marca 2020 od 15.00 do 16:30 hod.)

            v priestoroch Základnej školy, Školská 1, 059 71 Ľubicaalej aj ZŠ).

             

            2) RŠ má 11 členov a pozostáva z nasledujúcich zástupcov:

            a) dvaja  zvolení zástupcovia  pedagogických zamestnancov

            b) jeden zvolený zástupca nepedagogických zamestnancov školy,

            c) štyria zvolení zástupcovia rodičov detí ZŠ

            d) štyria delegovazástupcovia zriovateľa.

             

            Členom Rady školy nemôže byť riaditeľ alebo zástupca riaditeľa školy.

             

            1. Oprávnenými voličmi pre voľbu členov RŠ sú všetci zamestnanci školy, ktorí majú so ZŠ uzatvorenú pracovzmluvu, a teda sú v pracovnom pomere ku dňu konania volieb a rodičia dezákladnej školy ku dňu konania volieb. Pri voľbe zástupcu rodičov do orgánu školskej samosprávy môžu rodičia uplatniť len jeden hlas bez rozdielu počtu ich detí v škole.

             

            4)  Voľby do RŠ sa môžu uskutočniť, ak je prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak sa nezla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, riaditeľ školy vyhlási opakovanú voľbu, pričom pri opakovaných voľbách nie je podmienkou účasť nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov.

             

            Časť II.

            Volebná komisia

             

            1) Voľby do RŠ  riadi volebná komisia (ďalej aj VK), ktorú ustanovuje zriaďovateľom poverený zástupca vedenia školy.  Členom volebnej komisie môže byť iba ten, kto súhlasí so svojím členstvom vo VK. Žiadny člen volebnej komisie neže kandidovať vo voľbách, ktoré riadi. Volebná komisia je zložená z troch členov. VK si zvolí svojho predsedu.

            Volebná  komisia  je  zriadená  s cieľom  prípravy,  organizácie,  kontroly  a vyhodnotenia

            volieb. Za jej činnosť je zodpovedný predseda VK.

             

            2) Činnosť volebnej komisie počas konania volieb:

            • na základe poverenia riaditeľom školy predseda VK otvorí voľby a stanoví dĺžku trvania volieb, oboznámi voličov so spôsobom hlasovania a korektným označením voľby kandidáta,
            • pred vydaním hlasovacieho lístka voličovi zabezpí jeho zapísanie do prezenčnej listiny (poradové číslo, meno a priezvisko, podpis),
            • pri voľbách zástupcov rodičov pripraví prezenčné listiny,
            • zabezpí, že vytlačené hlasovacie lístky, ktoré neboli vydané voličom so zapísaním voliča do prezenčnej listiny, budú preukázatne vyradené z procesu volieb,
            • dohliada na transparentný priebeh volieb,
            • riešenie sporných prípadov je v kompetencii volebnej komisie.

             

            3) Činnosť volebnej komisie po vykonaní volieb:

            • bezprostredne po ukončení volieb zistí počet odovzdaných hlasovacích lístkov,
            • sčíta platné hlasovacie lístky, pričom za platné hlasovacie lístky sa povujú tie, na ktorých je označený zakrúžkovaním určený alebo nižší počet kandidátov podľa jednotlivých častí tohto volebného poriadku,
            • sčíta neplatné hlasovacie lístky, pričom hlasovací lístok je neplatný, ak je kandidát označený iným spôsobom ako zakrúžkovam, alebo je zakrúžkovaný vyšší ako stanovený počet kandidátov,
            • vykoná sčítanie hlasov pre jednotlivých kandidátov,
            • pri sčítaní hlasovacích lístkov a hlasov sú prítomlen členovia VK, v prípade rovnosti hlasov o členstve v RŠ rozhodne žrebovaním predseda VK za prítomnosti členov VK, riaditeľa školy a prípadného zriaďovateľom delegovaného pozorovateľa,
            • z priebehu volieb v každej skupine voličov zabezpí vyhotovenie zápisnice, ktorú podpíšu všetci členovia VK a overí ju zriaďovateľom poverený zástupca školy.
            •  Zápisnica obsahuje:

            -   označenie volieb,

            -   termín konania volieb,

            -   počet oprávnených volov,

            -   počet zúčastnených volov,

            -   zoznam všetkých navrhnutých kandidátov s uvedením počtu platných hlasov,

            -   zoznam zvolených členov ,

            -   v prípade  sporných  situácií  počas  volieb  ich  stručnú  charakteristiku  a spôsob riešenia,

            -   prílohu tvoria prezenčné listiny voličov.

            • zápisnice z volieb spolu s prílohou a hlasovacími lístkami odovzdá predseda volebnej komisie riaditeľovi školy bezprostredne po ukončení sčítania hlasov,
            • VK  oficiálne  vyhlási  výsledky  volieb  zverejním  v  priestoroch  ZŠ  a následne publikovaním na webovej stránke školy a tým ukončí činnosť volebnej komisie.

             

            Časť III.

            Voľby zástupcov pedagogických zamestnancov

             

            zabezpí zástupca poverený riadením školy v spolupráci s volebnou komisiou

            1)  Volebný  lístok   okrem   všeobecných   údajov   a identifiknýc znakov   obsahuje   v abecednom  poradí  očíslovaný  zoznam  všetkých  pedagogických  zamestnancov  ZŠ , ktorí volebnej komisii neoznámia svoj nesúhlas s kandidatúrou.

            2) Kandidátom na volebnom lístku nemôže byť člen volebnej komisie, nakoľko neže

            kandidovať vo voľbách, ktoré riadi.

            3) Každý oprávnený volič, pedagogický zamestnanec, môže na volebnom lístku z uvedených kandidátov vyznačzakrúžkovaním poradového čísla najviac 2 kandidátov pedagogických zamestnancov ZŠ. Platný je ten volebný lístok, na ktorom je zakrúžkovaný určený alebo nižší počet kandidátov. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný.

            4) Členom   RŠ   sa  stávajú dvaja kandidáti   s   najvyšším   počtom   získaných   hlasov   za pedagogických zamestnancov ZŠ. V prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého a ďaích kandidátov v poradí rozhodne o členstve v RŠ žrebovaním predseda VK za  prítomnosti  členov  VK,  riaditeľa  školy  a prípadného  zriaďovateľom  delegovaného pozorovateľa.

            5) Ak zástupca pedagogických zamestnancov  prestane byť zamestnancom školy, členom RŠ sa stáva ďalší pedagogický zamestnanec, ktorý vo voľbách získal najvyšší počet hlasov.

             

            Časť IV.

            Voľby zástupcu nepedagogických zamestnancov

             

            zabezpí zástupca poverený riadením školy v spolupráci s volebnou komisiou

            1) Volebný  lístok   okrem   všeobecných   údajov   a identifiknýc znakov   obsahuje   v abecednom poraočíslovaný zoznam všetkých nepedagogických zamestnancov ZŠ , ktorí volebnej komisii neoznámia svoj nesúhlas s kandidatúrou.

            2) Kandidátom na volebnom lístku nemôže byť člen volebnej komisie, nakoľko neže

            kandidovať vo voľbách, ktoré riadi.

            3)  Každý   oprávnený   volič,   nepedagogický   zamestnanec,   môže   na   volebnom   lístku z uvedených kandidátov vyznačzakrúžkovaním poradového čísla najviac 1 kandidáta nepedagogického zamestnanca uvedeného na volebnom lístku. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný.

            4) Členom RŠ sa stáva jeden kandidát s najvyšším počtom získaných hlasov za nepedagogických zamestnancov ZŠ. V prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého  a  ďaích  kandidátov  v  poradí  rozhodne  o členstve  v RŠ žrebovaním predseda  VK  za  prítomnosti  členov  VK,  riaditeľa  školy  a prípadného  zriaďovateľom delegovaného pozorovateľa.

             

             

             

             

            5) Ak zástupca nepedagogických zamestnancov  prestane byť zamestnancom školy, členom

            RŠ sa stáva ďalší nepedagogický zamestnanec, ktorý vo voľbách získal najvyšší počet hlasov.

             

            Časť V.

            Voľby zástupcov rodičov

             

            zabezpí zástupca poverený riadením školy v spolupráci s volebnou komisiou

            1) Kandidáta na voleného člena RŠ môže po jeho písomnom súhlase navrhnúť ktorýkoľvek z voličov alebo kandidát sám môže oznámiť svoje rozhodnutie kandidovať do RŠ. Termín prijatia návrhov kandidátov do volieb RŠ je do 10. marca 2020 do 15.00 hod. 

            2) Volebná komisia prijíma návrhy na kandidátov, zostaví kandidátku, pripraví prezenčlistiny voličov,  vyhotoví volebné lístky, ktoré budú okrem všeobecných údajov a identifikných znakov obsahovať očíslovaný zoznam navrhnutých kandidátov.

            3) Každý volič môže na volebnom lístku vyznačzakrúžkovaním poradových čísel najviac štyroch kandidátov za rodičov ZŠ uvedených na volebnom lístku. Platný je ten volebný lístok, na ktorom je zakrúžkovaný určený alebo nižší počet kandidátov. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný.

            4) Opvnení voliči z radov rodičov si môžu uplatniť len jeden hlas bez rozdielu na počet detí v škole.

            5) Členmi RŠ sa stávajú prví štyria kandidáti podľa počtu získaných hlasov za rodičov žiakov.  V prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého a ďaích kandidátov v poradí rozhodne o členstve v RŠ žrebovaním predseda VK za  prítomnosti  členov  VK,  riaditeľa  školy  a prípadného  zriaďovateľom  delegovaného pozorovateľa.

            6) Ak dieťa zvoleného zástupcu rodičov prestane byť žiakom školy, členom RŠ sa stáva ďalší zvolený zástupca rodičov, ktorý vo voľbách získal najvyšší počet hlasov.

             

            Časť VI.

            Záverné ustanovenia

             

            1) Zápisnice  z volieb  vyhotovené  volebnou  komisiou  spolu  s prílohou  (prezenčnými listinami) a hlasovacími lístkami budú archivované v ZŠ po celé funkčné obdobie RŠ.

            2) Ustanovujúce zasadnutie RŠ zabezpečí zriovateľ v spolupráci s riaditeľom ZŠ

            v primeranom termíne od skončenia volieb.

            3) Na ustanovujúcom zasadnutí RŠ si členovia spomedzi seba tajnou voľbou volia predsedu.

            Predseda je zvolený, ak získa nadpolovičnú väčšinu hlasov z počtu všetkých členov RŠ.

            Z ustanovujúceho zasadnutia RŠ sa vyhotoví zápisnica, ktorá obsahuje najmä opis priebehu a výsledky volieb do RŠ, mená a priezviská členov RŠ, meno a priezvisko zvoleného  predsedu  RŠ  a  ďaie  skutočnosti  týkajúcszasadnutia.  Vyhotovenie zápisnice zabezpečí zvolený predseda RŠ, ktorý  zápisnicu aj podpisuje.

            4) Zápisnicu a prezenčné listiny z volieb do RŠ v dvoch vyhotoveniach je predseda RŠ povinný zaslať zriaďovateľovi najneskôr do troch dní od skončenia ustanovujúceho zasadnutia RŠ.

            5) V prípade, ak niektorý z volených členov prestane spĺňať podmienky pre členstvo v RŠ,   nastupuje do rady školy ďalší volený člen v poradí určenom vo voľbách v jednotlivých kategórch.

             

             

             

             

             

             

            V Ľubici 27. februára 2020

             

             

             

             

             

             

            Mgr. Jana Dragošeková

                                                                                                                                             riaditeľka ZŠ

        • Vyhlásenie volieb do Rady školy
          • Vyhlásenie volieb do Rady školy

          • V zmysle zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a na základe § 1 ods. 2 Vyhlášky MŠ SR z 15. 04. 2004 č. 291/2004 Z. z. na základe ukončenia volebného obdobia predchádzajúcej Rady školy ZŠ, Školská 1, 059 71 Ľubica, riaditeľka školy vyhlasuje voľby do Rady školy pre nové funkčné obdobie.

            V zmysle vyhlášky MŠ SR č. 291/2004 v znení neskorších predpisov ustanovuje § 3, že

            v základných školách  radu školy tvoria

            a) dvaja zástupcovia pedagogických zamestnancov zvolení vo voľbách pedagogickými zamestnancami školy,

            b) jeden zástupca nepedagogických zamestnancov zvolený vo voľbách nepedagogickými zamestnancami školy,

            c) štyria zástupcovia rodičov zvolení vo voľbách rodičmi školy,

            d) štyria delegovaní zástupcovia zriaďovateľa.

             

            Voľby členov Rady školy za rodičov žiakov školy sa uskutočnia dňa 10. 3. 2020 (od 15:00 do 16:30 hod.) v školskej jedálni.

            (prípadné opakované voľby zástupcov rodičov dňa 11.3. 2020 (od 15.00 do 16:30 hod.)

            Záujem kandidovať do Rady školy je potrebné písomne  doručiť volebnej komisii najneskôr v termíne do 10.3.2020 do 15:00 hod.

             

            Volebná komisia:

            Mária Lejavová

            Helena Fábryová

            Eva Zavacká

             

                                                                                              Mgr. Jana Dragošeková

                                                                                                 riaditeľka školy

             

        • Slávici z lavice
          • Slávici z lavice

          • Slávici z lavice 2020 – školské kolo

            Keď sa rozoznejú  piesne z úst našich detí, každému sa úsmev na tvári vyčarí. Tak tomu nebolo ináč ani na tohtoročnej speváckej súťaži,  Slávici z lavice, ktorá  sa na našej škole konala dňa 25.02.2020.

            Každý účastník si vybral modernú pieseň, ku ktorej mohol mať aj hudobný podklad.

            Žiaci mohli  postúpiť na okresné kolo z týchto kategórií:

            I. kat.: žiaci 1. – 4. roč. ZŠ

            Prvé miesto/ priamy postup s piesňou Arabela, získala Zuzana Uhlárová z III.A.

            Druhé miesto získala  Bronislava Szentivanyiová z III.B.

            Tretie miesto získala Lea Wolodžková zo IV. B

            II. kat.: žiaci 5. – 6. roč. ZŠ

            Prvé miesto získala žiačka piateho ročníka, Alica Kalafutová.

            III. kat.: žiaci od 7. roč. ZŠ

            Prvé miesto získala žiačka ôsmeho ročníka Laura Tropová.

            Našim speváčkam ďakujeme za pekné popoludnie a držíme im palce v okresnom kole v Kežmarku.

             

             Za porotu Mgr. M. Ivančáková, Mgr. K. Bendíková

             

        • Vynovené šatne v našej škole
          • Vynovené šatne v našej škole

          • Súčasťou telocvične v našej škole sú šatne so sociálnymi zariadeniami. Okrem elektroinštalácie a osvetlenia bol v týchto priestoroch problémom dezolátny stav sociálnych zariadení – pôvodné obklady, zdravotechnika, vykurovacie telesá, rozvody. Pre plnohodnotné využívanie telocvične bolo potrebné priestory sociálnych zariadení v šatniach telocvične kompletne zrekonštruovať a odstrániť havarijný stav (časté poruchy, nefunkčnosť, vysoké náklady na opravy). Ďalším problémom bola neestetickosť a morálne opotrebenie, ktoré neprispievalo k podpore hygienických návykov žiakov.

            Z týchto dôvodov bola rekonštrukcia sociálnych zariadení, zdravotechniky a rozvodov nielen potrebná, ale nevyhnutná. Zrealizovanou rekonštrukciou škola získala funkčné sociálne zariadenia v telocvični zodpovedajúce súčasnému štandardu. Rekonštrukcia šatní bola financovaná z prostriedkov získaných v rámci rozvojového projektu Telocvične 2018.

            Zamestnávateľ je povinný zabezpečiť, aby pracovisko spĺňalo požiadavky na bezpečnosť a ochranu zdravia. Všade, kde si to technológia vyžaduje, musí zamestnávateľ zriadiť šatne. V najjednoduchších prípadoch je k dispozícii len skrinka, do ktorej si môžu zamestnanci odkladať svoje osobné veci po tom, ako sa prezlečú do pracovného odevu. V špecifických prípadoch sa zriaďujú šatne s tzv. hygienickou slučkou (vybavenou sprchami). Na splnenie týchto požiadaviek prispela rekonštrukcia priestorov školy, v rámci ktorej boli vytvorené šatne pre upratovačky a zamestnancov školskej kuchyne.

            Fotogaléria

        •  2 percentá zaplatenej dane 2020
          • 2 percentá zaplatenej dane 2020

          • Vážení rodičia a priatelia našej školy!

            Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces darovaním 2 % už odvedených daní za rok 2019. Nebude vás to stáť ani cent, pretože dane ste štátu už odviedli. Je však možné dve percentá týchto odvedených daní presmerovať na účet rodičovského združenia našej školy. Čo je potrebné urobiť?

            Na poukázanie dvoch percent z odvedených daní je potrebné vyplniť dve tlačivá:

            1. Zamestnávateľ vám vyhotoví Potvrdenie o zaplatení dane za príslušný kalendárny rok.

            2. Súčasne je potrebné vyplniť aj tlačivo Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane.

            Najneskôr do 30. apríla 2020 pošlite alebo iným spôsobom doručte obe vyplnené tlačivá na daňový úrad v mieste vášho bydliska alebo tlačivá je možné odovzdať triednemu učiteľovi.

            Za vaše príspevky úprimne ďakujeme!

            Dôležité termíny:

            • do 31. marca 2020: Podanie daňových priznaní zo strany daňovníkov (FO), ktorí podávajú daňové priznanie plus podanie daňových priznaní právnickými osobami - Vyhlásenie je už súčasťou daňového priznania

            • do 30. apríla 2020: Zasielanie vyhlásení zo strany daňovníkov, za ktorých daňovú povinnosť vyrovná zamestnávateľ (zamestnanec okrem Vyhlásenia zasiela aj Potvrdenie o zaplatení dane).

            Údaje do tlačiva:

            Názov: Klub rodičov a priateľov školy pri ZŠ Ľubica

            Adresa: Školská 1, 059 71 Ľubica

            Právna forma: občianske združenie

            IČO: 48459071

            IBAN číslo účtu: SK1275000000004023993226 / kód banky: 7500 (Československá obchodná banka, a.s.)

             

        • Hviezdoslavov Kubín-školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín-školské kolo

          • Školského kola HK v I. kategórii sa zúčastnilo v poézii 21 žiakov a v próze 8 žiakov. Počet  súťažiach recitátorov v prednese prózy nám oproti minulým rokom stúpol a zúčastnilo sa na ňom viac žiakov. Oblasť poézie bola ako vždy zastúpená viac. Úroveň prednesov bola dobrá. 

            Celkový dojem zo školského kola bol veľmi pozitívny. Žiaci majú záujem o prednes ako taký a snažia sa na sebe pracovať.

            Postupujúci žiaci do okresného kola a žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach, dostali čestné uznania, mali najlepší prednes, vedeli pracovať s publikom, nebáli sa, mali pekný postoj, vhodnú a dostatočne dlhú ukážku prednesu, pekne všetko vyslovovali, dostatočne nahlas, prednesom zaujali prítomných. 

            Do okresného kola postupuje Adam Mazurek 4.B za poéziu a Lea Wolodžková 4.B  za prózu. 

            Všetkým súťažiacim a učiteľom, ktorí ich pripravovali ďakujeme za prípravu a účasť. Postupujúcim želáme úspešné reprezentovanie školy v okresnom kole.

            Celkové výsledky:

             Poézia:

            1. miesto/priamy postup: Adam Mazurek 4.B

            2. miesto: Maroš Jendrušiak 2.B

            3. miesto: Lea Mochnáčová 4.B, Lea Krempaská 2.B

            čestné uznania: Barbora Zbojová 2. A, Beáta Dragošeková 3.A

             Próza:

            1. miesto/priamy postup: Lea Wolodžková 4.B

            2. miesto: Nela Hanáčková 2.A, Natália Kruková 3.B

            3. miesto: Ján Chovanec 4.A

            za porotu PaedDr. Eva Raffajová

            Fotogaléria

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje