• Svetový deň pohybom k zdraviu
          • Svetový deň pohybom k zdraviu

          • Svetový deň pohybom k zdraviu bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou v roku 2002. Poukazuje na problém pohodlného sedavého spôsobu života, ktorý je v konečnom dôsledku jednou z príčin vzniku chronických ochorení. Preto sme sa rozhodli, že rozhýbeme žiakov 0. A a žiakov III., IV. D triedy. Zacvičili sme si na školskom ihrisku, hýbali sme sa celú vyučovaciu hodinu, bez prestávky. Na záver sme si dali dýchacie a uvoľňovacie cvičenia. Žiakom sa takáto hodina veľmi páčila.

            Fotogaléria

            Mgr. Palubjaková, Mgr. Kolenčíková

        • Pozdravy
          • Pozdravy

          • Každý rok pripravujú žiaci našej školy na oslavu Dňa matiek pozdravy pre mamičky. Ani teraz to nebolo inak. Do ruky sme zobrali makety, ceruzky, nožnice, výkresy, lepidlá a farebné papiere. Vyrobili sme krásne pozdravy, ktoré veríme, že potešia nejednu mamičku.

            "Za tvoju nehu, mamička, za tvoju veľkú lásku, za starosť, bozky na líčka, za každú pribudnutú vrásku na tvojej tvári,
            na dlaniach, čo zrobené sú celé, nech tento pozdrav mamička, tlmočí vďaky tisíceré."

            Všetkým žiakom a ich triednym  učiteľkám ďakujeme za trpezlivosť a tvorivosť pri zhotovovaní  pozdravov.

            Fotogaléria

            Mgr. Danka Longauerová

        • My vám, vy nám...
          • My vám, vy nám...

          • Pod týmto názvom si dňa 19. mája 2017 žiaci II. B, III. A a III. B triedy spríjemnili dopoludňajšie vyučovanie krátkym vystúpením a predvedením svojej šikovnosti a talentu.

            Žiaci III. B triedy predviedli nacvičený muzikál s názvom: Na skle maľované.
            Žiaci III. A triedy zarecitovali krátke pásmo básní a piesní a spolužiakom zatancovali country tanec.

            Po programe nastal búrlivý potlesk spolužiakov a na ich tvárach radosť. Všetci sa s chuťou pustili do jedenia koláčov a keksov.
            Bolo čo pozerať a tešiť sa, akých máme šikovných žiakov.

            Fotogaléria

            Mgr. Longauerová, Mgr. Belišová, Mgr. Panák

        • Krajská súťaž  Slávici z lavice
          • Krajská súťaž Slávici z lavice

          • Dňa 18. mája 2017 sa žiačka V. A triedy Laura Tropová zúčastnila krajskej súťaže Slávici z lavice v PKO Prešov. Krajská súťaž pozostávala zo spevu modernej piesne, ktorej sa zúčastnili víťazi okresných kôl. Súťažilo 17 žiakov (študentov) z Prešovského kraja. Každý súťažil vo svojej kategórii.

            Naša žiačka spievala pieseň od Márie Čírovej: Unikát.

            V PKO Prešov bolo počuť krásny spev súťažiacich, ktorých spevácke výkony boli na vysokej úrovni. Sťaženú a neľahkú úlohu mala porota.

            V rámci prestávok bol pripravený bohatý program, kde žiaci základných škôl z Prešova a Bardejova predviedli tance, gymnastiku a zumbu. Člen skupiny IMT Smile Gapa zahral na saxofóne a speváčka Dáša Pavlíková zaspievala krásnu pieseň.
            V poslednom bode programu nastalo vyhodnotenie súťaže. Našej Laure Tropovej bolo poďakované za účasť a povzbudenie k spevu a láske k hudbe. Laure ďakujeme.

            Fotogaléria

            Mgr. Danka Longauerová

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Druhá májová nedeľa patrí všetkým mamkám. Pri tejto príležitosti Obec Ľubica pripravila oslavu Dňa matiek, ktorá sa konala v nedeľu 14. mája o 15.00 hod. v spoločenskom dome Cultus. Ako tradične, aj tento rok si pre mamky a staré mamky pripravili naši žiaci krásny kultúrny program, na ktorom nechýbalo pásmo básní, piesní, tancov a spev FS Zvonárka. Našim mamičkám sa milým slovom prihovoril aj starosta obce Ing. Ján Kapolka. Miestnosť sa zaplnila mamičkami a žiaci svojím programom ukázali, ako ich veľmi ľúbia. Spoločne sme strávili prijemné nedeľné popoludnie.

             

            Fotogaléria

        • Na dopravnom ihrisku
          • Na dopravnom ihrisku

          • Doprava je neodmysliteľnou súčasťou každého človeka. Preto sa aj žiaci prvých, druhých a tretích ročníkov našej školy v mesiaci apríl 2017 vybrali na dopravné ihrisko v Kežmarku. Cestou sme dbali na svoju bezpečnosť a bezpečnosť druhých. Na dopravnom ihrisku žiaci dodržiavali pravidlá cestnej premávky počas jazdy na bicykloch a kolobežkách. Tí, ktorí bicykel nemali, boli chodcami, kde sa riadili pokynmi semaforov. Po praktickej jazde si žiaci zasadli do veľkej zasadačky, kde im pán inštruktor rozprával o cestnej premávke a zásadách bezpečného správania. Žiaci sa učili poznávať dopravné značky a na záver sa zahrali dopravné pexeso. Počasie bolo nádherné, preto cestou späť sme sa zastavili na detskom  ihrisku a pohojdali na hojdačkách a šantili na pieskovisku. Boli to pekné a nezabudnuteľné hodiny s novými poznatkami ohľadne jazdy cyklistov a chodcov.

            Fotogaléria

                                                                                                                         Mgr. Danka Longauerová

             

        • Súťaž Mladý záchranár civilnej ochrany
          • Súťaž Mladý záchranár civilnej ochrany

          • Dňa 10. 5. 2017 sa žiaci ôsmeho ročníka našej školy zúčastnili súťaže Mladý záchranár civilnej ochrany, ktorá sa konala v areáli ZŠ Nižná brána a lesoparku Sever. Súťažné družstvo tvorili žiaci VIII. B triedy - Matej Dovjak, Ľubomír Fábry, Stanislava Lihoňová a Katarína Repčáková, náhradníčkou bola Simona Kapolková.

            Pretekalo sa v nasledovných disciplínach: 1. streľba zo vzduchovky, 2. civilná ochrana (použitie ochrannej masky, improvizované prostriedky individuálnej ochrany, evakuačná batožina, rozoznávanie varovných signálov CO), 3. pohyb a orientácia v prírode, 4. zdravotnícka príprava (ošetrenie zranení, volanie na tiesňovú linku 112), 5. hasenie malých požiarov a 6. testy. Súťažná trať merala 1,2 km. Za každú splnenú úlohu bolo možné získať istý počet bodov, zároveň sa meral celkový, tzv. bežecký čas.

            Naši žiaci sa v tvrdej konkurencii 17 družstiev okresu Kežmarok umiestnili na konečnom 14. mieste. Všetci členovia tímu dosiahli vo viacerých disciplínach vysoký bodový zisk. Podľa ich predstáv nedopadlo najmä hasenie malých požiarov, pri ktorom stratili mnoho bodov, čo sa nakoniec premietlo aj do celkového poradia.

            Sumárne môžeme účasť nášho mužstva na súťaži hodnotiť pozitívne. Žiaci svedomito a zodpovedne pristupovali k príprave i samotnému súťaženiu. Rozšírili si svoje poznatky z oblasti civilnej ochrany, ktoré môžu využiť aj v reálnom živote a pomôcť tak k záchrane nielen svojho života, ale aj životov ľudí v ich okolí. Všetkým členom tímu ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

            Mgr. J. Ševc, PhD.

            Fotogaléria

        • Súťaž Družstiev mladých zdravotníkov
          • Súťaž Družstiev mladých zdravotníkov

          • Dňa 2. mája sa uskutočnila súťaž Družstiev mladých zdravotníkov v športovej hale Aréna v Poprade. Je to dlhoročná súťaž pre základné aj stredné školy, ktorú organizuje spolok Slovenského Červeného kríža. Súťaž je zameraná na poskytovanie laickej prvej pomoci.

            Našu školu reprezentovali dve päťčlenné družstvá  - žiačky IV.A triedy a žiačky IX.A,B triedy. Pre väčšinu zúčastnených žiakov to bola prvá skúsenosť so zdravotníckou súťažou. Žiaci mali možnosť pozorovať konkurenčné družstvá, ktoré sa na súťaži zúčastňujú pravidelne a sú  úspešné.

            Hoci sme nedosiahli stupne víťazov, chceme sa poďakovať žiakom za ochotu, odvahu aj  čas pri príprave na súťaž. Práve tieto vlastnosti súťažiacich ocenil v úvode súťaže  riaditeľ Slovenského Červeného kríža, územného spolku v Poprade. Nezanedbateľné sú vedomosti a zručnosti, ktoré žiaci získajú pri príprave na zdravotnícku súťaž v oblasti poskytovania laickej prvej pomoci.

            Žiačkam deviateho ročníka ďakujeme za niekoľkoročnú reprezentáciu.

            Fotogaléria

            Mgr. Z. Palubjaková, Mgr. S. Hanáčková

        • Ženský zákon (po špiski)
          • Ženský zákon (po špiski)

          • V utorok 09. 05. 2017 žiaci V.A a VI.A navštívili Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi. So záujmom si pozreli humorné divadelné predstavenie Ženský zákon (po špiski). O tom, že sa im táto divadelná hra páčila a zanechala v nich pozitívny umelecký zážitok, svedčia aj ich výpovede:

            „Bolo to úžasné..., veľa sme sa smiali.“ „Predstavenie sa mi páčilo, lebo bolo humorné a používali tam jazyk východniarov.“  „Mne sa to veľmi páčilo, lebo tam bolo veľa vtipných scén.“ „Páčilo sa mi, ako to herci hrali – najviac Katuša. Bolo to super.“ „Niektorým slovám som nerozumel, ale veľakrát som sa zasmial. Bolo to pekné a vtipné.“ „Predstavenie bolo super, pretože tam nebola spisovná slovenčina, ale niektorým slovám som nerozumela.“ „Veľmi sme sa tam nasmiali a dokonca sme veľmi tlieskali. Bol to dobrý nápad tam ísť.“

            Tešíme sa, že aj takýmto zážitkovým spôsobom mohli deti spoznať známe literárne dielo Jozefa Gregora Tajovského.     

                                                                                                                                                              vyučujúci slovenského jazyka

        • Fantázia očami našich žiakov
          • Fantázia očami našich žiakov

          • Dňa 8. 2. 2017  sa v 0. A triede uskutočnila hodina pod názvom Fantázia očami našich žiakov. Tejto hodiny sa zúčastnili žiaci 0.A, 1.D a 3., 4.D triedy a spolu s triednymi učiteľkami ukázali ako sa dá navzájom pracovať počas vyučovacích hodín. Výsledkom boli plagáty, kde deti využili svoju vlastnú fantáziu.

            Na záver si žiaci spoločne zatlieskali a pýtali sa kedy opäť budú mať spoločnú hodinu.

            Fotogaléria

            Mgr. Palubjaková

        • Súťaž "Mladý priateľ lesa"
          • Súťaž "Mladý priateľ lesa"

          • Dňa 28. apríla 2017 sa v priestoroch Strednej odbornej lesníckej školy v Prešove uskutočnila prírodovedná súťaž „Mladý priateľ lesa“ pre žiakov 8. a 9. ročníka.

            Našu školu úspešne prezentovali žiačky VIII. B triedy Katarína Repčáková a Kristína Krempaská. Žiačky preukázali výborné vedomosti v oblasti flóry a fauny Slovenska, boli úspešné a odmenené diplomami za pekné 7. miesto Kristínka a 15. miesto Katka zo 46 zúčastnených Príjemné uvítanie ako aj samotná kvalitná organizácia súťaže sa stali neopakovateľnou skúsenosťou pre všetkých zúčastnených.

            Fotogaléria

            Mgr. E. Kurucová

        • Peru - štyri strany sveta
          • Peru - štyri strany sveta

          • Dňa 28. apríla 2017 sa žiaci 6. a 7. ročníka zúčastnili projekcie pod názvom Peru – štyri strany sveta cyklu Svet okolo nás. Tento projekt je unikátna, šesťdesiat minút živo moderovaná projekcia, zostavená z profesionálne natočeného videomateriálu, fotografií, schém a animácií, doplnená autentickou hudbou a zvukmi.

            V druhom dieli vzdelávacieho projektu Svet okolo nás sme sa pozreli na juhoamerický kontinent, do krajiny nádherných hôr a tajomných miest, do krajiny starých Inkov, do krajiny nevysvetliteľných záhad, do mystického Peru. Peru sme prešli krížom krážom od vyprahnutých púští tichomorského pobrežia až k vlhkým dažďovým pralesom Amazónie, od najvyššie položeného splavného jazera na svete až po majestátne hrebene Ánd.

            Dozvedeli sme sa, že najznámejšia peruánska pamiatka Machu Picchu ,,Stratené mesto Inkov“, je mesto vybudované na horskom hrebeni, hlboko v horách. Čo najbližšie k slnku, čo najďalej od nepriateľov. Bez štipky malty, obmedzení na kameň a drevo dokázali vybudovať monumentálne stavby celých miest, pyramíd a chrámov, z ktorých len malá časť sa zachovala dodnes. Keď si predstavíme, že ríša Inkov vybudovala 16 000 km ciest, veľké mestá, prístavy a pritom nepoznali koleso, vynález bez ktorého by sme si dnes nemohli predstaviť život, zdá sa to byť neuveriteľné...

            Vhodné spojenie vzdelávacej roviny s interaktívnymi a zábavnými prvkami upevnilo základné znalosti našich žiakov nielen v oblasti geografie, biológie a geológie, ale zároveň rozšírili ich všeobecný prehľad. Tešíme sa na tretí diel - Vietnam – brána do Indočíny, v školskom roku 2017/2018. 

            učitelia geografie

        • Návšteva Hasičskej zbrojnice
          • Návšteva Hasičskej zbrojnice

          • Pri príležitosti svätého Floriána, patróna hasičov deti zo ŠKD  navštívili Hasičskú zbrojnicu v Ľubici. Privítal ich dobrovoľný hasič Juraj Drugáč, ktorý im pútavo porozprával o práci dobrovoľných hasičov, ukázal rôznu techniku, odev aj mnoho trofejí. Na záver si deti vyskúšali striekanie z ručnej prenosnej striekačky, čo sa im nesmierne páčilo.

            Fotogaléria

            Vychovávateľky ŠKD
             

        • Štátny tajomník MŠVVaŠ SR v našej ZŠ
          • Štátny tajomník MŠVVaŠ SR v našej ZŠ

          • Dňa 21. apríla 2017 našu ZŠ v Ľubici navštívil štátny tajomník MŠVVaŠ SR p. Mgr. Peter Krajňák. Po úvodnom privítaní DFS Zvonárka rokoval s vedením školy a starostom obce Ing. J. Kapolkom. S veľkým záujmom si prezrel priestory školy. Viedol rozhovory so žiakmi a na záver návštevy sa stretol so zamestnancami školy. Všetkým nám poprial veľa entuziazmu, trpezlivosti a radosti z práce so žiakmi.

            Fotogaléria

        • Putovná výstava „Na skládky nie sme krátki“
          • Putovná výstava „Na skládky nie sme krátki“

          • V dňoch 10. 4. až 21. 4. 2017 sa na našej škole uskutočnila putovná výstava „Na skládky nie sme krátki“, ktorej cieľom je zvýšenie spoločenského vnímania a záujmu o problematiku nelegálnych skládok odpadov a s nimi spojených inváznych druhov rastlín, ktoré by malo viesť k predchádzaniu ich vzniku a odstraňovaniu už existujúcich objektov z krajiny. Žiaci našej školy sa na 15 paneloch umiestnených v priestoroch školy oboznámili s problematikou odpadov na Slovensku a možnosťami ich zneškodňovania, ale aj predchádzaniu ich vzniku.  Žiaci tak mali možnosť rozšíriť si, počas osláv dňa Zeme, povedomie o skládkach a odpadoch, keďže tejto téme venujeme v rámci Zelenej školy mimoriadnu pozornosť.

                                                                                                                                                                                  Mgr. R. Šufliarsky

            Fotogaléria

        • Žiť zdravo je zdravo
          • Žiť zdravo je zdravo

          • V tomto roku Svetový deň zdravia (7. 4. 2017) sa niesol pod heslom: „Depresia - hovorme o nej“, v marci od 13. do 19. 3.2017 prebehol týždeň Mozgu a bola vyhlásená celonárodná kampaň na zvýšenie pohybovej aktivity „Vyzvi srdce k pohybu 2017“, ktorá prebieha od 20. 3. do 11. 6. 2017.

            Pri príležitosti Týždňa Zdravia, ktorý prebiehal v dňoch 6. 4. - 11. 4. 2017, boli na II. stupni a v I. C triede uskutočnené tieto aktivity:

            -⁠ nástenka na tému: „Žiť zdravo je zdravo“

            - v siedmych, ôsmych, deviatych ročníkoch na hodinách BIO a CHE prebehli prednášky o mozgu, dôležitosti pohybu pre srdce a celkové zdravie človeka v rámci prevencie pred depresiou, ktorá môže postihnúť aj deti.

            V týchto ročníkoch boli uskutočnené aj zaujímavé aktivity na pozornosť, sústredenosť, postreh, logické myslenie. Žiaci VII. B (H. Maľaková, J. Bekešová, P. Hoffmanová, J. Solár, T. Adamjaková) uskutočnili aktivity na dýchanie a srdcovú činnosť, určenie celkového zdravotného stavu žiakov v V. A, VI. B a malý test na otázky zdravého životného štýlu. Žiaci malú športovú olympiádu.

            P.uč. M. Mekelová vo svojej triede na hod. TSV uskutočnila zaujímavú hodinu tanca. P uč. Kurucová v spolupráci s p. uč. M. Mekelovou a asistentkou p. Z. Butalovou v triedach V. B, VI. C. V.,VI.,IX. D uskutočnili prednášku s aktivitami na rozvoj pozornosti, pamäti a myslenia.

            Fotogaléria

             Mgr. E. Kurucová

        • ŠKD -⁠ Návšteva Tatranskej galérie
          • ŠKD -⁠ Návšteva Tatranskej galérie

          • Dňa 7. 4. 2017 deti ŠKD navštívili Tatranskú galériu v Poprade, kde si pozreli zaujímavú výstavu stavebnice LEGA. Bolo to dobrodružstvo pre malých aj veľkých od vystavovateľov z celého  Slovenska.Cieľom našej návštevy bola rozsiahla výstava grafík Vladimíra Gažoviča pod názvom Všetko je len hra a s tým súvisiace tvorivé dielne. Deťom sa všetko páčilo a odchádzali s bohatými zážitkami.

            Fotogaléria

            Vychovávateľky ŠKD
        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Deň učiteľov - symbol „vďaky a uznania“ nielen pre učiteľa v pravom význame, ale aj pre všetkých tých pedagogických a nepedagogických zamestnancov školstva, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu. Opäť po roku sa starosta obce Ing. Ján Kapolka stretol s pedagógmi a zamestnancami našej Základnej školy, ktorých ocenil za kvalitnú prácu a obetavosť.

            Starosta obce Ing. Ján Kapolka pri príležitosti Dňa učiteľov na slávnostnej pedagogickej rade dňa 30. marca 2017 udelil ďakovné listy zamestnancom ZŠ:

            Mgr. Slavomíre Glovňovej – za obetavú prácu v prospech základnej školy a osobnostný prínos do výchovno-vzdelávacieho procesu

            Mgr. Danke Longauerovej - za obetavú prácu v prospech základnej školy a osobnostný prínos do výchovno-vzdelávacieho procesu

            p. Milanovi Siskovi – za ľudský postoj a obetavú prácu v prospech základnej školy

            Oceneným blahoželáme a prajeme veľa tvorivých síl do ďalšieho života.

        • Vedomostné súťaže-olympiády
          • Vedomostné súťaže-olympiády

          • V tomto školskom roku sme sa zúčastnili okresného kola Fyzikálnej olympiády, ktoré sa konalo 16. marca 2017 v Poprade. Úlohy, ktoré žiaci museli vyriešiť, boli veľmi náročné. Medzi riešiteľov sa zaradil aj žiak IX. A triedy Maroš Michlík.

            Dňa 21. marca 2017 sa v Prešove konalo krajské kolo Matematickej olympiády kategórie Z9. Súťaže sa zúčastnilo 59 žiakov základných škôl a osemročných gymnázií z celého Prešovského kraja. Našu školu reprezentovala žiačka IX. B triedy Sára Košuthová.

            Dňa 23. marca 2017 sa konalo okresné kolo Chemickej olympiády v Kežmarku. Kristína Pojedincová, žiačka IX. A triedy, sa stala úspešnou riešiteľkou.

            Reprezentantom našej školy srdečne blahoželáme a prajeme v ďalších vedomostných súťažiach mnoho úspechov.

        • Ako vzniká kniha
          • Ako vzniká kniha

          • Mesiac marec si spájame nielen s príchodom jari, ale aj s mesiacom knihy. Štvrtáci zo IV.B  sa zhostili hlavných rolí v tvorivých dielňach pod názvom „Ako vzniká kniha“. Žiaci primárneho vzdelávania sa oboznámili s rozličnými druhmi kníh a s prácou spojenou pri ich vzniku. Navštívili spisovateľov, redaktorov, výtvarných redaktorov, výtvarníkov, technických redaktorov, grafikov, tlačiarov, knihárov i kníhkupcov. Štvrtáci  vysvetlili   náročnú prácu všetkých profesií a žiaci si ich mohli vyskúšať.

            Zaujalo ich povolanie redaktora,  tlačiara ale aj úloha výtvarníka či spisovateľa. Práve tieto stanovištia boli pre deti zaujímavé. Vymýšľali krátke verše, rýmy či rozprávky, kreslili či vyfarbovali rôzne obrázky. Pri grafikoch si pozerali grafické návrhy. Zistili, že vznik knihy prináša so sebou nielen radosť, potešenie, ale aj dlhú prípravu, náročný proces a úskalia. Žiaci zážitkovou formou  nadobudli predstavu o vzniku knihy.  Dokázali sa  s plným nasadením a veľkou snahou vžiť do daného remesla, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            Fotogaléria

            Mgr. Belišová a Mgr. Krafčíková

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje