• Vianočné trhy
          • Vianočné trhy

          • Vianoce - najkrajšie sviatky roka. Obdobie, na ktoré netrpezlivo čakáme, lebo ich čaro a výnimočnosť nás napĺňajú pocitmi šťastia, pohody, harmónie, pokoja a lásky. Napriek tomu, že Vianoce sú každý rok, ich okúzľujúce čaro sa nedá ničím nahradiť ani napodobniť.

            Pri tejto príležitosti žiaci a pedagógovia našej školy pripravili pre rodičov, starých rodičov a priaznivcov školy vianočné trhy.

            Trhy boli sprevádzané kultúrnym programom zameraným na ľudové tradície a zvykoslovie v období od Martina, cez Katarínu, Ondreja, Barboru, Luciu až do Vianoc. Na trhoch sa uskutočnila prezentácia a predaj originálnych vianočných výrobkov žiakov ZŠ za symbolické ceny, drobnosti na stromček i pod stromček, pečenie vianočných oblátok. Nechýbal vianočný punč, perníky, čajové pečivo a koledy.

            Tešíme sa z toho, že rodičia, starí rodičia, ale aj priatelia školy podporili svojou účasťou tvorbu a šikovnosť našich žiakov a dúfam, že prežili čas príjemne strávený vo vianočnej atmosfére v prostredí našej školy.

            Fotogaléria

          • Vianočné tvorivé dielne

          • Vianoce sú plné lásky, šťastia a darčekov. Preto sme v jedno piatkové popoludnie rozhodli zrealizovať v našej I.A triede tvorivé dielne.

            Akcia sa tešila veľkej účasti, prišli aj oteckovia, ktorí s chuťou svojím ratolestiam pomohli.

            Vyrábali sme rôzne ozdoby na stromček, okná a vianočné dekorácie. Pokojná atmosféra  sa niesla v duchu očakávania blížiacich sa vianočných sviatkov. Tieto darčeky sa predávali aj na vianočných trhoch v našej škole.

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • V dňoch 13. 12. 2017 a 14. 12. 2017 sa na našej škole uskutočnil už 39. ročník školského kola PYTAGORIÁDY v kategóriách P3, P4, P5, P6, P7, P8. Tento rok sa zapojilo do súťaže 46 žiakov našej školy. Úspešnými riešiteľmi, ktorí postupujú na obvodové kolo do Kežmarku sú: zo IV. B Samuel Libiak (26 bodov), z V. A Ivana Dovjaková (20 bodov) a Alex Žemba (16 bodov). Postupujúcim blahoželáme a prajeme ďalšie úspechy.

            Ingrid Ličková a Slávka Holovová

        • Medovníčkovanie
          • Medovníčkovanie

          • Pečenie a zdobenie medovníkov je symbolom blížiacich sa Vianoc. Deti v ŠKD si spoločne vyskúšali svoje zručnosti pri vykrajovaní, pečení a zdobení medovníkov. Deťom šla práca od ruky a svoje výtvory s chuťou zjedli.

            Fotogaléria

            Vychovávateľky ŠKD

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • 6. 12. 2017 do našej školy zavítal Mikuláš so svojimi pomocníkmi, aby potešil a pobavil hlavne tých najmenších. Tam, kde vstúpil, to vrelo radosťou i napätím, koho si tentoraz čert vezme so sebou. Ich šantenie vyvolávalo veselý smiech žiakov, ktoré dobre vedeli, že sú pod ochranou Mikuláša. Čert nemal žiadnu šancu uspieť a vziať niekoho do svojho vreca. Kto vedel, spieval, recitoval alebo nakreslil Mikulášovi pekný obrázok. Za odmenu žiaci dostali sladké balíčky.

            Fotogaléria

        • Kaštieľ Strážky
          • Kaštieľ Strážky

          • V jeden krásne mrazivý a slnečný deň v novembri sme sa v rámci krúžkov vybrali do Kaštieľa Strážky na tvorivé dielne. Trieda I.B a II.C spoznávali farby dúhy, miešanie farieb a predviedli svoj  talent v maľovaní. Žiaci III.B a IV.B sa porozprávali o stromoch, o práci     s drevom a tvorili z odpadového materiálu stromy. Stačí len nechať fantázií voľný priebeh a práce naozaj stoja za to. Popri tvorivých dielňach sme spoznali nádherný anglický park  v Strážkach, kde sme objímali stromy, hrali hry a vychutnávali si mrazivé počasie. Ďakujeme pani lektorkám za príjemne strávené poobedie.

            Fotogaléria

            Tr. učitelia

        • Smelý Zajko po anglicky
          • Smelý Zajko po anglicky

          • V stredu 15. 11. 2017 sa žiaci V. A a VI. A zúčastnili divadelného predstavenia v Mestskom kultúrnom stredisku v Kežmarku. Predstavenie s názvom Smelý Zajko bolo  prezentované v anglickom jazyku profesionálnym neštátnym divadlom s najväčším repertoárom divadelných predstavení v anglicko-slovenskom jazyku na Slovensku. Žiakov zaujala vtipná forma rozprávky, vďaka ktorej si obohatili slovnú zásobu či utvrdili známe anglické frázy. Žiaci odchádzali z predstavenia nielen plní zážitkov z veselého podania známej rozprávky, ale aj s rozšíreným diapazónom slovnej zásoby anglického jazyka, ktorý môžu následne využívať na hodinách anglického jazyka... a nielen tam.

            Fotogaléria

            Mgr. Daniela Šimoňáková
            Ing.  Lenka Bižák Melton

        • Súťaž Šaliansky Maťko
          • Súťaž Šaliansky Maťko

          • Dňa 05.12.2017 sa konalo školské kolo súťaže Šaliansky Maťko v prvej kategórii: 2. a  3. ročník.  Žiaci prednášali slovenské národné povesti, na ktoré je táto súťaž zameraná. Súťažiaci boli skvele pripravení a zúčastnení diváci boli obohatení o príjemný kultúrny zážitok. 

             

             

            Vyhodnotenie súťaže:

            1. miesto  Barbora Sisková
            2. miesto  Karin Krajčová
            3. miesto  Samuel Gyurák

            Výhercom srdečne blahoželáme.

            Fotogaléria

            Ivana  Lachová
             

        • Misia modrá planéta
          • Misia modrá planéta

          • Misia modrá planéta s Kozmixom je jedinečný projekt, ktorý učiteľovi poskytuje všetky potrebné materiály na odučenie prierezovej témy Environmentálna výchova na 1. stupni ZŠ. Projekt spája aktivity v škole a v teréne s kreatívnou hrou a interaktívnymi cvičeniami. Je ukážkou inovatívneho vyučovania, ktoré je pre žiakov motivujúce a zábavné. Inšpirovali sme sa fínskym prístupom k tematickému vyučovaniu, ktoré spája viaceré vyučovacie predmety do jednej témy.

            Žiaci II. B triedy sa zapojili do tejto peknej a zaujímavej aktivity- projektu.Obsahuje inovatívne vzdelávacie aktivity, kreatívnu hru a materiály pre učiteľa a žiakov.

            Najskôr sme sa v októbri zoznámili s úlohami projektu, s kufríkom, delili sme tímy, zúčastnili sme sa na outdoorových a bádateľských aktivitách, riešili enviromisie. Nakoniec sme postavili našu Zdravú modrú planétu na základni. Všetko sme zdokumentovali a našu prácu si môžete pozrieť v priloženej prezentácii, ktorú sme aj poslali do Kozmixu v Edulabe. 

            Misia modrá planéta

            Za žiakov zo Zdravej modrej planéty PaedDr. Eva Raffajová, triedna učiteľka. 

        • Rozlúčka s jeseňou
          • Rozlúčka s jeseňou

          • Deti zo školského klubu sa počas minulého týždňa rozlúčili s jeseňou zaujímavou aktivitou. Vychovávateľky z obidvoch tried spojili svoje sily a pripravili pre deti prekvapenie v podobe Katarínskej zábavy, počas ktorej spoločne tancovali, spievali, ale i ochutnali dobroty, ktoré im pani vychovávateľky pripravili. Všetkým sa takáto oslava veľmi páčila. Aj takouto formou je možné rozlúčiť sa s farbami a zvláštnosťami jesene.

            Fotogaléria

        • Biodiverzita okolo nás
          • Biodiverzita okolo nás

          • Dňa 30. novembra sa žiaci našej školy zúčastnili workshopu pod názvom Biodiverzita okolo nás, ktorý organizovala Spojená škola vo Veľkej Lomnici. Naši žiaci si pripravili zaujímavú prezentáciu o tom ako naša škola ochraňuje životné prostredie. Táto akcia bola pre nás veľkým prínosom a inšpirovala nás k výrobe domáceho kompostoviska, mätového sirupu i k výrobe mydiel. Pre zúčastnené školy sme vyrobili a zároveň sme dostali darčeky z recyklovaného materiálu. Ďakujeme za ďalšie pozvanie.

            Fotogaléria

        • 10. výročie DFS Zvonárka
          • 10. výročie DFS Zvonárka

          • V týchto dňoch DFS Zvonárka oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Teším sa, že tento súbor je neodmysliteľnou súčasťou našej Základnej školy, konkrétne jedným zo záujmových útvarov v CVČ pri ZŠ v Ľubici. Propagácia vystúpení a schopností našich žiakov v DFS Zvonárka je veľmi dôležitým doplnkom popri našej edukačnej činnosti. DFS sa na verejnosti prezentuje aj tým, že dodáva kultúrny program pre obec či už pri stretnutiach s jubilantmi, výstave ovocia a zeleniny, v októbri - mesiaci úcty k starším, vianočnej akadémii, jasličkových pobožnostiach, v máji pri príležitosti Dňa matiek. Veď jeho programy sú plné spievaného aj hovoreného slova a pre rodičov i všetkých, ktorým je ich vystúpenie určené, sú určite milým darčekom.

            Zvonárka tak reprezentuje nielen samu seba, obec Ľubicu, ale aj ľudovú kultúru ako celok.

            Chcem poďakovať všetkým deťom zo súboru, bývalým i terajším, za krásne zážitky, ktoré nám pripravujú svojimi vystúpeniami, vedúcej FS za to, že týmto deťom vštepuje lásku k tradíciám a zvykom našich predkov prostredníctvom ľudového tanca, spevu, hudby a zvykoslovia, za snahu a trpezlivosť pri nácviku a do ďalších rokov im  popriať veľa tvorivosti, ochoty, chuti e energie.

                                                                                                                      PaedDr. Anna Fedorová

            Fotogaléria

            Fotogaléria zachytáva atmosféru pri oslavách 10. výročia založenia DFS Zvonárka dňa 16.11. 2017 v Cultuse. Stretnutie zorganizovali členovia a rodičia DFS Zvonárka pod vedením vedúcej súboru, p. učiteľky L. Šoltésovej. Na stretnutí sa zúčastnil a k blahoželaniu sa pridali aj starosta obce Ing. Ján Kapolka a riaditeľka ZŠ v Ľubici PaedDr. Anna Fedorová.

        • Hodina deťom
          • Hodina deťom

          • Aby bolo každé dieťa spokojné – to je snom Hodiny deťom.

            Nadácia Hodina deťom pomáha deťom, mladým ľuďom a ich rodinám prekonávať náročné životné situácie a podporuje aktivity, ktoré robia svet krajším. Dokázali pomôcť tisícom deťom a mladým ľuďom na Slovensku.

            Aj naša škola sa zapojila do projektu Hodina deťom a 10. 11. 2017 zorganizovala verejnú zbierku v škole a v uliciach obce. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 153,21€. Všetkým darcom veľmi pekne ďakujeme.

            Fotogaléria

        • Starý študent putuje
          • Starý študent putuje

          • Vo štvrtok 09. 11. 2017 sa žiaci II. stupňa našej školy zúčastnili divadelného predstavenia v Mestskom kultúrnom stredisku v Kežmarku. Predstavenie s názvom STARÝ ŠTUDENT PUTUJE prezentovalo históriu Lýcea v Kežmarku v zaujímavom historicko-literárnom kontexte. Prelínanie dvoch časových línií – súčasnej a minulej – umožnilo žiakom vnímať históriu a vývoj školy cez optiku súčasného študenta. Žiakom sa prihovorili známe osobnosti, ako Hviezdoslav, Chalupka, Záborský či menej známa ženská postava barónky Babetty, rodáčky z dnešnej Vlkovej. Pôsobivosť divadelného predstavenia umocňovala aj skutočnosť, že v ňom vystupovali žiaci našej školy (z triedy VIII.B) spolu s našimi súčasnými či bývalými kolegami. Veríme, že z predstavenia žiaci odcházali obohatení nielen o estetický zážitok, ale aj o nové vedomosti a poznatky.

            Fotogaléria

            Učitelia SJL

        • Lesná pedagogika
          • Lesná pedagogika

          • Žiaci II. B triedy sa v rámci lesnej pedagogiky zúčastnili besedy s lesným pedagógom, Ing. Igorom Stavným, ktorý pracuje v Štátnych lesoch Tanapu.

            Lesná pedagogika sa po prvýkrát udomácnila v nemecky hovoriacich krajinách (Waldpädagogik) odkiaľ sa postupne dostávala k nám. Pod týmto pojmom sa skrývajú rôzne spôsoby prezentácie a výučby, pomocou ktorých školákom no i laickej verejnosti približujeme tému lesa a prírody všeobecne. Podstatou takejto formy učenia sú ekohry, či inak povedané zážitkové učenie. Teda učenie pomocou zážitku.

            Jeho podstata by sa dala charakterizovať aj sloganom: „Povedz mi – a ja zabudnem, ukáž mi – 
            aj ja si zapamätám, nechaj ma konať – a ja pochopím“. Účastník ekohier sám prichádza na riešenia, čo je veľmi dôležité pre zapamätateľnosť až osvojenie si javu. Veľmi vhodné je zážitkové učenie urobiť s deťmi na úplný začiatok spolupráce – deťom sa tak dá lepšia štartovacia pozícia pre vnímanie ďalších nasledujúcich stretnutí, pričom sa odbúrajú aj medziľudské bariéry. Pri ekohrách účastník zapája nielen zrak, ale aj ostatné zmysly: čuch, hmat, sluch a chuť. Po absolvovaní ekohier sa u žiakov zlepšuje vnímanie detailov v prírode. Formami práce sú zväčša prednášky, vychádzky do lesa, vysokohorské túry, besedy, výstavy, vyskúšali sme pobyty na chate, súťaže. Osvedčilo sa nám aj používanie rôznych pracovných listov, ktoré nabádajú žiakov samostatne pracovať.

            Cieľom je vzbudiť záujem o územie Tatranského národného parku, pochopiť jeho jedinečnosť a vzácnosť. Poznanie územia je totiž jeden z predpokladov dobrého vzťahu k nemu. Cieľovou skupinou sú žiaci a učitelia základných škôl.

            Druháci sa zahrali pri triedení pobytových znakov živočíchov a dozvedeli sa veľa o stopách a živote zvierat v Tanape i v lesoch okolo Ľubice. 

            Ďalšie stretnutie by malo byť na jar, kedy by sme sa mali zúčastniť ekohier v Tatranskej Lomnici.

            Fotogaléria

            PaedDr. Eva Raffajová

        • Medzinárodný deň knižníc
          • Medzinárodný deň knižníc

          • Dôležitosť kníh si pripomíname nielen v jarnom období v marci, ale aj v čase jesene. 24. október nesie prívlastok Medzinárodný deň knižníc. Tento deň nám osobitne pripomína miesta, na ktorých prežívajú knihy svoje vlastné osudy. Miesta, ktoré sú domovom mnohých zaujímavých kníh, novín, časopisov, periodík a publikácií rôzneho zamerania. Aj v našej škole na prízemí majú knihy svoj domov, o ktorý sa stará naša obec. Túto Obecnú knižnicu navštívili najmladší žiaci II. stupňa ZŠ. Dozvedeli sa mnohé zaujímavosti o knihách, spoločne vypracovali netradičné úlohy a  oboznámili sa s knižnými novinkami.  Žiakom sa návšteva knižnice páčila, a preto veríme, že ju budú navštevovať nielen príležitostne, ale pravidelne.  

            Učitelia SJL

        • Jabĺčko trochu inak
          • Jabĺčko trochu inak

          • Mesiac október skrýva v sebe mnohé zaujímavé a nevšedné udalosti. Deti zo školského klubu si so svojimi vychovávateľkami pripomenuli a priblížili 16. október, ktorý je „Dňom zdravej výživy". Popri aktivitách v školskom klube si spoločne porozprávali o zdravej výžive a o tom, ako vnímajú zdravú výživu deti. Ako názornú ukážku vychovávateľky ponúkli deťom jabĺčka v inej forme. Upiekli jabĺčkový koláčik, ktorým deti príjemne prekvapili. Koláčik zmizol z plechu veľmi rýchlo a deťom veľmi chutil. Aj takýmto spôsobom možno prevteliť teóriu do praxe.

            Fotogaléria

            Vychovávateľky ŠKD

        • Návšteva divadla a múzea v Spišskej Novej Vsi
          • Návšteva divadla a múzea v Spišskej Novej Vsi

          • V utorok 26. septembra 2017 sme strávili príjemné dopoludnie mimo školy. Tretiaci a štvrtáci si spolu s učiteľmi vycestovali za kultúrou do Spišskej Novej Vsi na divadelnú rozprávku Tri zlaté vlasy deda Vševeda, kde spojili príjemné s užitočným. Návšteva divadla žiakov veľmi nadchla,  potešila a spestrila deň. Trošku si potrápili hlavičky, odreagovali sa, či pozabávali v múzeu na interaktívnej výstave s názvom Hlavolamy. Takto strávený deň, bol pre nás  prínosný a veľmi pozitívny. Už teraz sa tešíme na budúce divadelné predstavenie, ktoré nás čaká v roku 2018.

                                                                                                                                                           Mgr. K. Belišová a Mgr. R. Panák

        • Ďakujeme!
          • Ďakujeme!

          • Dňa 21. septembra sa v budove našej základnej školy uskutočnila verejná zbierka s názvom „Biela pastelka“. Táto zbierka už niekoľko rokov pomáha nevidiacim a slabozrakým v ich úsilí o samostatný a plnohodnotný život. To, že naši žiaci a učitelia vedia podporiť dobrú vec sa opäť potvrdilo a do zbierky sme prispeli sumou 82,28 €. Ako sa ukázalo, žiakom a učiteľom našej školy nie sú ľahostajní ľudia, ktorí potrebujú pomoc. A tak pripnutím spinky a dobrovoľným príspevkom mnohí prejavili spolupatričnosť s nevidiacimi, za čo im všetkým patrí úprimné poďakovanie.

            Fotogaléria

        • Otvára sa školská brána
          • Otvára sa školská brána

          • Po dvoch mesiacoch zaslúženého oddychu sme dňa 4. 9. tradične v slávnostnom duchu privítali nový školský rok. Okrem „starých známych“ sa na našom školskom dvore zišlo aj mnoho nových tvárí – malých prvákov, ktorí tu prišli plní očakávaní v sprievode svojich rodičov. Všetkých prítomných privítala pani riaditeľka PaedDr. A. Fedorová, páni zástupcovia Ing. J. Bernát a RNDr. I. Duľa, PhD.

            Napriek zdanlivej nepriazni počasia sa program vydaril. Po zaznení štátnej hymny ho svojím recitačným vstupom otvorila žiačka IV. A Laura Jendrušiaková a speváckym vystúpením žiačka VI. A Dominika Janiglošová pod taktovkou p. Janigloša. Nasledoval slávnostný príhovor starostu obce p. Ing. Jána Kapolku a p. riaditeľky PaedDr. A. Fedorovej, v ktorom privítali nových žiakov a všetkým popriali úspešný a bezproblémový školský rok. Slávnostné otvorenie školského roka obohatilo svojím spevom i zoskupenie žiakov VI. A triedy pod vedením p. Janigloša. Napokon sa žiaci v sprievode triednych učiteľov odobrali do svojich tried.

            Známy grécky filozof Aristoteles povedal: „Vzdelanie má trpké korienky, ale sladké plody.“ Pusťme sa teda s chuťou do práce! Strom poznáme po ovocí.

            Prajeme všetkým – učiteľom aj žiakom – veľa úspechov a tvorivých dní v novom školskom roku 2017/2018.

            Fotogaléria

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje