• Pytagoriáda P3, P4, P5
          • Pytagoriáda P3, P4, P5

          • Utorok 13. marec 2018 bol pre milovníkov matematiky výnimočný, ale zároveň náročný deň. Svoje vedomosti i znalosti z matematickej oblasti si žiaci našej školy overili v okresnom kole Pytagoriády, kategória P3, P4, P5 v ZŠ Dr. Fischera v Kežmarku. Zúčastnili sa ho Samuel Libiak, žiak IV. B, žiaci V. A triedy Ivana Dovjaková a Alex Žemba, ktorý sa stal úspešným riešiteľom. Touto všetkým prajeme veľa ďalších nielen matematických úspechov.

        • Lyceálna knižnica
          • Lyceálna knižnica

          • V upršaný marcový deň triedy III. B a IV. B navštívili lýceum, kde je najväčšia školská knižnica v strednej Európe. Knihy pochádzajú už z 15. st. a je to neuveriteľné, že sa v takom množstve zachovali až dodnes. Pre žiakov bol veľký zážitok vidieť na jednom mieste 150 tisíc kníh a dozvedieť sa, že za život sa našiel človek, ktorý prečítal 15 tisíc kníh. Pani Katarína Slavíčková nám porozprávala históriu a zaujímavosti z knižnice a zo školy.  Upútali nás témy ako reštaurovanie kníh, ručné maľovanie  a písanie kníh, tresty za nedodržiavanie školských pravidiel a vôbec život študentov. Videli sme najľahšiu knihu, šlabikár, ale i písanky bohatých a chudobných. Veľmi inšpiratívny zážitok pre nás. 

            Fotogaléria

            uč. Belišová a uč. Panák

        • Veľkonočné tvorivé dielne
          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Dňa 15. 3. 2018 sa triedy II.A a III.A zúčastnili veľkonočných tvorivých dielní, ktoré boli realizované v priestoroch Kežmarského hradu.

            Hlavnou témou tvorivých dielní bola výroba tradičných veľkonočných dekorácií. Hodina bola rozdelená na dve časti – teoretickú, počas ktorej sa žiaci oboznámili s veľkonočnými zvykmi našich predkov a na praktickú, počas ktorej si za pomoci lektoriek vyzdobili svoje vyfúknuté vajíčka rôznymi technikami.

            Veríme, že veľkonočné tvorivé dielne zanechali v žiakoch nielen nové vedomosti, ale aj príjemný zážitok z vlastnej tvorby.

            Fotogaléria

            Ličková, Ivana Lachová

        • Tvorivé dielne
          • Tvorivé dielne

          • Blíži sa Veľká noc a žiaci III. B a IV. B nezaháľali a išli sa inšpirovať i tvoriť   na Kežmarský hrad. Porozprávali sme sa o tradíciách a zvykoch v období Veľkej noci a potom sme sa pustili do tvorenia. Vajíčka sme zdobili voskom, obmotávali ich vlnou, lepili škrupinami či skrášlili servítkovou technikou. Bavila nás aj  práca s papierom či drevom. Odniesli sme si pekné výrobky, ktoré nám skrášlia domov počas sviatkov. Veľkonočné tvorivé dielne v nás zanechali príjemný pocit a radosť z blížiacej sa Veľkej noci.

            Fotogaléria

            uč. Belišová a uč. Panák

        • Deň ľudovej rozprávky
          • Deň ľudovej rozprávky

          • Aj žiaci III.B a IV. B si pripomenuli výročie Pavla Dobšinského návštevou obecnej knižnice. Pani knihovníčka nám porozprávala niečo o živote Pavla Dobšinského. Pripravila si pre nás veľmi zaujímavé čitateľské aktivity. Žiaci pracovali v skupinách, čítali, diskutovali, spájali texty – rozprávky od Pavla Dobšinského a prezentovali ich. Takouto hravou formou si precvičili čítanie a zoznámili sa s nepoznanými ľudovými rozprávkami. Veľká vďaka patrí  knihovníčke Márii Budzákovej. Tešíme sa na spoločné stretnutie opäť.

            Fotogaléria

            uč. Belišová a uč. Panák

        • Pavol Dobšinský
          • Pavol Dobšinský

          • Dnes, 16. 3. ale v roku 1828 sa narodil náš známy slovenský rozprávkár, spisovateľ Pavol Dobšinský. Žiaci 2. B triedy si pripomenuli Pavla Dobšinského návštevou obecnej knižnice, kde si nielen prečítali a pozreli zaujímavé knihy, ale zahrali sa a riešili zaujímavý kvíz. Ďakujeme pani vedúcej knižnice, Márii Budzákovej, že nám umožnila prežiť takúto peknú aktivitu. Už teraz sa tešíme na nové stretnutia s knihou. Za žiakov, triedna učiteľka,

            PaedDr. Eva Raffajová

            Fotogaléria

        • Deň tanca
          • Deň tanca

          • 8. marec je dňom žien a pre nás zároveň dňom úspechu pre našu školu. Naša Základná škola v Ľubici  sa v tento deň zúčastnila tanečnej súťaže „Deň tanca“, ktorú organizuje Podtatranské osvetové stredisko a mesto Svit. Traja žiaci. ktorí sú plní elánu a chuti bojovať, sa prvýkrát zúčastnili takejto tanečnej súťaže. S plným nasadením predviedli svoju tanečnú choreografiu a zabojovali vo veľkej konkurencii, ktorá na tejto súťaži bezpochybne bola. Po udelení strieborného pásma sa nám potvrdilo, že chuť niečo dokázať a popasovať sa s rôznymi prekážkami má zmysel. Ďakujeme všetkým, ktorí nám držali palce a pomohli, aby sme to zvládli.

                                                                                                                         p. uč. Mekelová

            Fotoagléria

        • Marec – mesiac knihy
          • Marec – mesiac knihy

          • Dňa 6. 3. 2018 sa žiaci V.A a VI. A v rámci Marca – mesiaca knihy zúčastnili literárno-dejepisnej exkurzie v Kežmarku. Ťažiskom exkurzie bola najväčšia školská historická knižnica v strednej Európe v budove lýcea. Žiaci mohli vidieť 150 000 zväzkov kníh na jednom mieste, z toho aj knihy, ktoré boli tlačené v 15. storočí. Pútavé bolo aj rozprávanie o živote študentov v tomto lýceu. Po návšteve lýcea mohli žiaci nahliadnuť aj do okolitých kostolov. Drevený artikulárny kostol, evanjelický kostol a lýceum patria k významným pamiatkam zapísaných v medzinárodnej organizácii  UNESCO. Kežmarok je pekné historické mesto a ponúka aj veľa pamiatok. Neskorogotická Bazilika sv. Kríža patrí svojimi rozmermi medzi najväčšie na Spiši. Na jej nádvorí  sa nachádza najstaršia renesančná zvonica na Slovensku. Žiaci spoznali aj miesta späté s pôsobením rôznych významných  osobností v Kežmarku: P. O. Hviezdoslav, Martin Kukučín, Martin Rázus, Imrich Tököli... Bolo im ukázané aj miesto, kde kedysi stála židovská synagóga. Keďže došlo k deportácii Židov z Kežmarku v marci 1942, na ich pamiatku bola postavená pamätná tabuľa, aby žijúcim obyvateľom pripomínala hrozivé udalosti 2. svetovej vojny. Veríme, že exkurzia zanechala v žiakoch nielen trvalé vedomosti, ale aj nezabudnuteľný zážitok z navštívených miest.

            Fotogaléria

            Vyučujúce SJL

        • Vietnam – brána do Indočíny
          • Vietnam – brána do Indočíny

          • Dňa 20. 02. 2018 sa žiaci 6. a 7. ročníka zúčastnili v Kežmarku ďalšej projekcie z cyklu „Svet okolo nás“. Témou projekcie bol „Vietnam – brána do Indočíny“. Ide o vzdelávací projekt, ktorý realizuje skupina mladých nadšencov geografie. Cieľom je sprostredkovať žiakom učivo geografie z iného pohľadu – z materiálov získaných a zhotovených priamo v navštívenej krajine. Projekcia je dopĺňaná naživo hovorenými komentármi ľudí z expedície. Na záver je vždy priestor na diskusiu, kedy žiaci môžu klásť otázky k téme. Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa na tomto projekte a obohatiť si vedomosti ( aj z iných predmetov ) aj inou formou, nie len zo školskej lavice.

            Fotogaléria

            vyučujúci geografie

        • Projekt Zvýšenie inkluzívnosti vzdelávania v Základnej škole Ľubica
          • Projekt Zvýšenie inkluzívnosti vzdelávania v Základnej škole Ľubica

          • Základná škola Ľubica realizuje projekt:

            Zvýšenie inkluzívnosti vzdelávania v Základnej škole Ľubica

            DOPYTOVO ORIENTOVANÝ PROJEKT

            Termín realizácie: 1. január 2018 – 31. december 2020

            Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje

            Plagát

        • Fašiangy v ŠKD
          • Fašiangy v ŠKD

          • Aj žiaci v ŠKD si pripomínali tradície a zvyky posledného fašiangu. Pri tejto príležitosti sme sa o tejto tradícii porozprávali a ochutnali dobroty spojené s fašiangom. Deti si pochutnali na šiškách a pokračovali v prípravách na fašiangový sprievod, ktorý je organizovaný obcou. Sprievod masiek, ktorý mal za úlohu pochovať basu a s ňou aj všetky radosti a veselosť. Táto udalosť nám pripomína, že nastáva obdobie pôstu a príprav na Veľkú noc. Fašiangového sprievodu sa zúčastnili aj deti zo školského klubu spolu so svojimi vychovávateľkami. V sprievode vládla radostná atmosféra a všetky masky spríjemnili popoludnie nielen nám, ale aj prítomným divákom.

            Fotogaléria

            Vychovávateľky z ŠKD

        • Fašiangový sprievod
          • Fašiangový sprievod

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde... jedna z najznámejších a na Slovensku najrozšírenejších fašiangových pesničiek. Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame fašiangy. Počas fašiangov prevláda veľká zábava, organizujú sa svadby a zabíjačky.

            Na poslednej fašiangovej zábave sa predvádza symbolické pochovávanie basy - ľudová hra parodizujúca skutočný pohreb. Jej základným motívom je zákaz zábav počas nasledujúceho pôstu. Texty sú popretkávané humornými príbehmi a vlastnosťami obyvateľov danej dediny. A takto bolo i v obci Ľubica.

            13. februára obec Ľubica v spolupráci so ZUŠ a členmi Dobrovoľného hasičského zboru zorganizovala Fašiangy. Fašiangový sprievod, ktorého sa zúčastnili aj učitelia, vychovávateľky a žiaci zo ZŠ Ľubica sa niesol ulicami v Ľubici v krásnych maskách a dobrou náladou. Zatancovali sme si i zaspievali. Nasledovalo symbolické pochovávanie basy. Brušká boli už tradične naplnené šiškami, chlebíkom s masťou a teplým čajíkom.

             uč. Belišová Katarína

            Fotogaléria

        • Valentínska pošta
          • Valentínska pošta

          • 14. február je deň, kedy sa oslavuje Valentín. Tento deň je sviatkom všetkých zamilovaných. Obdarúvame sa kvetmi, sladkosťami, či inými drobnosťami a stretávame sa na romantických miestach. História sviatku Valentína ostáva možno opradená rúškom tajomstva. Vieme však, že február sa odpradávna považuje za mesiac romantiky. Preto, či už tento sviatok uznávate alebo nie, buďte si istá/ý, že slovami a gestami lásky určite potešíte. Či už na Valentína alebo v iný deň roka, dajte najavo svoju lásku, svoje city.

            Aj my sme chceli potešiť, či obdarovať niekoho blízkeho, svojho kamaráta alebo priateľku, či priateľa prostredníctvom „Valentínskej pošty“. Počas troch dní mohli žiaci I. stupňa písať, kresliť zaľúbené listy, odkazy či obrázky tomu, komu chceli urobiť radosť. A naši pomocníci-valentínci neváhali a poštu poroznášali svojim adresátom. Radosť obdarovaných bola nezabudnuteľná.

            Valentínci z I. stupňa

        • Pomáhame vtáčikom
          • Pomáhame vtáčikom

          • V zimných mesiacoch si našu pomoc zaslúžia vtáčiky, ktoré nám celú jar a celé leto spríjemňovali pobyt v prírode a v okolí školy svojím štebotaním :).

            Rozhodli sme sa im pomôcť prežiť náročné zimné obdobie, keď sa v prírode nachádza menej dostupnej potravy a v období, keď sú mrazy a vysoká snehová pokrývka. Vtedy sa vtáčikom hľadá potrava veľmi ťažko a radi privítajú našu pomoc. V rámci krúžku KrEaTiVkO sme im vyrobili kŕmidlá z dreva, plastu či kartónu. Pracovali sme v skupinkách. Práca nás bavila, veľa sme sa nasmiali hlavne pri pribíjaní klincov. Potom sme ich spoločne povešali v okolí našej školy. Vtáčiky nás veľmi potešili, keď si našli cestu k našim pochutinkám – semienkam, odrobinkám a i.

            Fotogaléria

            uč. Belišová Katarína

        • Fašiangový rozprávkový karneval
          • Fašiangový rozprávkový karneval

          • Milí škriatkovia, tanečnice, zlodeji, trpaslíci, čarodejnice, rytieri, princezné, kovboji, kuchári, víly, policajti, králi a iné rozprávkové bytosti. Srdečne Vás pozývame do rozprávkového sveta na príjemné dopoludnie so súťažami, zábavou, tancovačkou, sladkými odmenami a dobrou náladou.

            Fašiangový a rozprávkový karneval sa uskutoční vo štvrtok 1. februára 2018 od 8:00 do 11:30 v telocvični ZŠ Ľubica.

            Tešíme sa na Vás :-)

        • Školské kolo biblickej olympiády
          • Školské kolo biblickej olympiády

          • Dňa 22. 1. 2018 sa uskutočnilo školské kolo biblickej olympiády. Na 1. mieste sa umiestnila Júlia Bekešová z VIII. B, Henrieta Maľáková z VIII. B obsadila 2. miesto a Veronika Chovancová, žiačka VIII. A, obsadila 3. miesto. Tieto žiačky vytvoria jedno súťažné družstvo, ktoré nás bude reprezentovať na dekanátnom kole 22. marca 2018. Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v postupovom kole.

            Fotogaléria

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch 15. – 19. januára sme sa my, siedmaci, zúčastnili lyžiarskeho výcviku na Donovaloch. Bolo nás 32 a dohliadali na nás 3 učitelia. Bývali sme priamo pri svahu v penzióne Vesel, v ktorom sme mali k dispozícii stolný tenis, biliard, spoločenskú miestnosť a samozrejme jedáleň. Raňajky boli formou bufetových stolov, obed pozostával z polievky a jedného hlavného jedla a večeru sme si mohli vybrať z dvoch hlavných jedál. Vždy bolo navarené chutne a veľa, čo vyhovovalo hlavne chlapcom.

            Aj na svahu nám bolo super. V prvý deň nás učitelia rozdelili do troch skupín. 1. skupinu mal na starosti pán učiteľ Božoň. V nej boli dobrí lyžiari, ktorí potrebovali zdokonaliť svoje lyžiarske schopnosti. Začiatočníci sa stretli v 2. a 3. skupine, tie mali pod palcom pani učiteľka Maníková a pán Balabas. Naše prvé lyžiarske pokusy boli veľmi náročné a často sme po mnohých pádoch strácali chuť postaviť sa a pokračovať v práci. No nevzdali sme sa a v na tretí deň sme sa po prvýkrát vyviezli vlekom na svah a celý ho zlyžovali. Na štvrtý deň sa zopár odvážlivcov vyviezlo na veľký svah a aj ten bol úspešne zdolaný. Všetci vieme lyžovať!!!

            V popoludňajších a večerných hodinách sme nemali chvíľku pokoja. Boli sme preverovaní v športovo–logicko– zábavných aktivitách, ktoré pre nás pripravili učitelia. Dobre sme sa pobavili, zasmiali a poniektorí aj poriadne zapotili.

            Vo večerných hodinách, keď už stíchol hrmot vlekov, zjazdovka sa vyľudnila a okolitá krajina sa ponorila do ticha, sme sa aj my uložili do postelí a „spali“ až do bieleho rána.

            Veľká vďaka patrí učiteľom, ktorí ani tohto roku nesklamali. Siedmaci za tento krásny lyžiarsky výcvik posielajú veľké ĎAKUJEME!!!

            Fotogaléria

        • Ornamentálna mapa Slovenska
          • Ornamentálna mapa Slovenska

          • Ornamentálna mapa Slovenska je obsahom a formou multikultúrny prierezový projekt pre základné a stredné školy, s možnosťou realizácie v rámci predmetov – Slovenský jazyk a literatúra, Výtvarná výchova. 
            V podmienkach slovenského školského systému spĺňa parametre Multikultúrnej výchovy aj Regionálnej výchovy v rámci Roka európskeho kultúrneho dedičstva 2018. 

            CIEĽ 
            Zvyšovanie kultúrnosti detí a mládeže - učiť ich úcte k životu - svojmu, svojich predkov aj budúcich potomkov. Učiť ich cítiť, myslieť, tvoriť a tešiť sa zo života. 

            ZÁMER
            Dôstojne reprezentovať Slovensko a jeho kultúru ako súčasť svetového kultúrneho dedičstva.

            INKLÚZIA

            Projekt vedie žiakov k tvorivej spolupráci na spoločnom diele. Rešpektuje rozdiely medzi deťmi a právo všetkých na rovnaký prístup k danému vzdelávaniu bez diskriminácie a predsudkov. 

             

            Ornamentálna mapa je školský projekt, ktorý spája deti a mládež na celom svete. Upozorňuje ich na význam kultúry, kultúrnosti a dobrých vzťahov.

            Medzi národmi aj medzi sebou navzájom.

            Partnermi projektu sú:

            Katedra etnológie a mimoeurópskych štúdií Univerzity sv.Cyrila a Metoda v Trnave

            Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši

            Expozícia Tatrín

            Urobili sme si v triede postupne hneď dve mapy. Jedna má rôzne farby a tá druhá len tri. Práca nás veľmi bavila a bola zaujímavá. Ďakujeme za nápad a možnosť. 
            PaedDr. E. Raffajová

            Fotogaléria

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • V školskom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavovho Kubína v I. kategórii prednesu poézie a prózy sa zúčastnilo spolu 26 súťažiacich. Z toho 23 v kategórii poézia a 3 recitátori v próze.Všetci recitátori a recitátorky, ktorí si prišli vyskúšať svoje zručnosti v prednese boli ocenení sladkou odmenou. Najlepší traja dostali aj diplomy a tí, ktorí sa umiestnili na 1. mieste,  nás budú reprezentovať v obvodovom kole v Kežmarku. Ďakujeme žiakom, že prispeli svojou účasťou k rozvoju lásky k literatúre a k hovorenému slovu, učiteľom za prípravu žiakov  a  porote za odborné vyhodnotenie . 

            Fotogaléria

            PaedDr. Eva Raffajová

            Umiestnenie:

            I. kategória prednes poézie:

            1. miesto Alica Kalafutová 3.A
            2. miesto Laura Jendrušiaková 4.A
            3. miesto Lukáš Dragošek 4.A

            I. kategória prednes prózy

            1. miesto Barbora Sisková 3.A
            2. miesto Adam Mazurek   2.B
            3. miesto Kristína Balabasová   4.B 

        • Čaro Vianoc
          • Čaro Vianoc

          • Vianoce. Sviatky, na ktoré sa teší azda každá bytosť živá, či už je to dieťa alebo stará mama.

            Čaro Vianoc spočíva v tom, že sa zíde rodina. V piatok 20. decembra sa žiaci školy spolu s pedagógmi zišli ako jedna veľká školská rodina, aby privítali tieto krásne sviatky. Telocvičňa školy sa premenila na rozprávkovú krajinu, v ktorej za sprievodu účinkujúcich sme spevom, hudbou, tancom či hovoreným slovom okúsili čaro Vianoc. Na vytvorení slávnostnej atmosféry sa spolupodieľali talentovaní žiaci a tvoriví učitelia. K príjemnej nálade dopomohla aj divácka kulisa, ktorá svojím vrelým potleskom ocenila snahu a nadanie všetkých aktérov vianočného predstavenia.

            Fotogaléria

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje