• Zelená škola-Tatranská Lomnica
          • Zelená škola-Tatranská Lomnica

          • Dňa 24.04.2018 sa žiaci deviateho ročníka našej školy zúčastnili v rámci projektu Zelená škola exkurzie do Vysokých Tatier v oblasti Tatranskej Lomnice. Okrem menšej túry bol súčasťou akcie aj zber odpadkov, ktoré zanechali nezodpovední turisti alebo iní návštevníci našich veľhôr.

            Nikto z účastníkov nečakal, že veľké množstvo odpadkov nájdeme už priamo v srdci Tatranskej Lomnice neďaleko Relax Parku Jazierko. Svahovitý terén, mierne mokrý po predchádzajúcich zrážkach, pokrývalo veľa odpadu od rôznych papierov, obalov z potravín, cez ponožky, staré topánky, koberec až po kusy stavebného odpadu.

            Žiaci v sprievode svojich triednych učiteľov vytvorili viaceré skupinky pohybujúce sa po celej znečistenej ploche. Rozhorčení neúctou k prírode a nezodpovednosťou vinníkov neporiadku, ktorí spôsobili daný stav životného prostredia, sa všetci pustili do práce. Odpad zbierali do veľkých plastových vriec. Tie sa plnili veľmi rýchlo, preto bolo potrebné obsah vriec niekoľkokrát stláčať, aby naplno využili ich kapacitu.

            Celkovo sa počas upratovania šikmej plochy, porastenej stromovou a kerovou vegetáciou, nazbierali 4 plastové vrecia odpadkov. Najväčším „úlovkom“ bola stará toaletná misa. Odvoz vyzbieraného odpadu zabezpečili pracovníci technických služieb mesta Vysoké Tatry, ktorí upratovali z verejných komunikácií posypový materiál.

            Exkurzia pokračovala túrou v okolí Tatranskej Lomnice. Keďže sa nad končiarmi Tatier zbiehali tmavé mraky, účastníci sa pobrali späť smerom k Relax Parku Jazierko. Po túre a čistení tatranskej prírody si vychutnali oddych pri jazierku. Keď nakoniec spomedzi mrakov vyšlo slnko, viacerých potešil okrem výhľadu na Deda - Lomnický štít aj pohľad na pstruhy, kapry a jalce plávajúce tesne pod hladinou jazierka.

            Po skončení exkurzie sa všetci presunuli na železničnú stanicu. Cestu využili okrem vzájomných rozhovorov aj na poznávanie tatranskej flóry. Identifikácia druhov bola obohatená o rôzne zaujímavé poznatky o ich liečivosti alebo úlohe v ekosystéme. Akcia tak splnila nielen ciele vopred stanovené projektom, ale mala aj edukačný rozmer, praktické vyučovanie biológie v prírode.                                                                                        

                                                                                                          J. Ševc, K. Freundorferová

            Fotogaléria

        • Svetový deň migrácie rýb
          • Svetový deň migrácie rýb

          • Závažnosť narúšania kontinuity vodných tokov a následný vplyv na riečne ekosystémy je tak obrovský, že bol 21. apríl vyhlásený za Svetový deň migrácie rýb. Pri tejto príležitosti sa dňa 20. apríla 2018 uskutočnila prednáška s názvom Je energia vyrobená malými vodnými elektrárňami naozaj „zelená“?, ktorá prebiehala v učebni chémie na šiestej vyučovacej hodine. Zúčastnili sa jej zástupcovia vedenia školy, pedagogického zboru a predovšetkým žiaci druhého stupňa našej školy.

            Prednáška obsahovala množstvo dokumentačného materiálu a informácií, ktoré autor prednášky získal počas svojej vyše sedemročnej praxe na celom území SR. Okrem množstva fotografického dokumentačného materiálu i zarážajúcich informácií, mohli prítomní vidieť aj krátke video z priebehu ichtyologických prieskumov na rieke Hron. Mnohých zúčastnených šokovali skutočnosti, ktoré sa pod rúškom „zelenej energie“ zahmlievajú, utajujú alebo prekrúcajú.

            Malé vodné elektrárne (MVE) majú malý výkon, ale obrovský negatívny vplyv na vodné aj priľahlé ekosystémy. Koncepcia ministerstva ŽP zahŕňa výstavbu takmer 400 MVE. Zastavením prúdu vody dochádza nad haťou k usadzovaniu organického materiálu a nánosov, ktoré pri hnití uvoľňujú do ovzdušia veľké množstvá skleníkového plynu – metánu. Sedimenty sú toxické, často krát aj rádioaktívne, čím dochádza ku kontaminácií podzemnej vody. Naopak, pod MVE sa rieka zarezáva hlbšie do podložia a hladina podzemnej vody klesá. Pokles početnosti druhov i jedincov rýb je približne 4-násobný.

            Za celým nezmyselným prehradzovaním vodných tokov je osobný prospech úzkej skupiny ľudí. Od štátu majú na min. 15 rokov garantovanú výkupnú cenu energie, ktorá je 3-krát vyššia oproti cene energie ostatných elektrárni. Tento rozdiel sa kompenzuje z našich daní. Keďže výkon MVE kolíše podľa prietoku vody turbínami, následné výkyvy sa vyrovnávajú pomocou nepretržitej prevádzky 96 dieselových motorov z lokomotív...

            Účastníci prednášky sa dozvedeli informácie o skutočných vplyvoch MVE na životné prostredie. Tieto informácie sú mnohokrát kamuflované, chybne interpretované alebo bagatelizované. Jedine osvetou, a to predovšetkým mladej generácie, môžeme tento stav zmeniť. Lebo „Studnička svedčí o duši domu, potok o duši dediny a rieka o duši mesta, more o duši ľudstva. Je čas, aby sme čistili svoje duše osobne i spoločensky...“

            Ján Ševc

        • Coding and Robotics - Lisabon
          • Coding and Robotics - Lisabon

          • V dňoch od 12. - 14. apríla sa v portugalskom Lisabone uskutočnil medzinárodný seminár pod názvom Coding and Robotics. Podujatia sa zúčastnili štyri pani učiteľky, ktoré reprezentovali Slovensko: Mgr. Ivana Čepová (Základná škola Dargovských hrdinov 19, Humenné), Ing. Eva Mareková (Základná škola, Kubranská 80, Trenčín), PaedDr. Jana Pekárová (Gymnázium Veľká okružná, Žilina) a PaedDr. Eva Raffajová (Základná škola Ľubica).

            Prekvapila nás účasť viac ako 80 učiteľov z 11. krajín Európy. Cieľom PDW bolo predstaviť prítomným zábavnou a hravou formou svet kódovania a robotiky, jeho využitie v dennej praxi. Počas troch dní sme absolvovali rôzne prednášky a workshopy na témy Nástroje Web 2.0, Gamifikácia, Kódovanie a robotika, Tvorba projektov. Oboznámili sme sa s prácou učiteľov z Nórska, Poľska, Portugalska, ktorí nám predviedli v rámci prezentácie ukážok dobrej praxe využívanie kódovania, programovania a robotiky na hodinách vyučovania v škole. Jedným z najzaujímavejších workshopov pre nás bol hlavne ten, v ktorom sme pracovali s mikropočítačom micro:bit. Pod vedením odborných školiteľov sme programovali jednoduché programy, z rôzneho materiálu tvorili vlastných robotov a uvádzali ich do pohybu. V rámci seminára sme sa oboznámili s platformami ako Open Roberta, Scratch, CodeCombat, predstavili nám Kodu, App Inventor, pripravili zábavné aktivity s QR kódmi a Kahoot. Každému účastníkovi bolo pridelené číslo, pod ktorým vystupoval pri riešení úloh a zadávania riešení v projekte v priestore projektu PDW, v TwinSpace. Absolvovali sme aj zaujímavé aktivity pri vzájomnom spoznávaní sa a vytváraní skupín k ďalšej práci na eTwinningovom projekte, ktorý sme založili spolu s novým projektovým partnerom v Lisabone. Dôležitou súčasťou stretnutia v Lisabone boli aj sprievodné podujatia a to návšteva historického centra Lisabonu. Portugalskí učitelia nám pripravili poznávanie Lisabonu v autíčkach TUK TUK aj so sprievodcom. Ten nám vyrozprával zaujímavé momenty z histórie Lisabonu, poukazoval krásne miesta. Absolvovali sme aj záverečnú gala večeru, s programom zameraným na portugalské umenie. Večera sa konala v centre Lisabonu v prenádhernom mieste Casa de Alentejo. Som rada, že som sa mohla ako jedna zo štyroch účastníčok za Slovensko zúčastniť tohto seminára v Lisabone a veľa nového sa naučiť. Aktivity tohto stretnutia nám priblížili kódovanie, programovanie a robotiku v praxi, umožnili nám po návrate motivovať deti a mládež pre štúdium technických smerov, resp. pre prax budúcnosti. Teším sa na nové nástroje, programy a kódovanie v rámci môjho ďalšieho vyučovania či už na hodinách informatiky alebo na iných predmetoch. Stretnutie s učiteľmi z celej Európy bolo pre mňa prínosom nielen v oblasti mojej profesie a rozvoja v tejto oblasti ale aj v rámci nadviazania nových kontaktov na spoluprácu v projektoch plánovaných do budúcnosti, spoznávania a rozvíjania si cudzieho jazyka, či iných tradícií a kultúr.

            PaedDr. Eva Raffajová

            Fotogaléria

        • Týždeň hlasného čítania
          • Týždeň hlasného čítania

          • Žiaci IV. B sa zapojili do akcie s názvom TÝŽDEŇ HLASNÉHO ČÍTANIA, ktorý organizuje združenie Orava. Témou šestnásteho ročníka bolo „S knihou na farmárskom trhu“. Vybrali sme si knihu o zelenine a čítali ju sedem dní. Praktizovali sme cvičenia a úlohy zamerané na hlasné čítanie s porozumením. Internet nám ukázal zaujímavosti zo sveta zeleniny. Každý deň získali žiaci jedno písmenko a v závere týždňa dostali odpoveď na vopred danú otázku: Ako sa volá základný kameň pre každého veľkého aj malého čitateľa na celom svete, bez poznania, ktorého by mu boli všetky rozprávky a príbehy utajené a nespoznané? – abeceda. Práca žiakov bola odmenená certifikátom zo združenia Orava. A na záver sme si zhotovili farmársky košík plný chutnej zeleniny...

                   uč. Belišová Katarína

            Fotogaléria

        • ŠKD na potulkách
          • ŠKD na potulkách

          • Kežmarské kino ISKRA ponúklo divákom v dňoch 10. až 12. apríla 2018 to najlepšie zo slovenskej kinematografie. V rámci Týždňa slovenského filmu premietlo filmy aj  slovenských autorov. Deti z ŠKD sa zúčastnili na predstavení animovanej rozprávky „Lichožrúti“ od slovenskej autorky Galiny Miklínovej. Aj takýmto spôsobom sme chceli prispieť k poznaniu a podpore slovenského filmu.

            Fotogaléria

            Vychovávateľky  ŠKD

        • Súťaž Družstiev mladých zdravotníkov
          • Súťaž Družstiev mladých zdravotníkov

          • Slovenský Červený kríž (SČK), územný spolok Poprad usporiadal ďalší ročník súťaže Družstiev mladých zdravotníkov SČK zo základných škôl a osemročných gymnázií. Územné kolo súťaže sa konalo dňa 17.4.2018 v športovej hale Aréna v Poprade.

            Súťažné disciplíny:

            - vedomosti o Červenom kríži, Červenom polmesiaci a SČK, darcovstve krvi,

            - zdravotnícke vedomosti,

            - praktické poskytovanie prvej pomoci a KPR.

            Našu školu reprezentovali dve päťčlenné družstvá v dvoch kategóriách:

            Žiačky 5. A triedy: S. Babičová, I. Dovjaková, R. Hajovská, A. Ivančáková, S. Jeleňová.

            Žiaci deviateho ročníka: M. Fábry, Ľ. Jerdonek, P. Nadžadyová, R. Sedlická, S. Szentiványiová.

            Žiačky 5. A triedy obsadili vo svojej kategórii prvé miesto! Žiaci deviateho ročníka obsadili s minimálnou stratou bodov na víťazov vynikajúce 6. miesto. Blahoželáme!

            Veľké poďakovanie počas prípravy patrí p. G. Hanáčkovi a súťažiacim.

            Anna Andrášová, Slavka Hanáčková

            Fotogaléria

        • Folklórny deň
          • Folklórny deň

          • Dňa 12. apríla 2018 si žiaci prvého stupňa po dlhom pôste užili poriadnu dávku spevu a tanca pod názvom „Folklórne zvyky a tradície – program sestier Uhlárových“.

            Rusínskymi a ľudovými piesňami sa nám predstavili sestry Uhlárové, ktoré boli jedny zo súťažiacich v relácii „Zem spieva“. Rómske piesne a tance predviedli žiaci zo SOŠ Biela voda v Kežmarku.

            V závere si naši žiaci spolu so sestrami Uhlárovými zaspievali rôzne ľudové piesne. Aj my sme ukázali, že nám dedičstvo starých a prastarých rodičov nie je cudzie. Spev a tanec spája, preto sa ozýval celou školou.

            Ďakujeme sestrám Uhlárovým a žiakom zo SOŠ Biela voda za krásny hudobný zážitok.

                                                                          Mgr. Longauerová, Mgr. Bendíková, Mgr. Ivančáková

            Fotogaléria

        • Zápis 2018
          • Zápis 2018

          • Dňa 10. apríla 2018 sa v Základnej škole v Ľubici uskutočnil slávnostný zápis detí na plnenie povinnej školskej dochádzky v školskom roku 2018/2019.

            Škola sa premenila na indiánsky kmeň Apačov. Budúcich prvákov čakali rôzne úlohy, ktoré museli ako indiáni splniť. V indiánskej triede si zhotovili čelenku s pierkami, ktorú ozdobili geometrickými tvarmi, v rybníku lovili a spočítavali rybky, priraďovali obrázky k  ročným obdobiach a zvieratkám, v indiánskom stane rozprávali rozprávku, zdobili si indiánske típí predpísanými tvarmi a poskladali indiána. Na interaktívnej tabuli zvládli rôzne tvorivé úlohy a nakoniec si svoju šikovnosť overili pri streľbe z luku a iných indiánsko-športových aktivít. Úlohy pre budúcich prvákov boli pripravené hravou formou. Deti a ich rodičia strávili príjemné popoludnie plnením daných úloh.

            Spokojné deti odchádzali domov s indiánskou čelenkou, pamätným listom, indiánskym odznakom, darčekom indiána  a letákmi o škole.

            Vedenie školy a pedagógovia srdečne ďakujú rodičom za priazeň, ktorú škole jej výberom prejavili.

            Budúcim prvákom želáme šťastné chvíle prežité v ZŠ Ľubica.

            Mgr. Longauerová, Mgr. Belišová

            Fotogaléria

        • Svetový deň zdravia
          • Svetový deň zdravia

          • Ústrednou témou tohtoročného Svetového dňa zdravia na Slovensku, ktorý sa pripomínal 7. 4. 2018, je „Prevencia nadváhy a obezity“. V tejto súvislosti cieľom kampane je zvýšiť informovanosť verejnosti o rizikách nadváhy a obezity a poukázať na možnosti prevencie so zameraním na zdravý životný štýl.

            Odborníci upozorňujú na zvyšujúci sa výskyt obezity u detí, najmä u dospievajúcich dievčat.

            V súvislosti s tým na našej škole v dňoch 6.04.2018, 9. - 10.04.2018 na hodinách BIO na druhom stupni sa uskutočnili aktivity, počas ktorých žiaci boli informovaní o dôsledkoch nadváhy a obezity, poruchách funkcie vnútorných organov a postupnom zlyhávaní celého organizmu, najmä obehového ústrojenstva. Žiaci sledovali dokument o moderných výsledkoch prieskumu porúch funkcie srdca a ciev, diskutovali na tu tému a sa rozhodli zistiť váhu svojho tela. V malom kvíze v humornej forme vyjadrili svoj názor na ľudí odmietajúcich zdravé stravovanie s obmedzovaním cukrov a tukov.

            Mgr. Elena Kurutsova

            Fotogaléria

        • Vybíjaná-kvalifikačné kolo
          • Vybíjaná-kvalifikačné kolo

          • Dňa 13. 04. 2018 sa výber žiačok 5., 6. a 7. ročníka zúčastnil kvalifikačného kola vo vybíjanej. Obsadili 2. miesto a veľmi tesne im ušiel postup do okresného kola.

            Družstvo tvorili žiačky: Fábryová R., Freundorferová K., Gelatová D., Glovňová V., Hanáčková A., Ordzovenská T., Pavličková K., Pjataková A., Ritterová E., Slavkovská K., Vaňová V., a Zacharová E.

            Našim žiačkam ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa šťastia.

            uč. Maníková Veronika

            Fotogaléria

        • McDonald´s Cup
          • McDonald´s Cup

          • Streda 11. 04. 2018 bola pre našich žiakov 4. a 3. ročníka futbalová. Školské tašky vymenili za futbalové dresy a odohrali tri zápasy na turnaji McDonald´s Cup, na pôde ZŠ sv. Kríža v Kežmarku. Družstvá v tomto turnaji musia byť koedukované, to znamená, že každé družstvo musí mať aspoň dve dievčatá. Družstvo našej školy bolo zostavené z hráčov: Dragošek L., Hanesovský A., Chovancová M., Kurilla K., Relovská T., Skybjak M., Sulitková S. J., Šoltés M., Šoltýs D., Vojtička A. V tomto turnaji sme zaznamenali 2 prehry, 1 výhru a získali sme 3. miesto.

            Našim malým futbalistom gratulujeme a želáme veľké množstvo ďalších športových úspechov.

            p. uč. Maníková, p. tréner Hajovský

            Fotogaléria

        • Veľkonočný turnaj vo vybíjanej a prehadzovanej
          • Veľkonočný turnaj vo vybíjanej a prehadzovanej

          • Aj tento školský rok sa uskutočnil na našej škole veľkonočný turnaj vo vybíjanej a prehadzovanej dievčat II. stupňa. Turnaja sa zúčastnili všetky triedy a dievčatá bojovali dva týždne o putovný pohár, z ktorého sa môžu tešiť a chváliť sa ním až do ďalšieho turnaja. Tento ročník sa z víťazstva tešili triedy:

            • vybíjaná 5. až 7. ročník – trieda VII. B
            • prehadzovaná 8. až 9. ročník – IX. B

            Víťazným tímom gratulujeme a želáme ďalšie úspechy.                                                                 

                                                                                                                                                                  Vaši telocvikári 

            Fotogaléria                                                                                                                                        

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • Dňa 23. 3. 2018 sa v CZŠ sv. Kríža v Kežmarku konal 54. ročník okresného kola chemickej olympiády. Súťaže sa zúčastnilo 17 najlepších žiakov z 9 škôl kežmarského okresu. Súťaž pozostávala z dvoch častí. V teoretickej časti museli žiaci predviesť svoje vedomosti z obsahu učiva predmetu chémia od 7. až po 9. ročník. V praktickej časti predviedli svoje zručnosti pri práci s chemickými látkami, laboratórnym sklom a pomôckami. Našu školu reprezentovali dve žiačky, Simona Harnišová z IX. A a Ľubomíra Dovjaková z IX. B, ktoré sa stali úspešnými riešiteľkami. Dievčatá, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

                                                                                                                                             Mgr. E. Kurutsova

            Fotogaléria

        • Predškoláci v ZŠ
          • Predškoláci v ZŠ

          • Našu základnú školu si prišli pozrieť 22. marca ľubickí predškoláci, ktorí sa na tento deň veľmi tešili.  Plní odhodlania a radosti, ale niektorí aj s trochou obáv vstúpili spolu so svojimi pani učiteľkami do prváckych tried. Privítali ich malí prváci, ktorí sa s nimi podelili o školské lavice, aby si predškoláci mohli vyskúšať, aký je to pocit byť v škole. Postupne im ukazovali, čo všetko sa od prvého septembra naučili. Poznávali písmenká, číslice, pracovali s interaktívnou tabuľou, spievali. Program pre škôlkarov pokračoval v telocvični, kde sa mohli deti spoločne vyšantiť a zasúťažiť si. Pozreli si školský bazén, školskú jedáleň a učebňu informatiky. V závere si spoločne s prvákmi vymaľovali veľkonočné vajíčka. Dúfame, že deti si odniesli zo školy nielen maškrtku a malý darček, ale aj dobrý pocit, že aj ony raz budú veľkí školáci.

            p. uč. Ivančáková, Olšavská

            Fotogaléria                                                                                                                   

        • Modrý vodný deň
          • Modrý vodný deň

          • „Príroda pre vodu“ je posolstvo Svetového dňa vody 2018. Svetový deň vody je medzinárodná aktivita, ktorej myšlienky vznikla v roku 1992 na konferencii OSN o životnom prostredí a rozvoji (UNCED) v Rio de Janeiro. Každoročne tento deň pripadá na 22. marca. Ani u nás to nebolo inak. Aj v našej škole sme si tento veľmi významný deň pripomenuli. Žiaci štvrtých ročníkov si pripravili pre mladšie ročníky jedenásť aktivít, počas ktorých získavali kvapky. Pozreli si prezentáciu o vode s výkladom, vyrábali rybky, pozorovali vodné pokusy, ochutnávali rôzne druhy vôd, maľovali čistú či znečistenú vodu, vyhľadávali na internete, kde všade sa voda nachádza a písali apelačné výzvy o vode, čítali o nej a zodpovedali na otázky, skladali puzzle, písali do kvapky význam vody, pracovali v skupinkách na vodných úlohách zo slovenského jazyka i matematiky a zacvičili si s vodou. Modrý, vodný deň nám ubehol rýchlo a žiaci sa opäť niečomu priučili, naučili aj zabavili. Ďakujeme za spoluprácu.

            Fotogaléria

            uč. Belišová, uč. Longauerová

        • Beseda s Branislavom Jobusom
          • Beseda s Branislavom Jobusom

          • Mesiac marec je mesiacom kníh a my sme si ho spríjemnili besedou so spisovateľom Branislavom Jobusom, ktorý je autorom rozprávkových kníh pre deti. Okrem písania je zakladateľom hudobného festivalu Vrbovské vetry, členom hudobných skupín Karpatské chrbáty, Vrbovskí víťazi a Abusus. Môžeme ho vidieť aj ako moderátora na festivale Bažant Pohoda. Všestranný to človek. Veľmi nás potešil svojou návštevou. Predstavil nám svoje knihy – Láskavé rozprávky, Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda, Komisár Mrodge, Plajko, Zvon a iné nielen rozprávaním o nich, ale i v sprievode piesní. Nezabudol nám porozprávať zaujímavé a vtipné príhody pri písaní kníh, pri ktorých sme sa nasmiali. S úsmevom nám odpovedal na otázky a na záver prišla mini autogramiáda a pamiatkové foto. Prežili sme zaujímavý, hudobný, pohodový, inšpiratívny deň. Ďakujeme.

            Fotogaléria

            uč. Belišová

        • Streľba zo vzduchovky
          • Streľba zo vzduchovky

          • Žiaci našej školy sa dňa 19. 03. 2018 zúčastnili súťaže v streľbe zo vzduchovky. Súťaž prebehla na strelnici v Záľubici. Boli k dispozícii 4 stavy, v ktorých sa strieľalo v ľahu na terč vzdialený 10 m. Súťaže sa zúčastnilo 8 škôl z celého okresu.

            Družstvo našej školy bolo zložené zo žiakov 8. ročníka. Menovite: Šimon Biloš, Lukáš Vaško, Terézia Mária Adamjaková, Júlia Bekešová, Patrícia Hoffmannová.

            Vyhodnotené boli tri kategórie:

             Kategória dievčat:  T. M. Adamjaková 11. miesto, 124 bodov

                                             J. Bekešová 12. miesto, 103 bodov

                                             P. Hoffmannová 13. miesto, 52 bodov

            Kategória chlapcov: Š. Biloš 8. miesto, 159 bodov

                                             L. Vaško 14. miesto, 129 bodov

            V kategórii družstiev sme sa umiestili na 7. mieste.

            Našim žiakom želám veľa úspechov a patrí im vďaka za reprezentáciu školy.

            Fotogaléria

            Veronika Maníková

        • 100 rokov Československa
          • 100 rokov Československa

          • Milí rodičia, starí rodičia, vážení obyvatelia našej obce,

            istotne často spomínate na časy, keď ste boli malí či mladí. Na knihy, ktoré ste čítali, hračky, s ktorými ste sa hrávali, predmety, ktoré ste používali... Dnes už sú pre mnohých mladých tieto veci haraburdami. Ale sú nimi naozaj? Veď koľko vašich zážitkov a spomienok sa s týmito predmetmi spája, koľko príbehov sa v nich skrýva... Pomôžte deťom nazrieť do minulosti ich predkov! Zapojte sa s nami do projektu 100 rokov Československa. Prehľadajte doma s deťmi povalu, pivnicu, staré skrine... Porozprávajte im o predmetoch, ktoré nájdete: na čo boli, ako sa používali, čo pre vás znamenali... A možno stále znamenajú. Dovoľte deťom priniesť tieto predmety do školy a pomôžte nám usporiadať unikátnu výstavu o živote v našej krajine v rokoch 1918 až 1992. Požičané predmety po ukončení výstavy vrátime. Ďakujeme.

        • Hviezdoslavov Kubín – obvodné kolo
          • Hviezdoslavov Kubín – obvodné kolo

          • 15. 03. 2018 sa v Mestskej knižnici v Kežmarku uskutočnilo obvodné kolo v prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali štyri žiačky. Dve z I. stupňa:  Kalafutová, Sisková (III. A) a dve žiačky z II. stupňa: Tropová (VI. A) a Chovancová (VIII. A). V prednese prózy postúpila Laura Tropová, ktorá svoj recitačný talent predvedie opäť 13. 04. 2018, tentokrát už na okresnom kole. Zúčastneným recitátorkám ďakujeme, výherkyni blahoželáme a prajeme jej ďalšie úspechy nielen v umeleckom prednese.

            Fotogaléria

            Butalová, Glovňová

        • Beseda - Marec mesiac protipožiarnej ochrany
          • Beseda - Marec mesiac protipožiarnej ochrany

          • Dňa 14.03.2018 sa žiaci I. stupňa zúčastnili na našej škole besedy pod názvom „Marec mesiac protipožiarnej ochrany". Celú besedu o požiaroch a ich prevencií viedol veliteľ DHZ v Ľubici Daniel Gnebus spolu s členom DHZ Jánom Adrášom. Počas besedy sa žiaci dozvedeli zaujímavé informácie o náročnej práci hasičov a ako postupovať  pri nahlásení zisteného požiaru. Mali možnosť vidieť rôznu hasičskú vyzbroj a výstroj, ktorú si niektorí aj vyskúšali. Žiakom sa beseda veľmi páčila.

            Dobrovoľným hasičom ďakujeme za zaujímavú a poučnú besedu. 

            Fotogaléria

            Mgr. Anna Andrášová

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje