• Predškoláci v našej škole
          • Predškoláci v našej škole

          • Budúci prváčikovia navštívili 27. marca 2019 v dopoludňajších hodinách našu školu. Naši prváci ich privítali pozdravom a milým kultúrnym programom. Recitovali im básničky, zaspievali pesničky, zdramatizovali rozprávku „Domček, domček, kto v tebe býva“, zahrali bábkovú rozprávku o „Červenej čiapočke“ a na záver im zatancovali.

            Po milom privítaní sme im predstavili priestory našej školy, ukázali sme im jedáleň, telocvične, bazén, počítačové učebne. Predškoláci si mali možnosť vyskúšať prácu na počítači, čo je moderná pomôcka na zefektívnenie vyučovania. Predškoláci boli nadšení a silne motivovaní byť súčasťou živého diania v triede a pri tabuli, tvorili, spoluvytvárali, spolupracovali, získali nové impulzy pre všetky zmysly. Overili si znalosť drobnej motoriky pri domaľovaní Kubka a Maťka, ktorí nás sprevádzali počas celého dopoludnia. V telocvični si vyskúšali kopanie do lopty. Nebáli sa a boli chtivé zapojiť sa do rôznych činností. Predškoláci, naši budúci žiaci prvých ročníkov sa vybraným spôsobom oboznámili s prostredím našej školy. Prídu do prostredia, ktoré už budú poznať. Tým sa odbúrava stres aj pri zápise, pretože prostredie im bude známe.

            Na tvárach predškolákov bolo vidieť radosť a nadšenie v ich očkách, keď si Kubka,  pracovný zošit budúceho prváka a sladkú odmenu odnášali domov.

            Na záver všetci šťastní odchádzali späť do MŠ.

                                                                                                 Mgr. Longauerová, Mgr. Bendíková

            Fotogaléria

        • Aj planéta Zem má svoj sviatok
          • Aj planéta Zem má svoj sviatok

          • 22. apríl – deň, ktorý máme zaužívaný ako Deň Zeme, je ekologickým sviatkom, ktorý nás upozorňuje na dôležitosť nášho správania sa ku krajine, k nášmu okoliu, k celej Zemi.

            V našej škole venujeme životnému prostrediu veľkú pozornosť, pripravujeme mnohé aktivity nielen v tento deň, ale počas celého roka.

            Nevhodné počasie v apríli a máji nás donútilo osláviť Deň Zeme až v júni. Plán bol nie teoreticky, ale prakticky zasiahnuť do životného prostredia. Zorganizovali sme brigádu a zapojili všetkých žiakov i učiteľov. Každý pracoval, alebo aj nepracoval, podľa svojich možností. Väčšina brala náš darček Zemi veľmi zodpovedne a potešil nás aj výsledok – okolie školy, átrium, školská záhrada ale aj niektoré miesta v obci ožili, opekneli, pribudli nové rastliny.

            Ďakujem všetkým zúčastneným za vynaložené úsilie.

            p. uč. Mgr. M. Sviteková

            Fotogaléria

        • Skvelý deň v ZŠ
          • Skvelý deň v ZŠ

          • Rodina a škola sú dve najvýznamnejšie atribúty pri výchove a vzdelávaní, ktoré nemožno oddeliť. Nie je možné, aby jedno bez druhého existovalo. Ak by nebolo rodiny, v ktorej človek prichádza na svet, rastie, formuje sa, nebola by potrebná ani škola. Škola zasa ponúka rodine hlbšiu, hlavne intelektuálnu formáciu, ktorá pripravuje mladého človeka, osobitne na budúce povolanie.

            Prepojenie školy a rodiny je naozaj veľmi dôležité a vo veľkej miere sú deti ovplyvňované oboma faktormi. To, že tieto vzťahy nie sú ľuďom ľahostajné, ukázala ZŠ Ľubica.

            Dôkazom symbiózy našej školy a našich rodín bolo v nedeľu 9. 6. 2019 zážitkové podujatie Deň školy a rodiny. V úvode zaznela školská hymna a krátky kultúrny program našich žiakov. Pre rodičov a žiakov boli pripravené rôznorodé, zaujímavé a hlavne zábavné disciplíny, v ktorých si otestovali svoju šikovnosť a obratnosť. Po vynikajúcich športových výkonoch čakal na súťažiacich výborný guláš a mamičkine dobroty. Športové súťaže a zápolenia vyvrcholili vzájomným florbalovým zápasom medzi rodičmi a pedagógmi, pedagógmi a žiakmi. Počas celého podujatia vládla príjemná a priateľská nálada.

            Aby sa akcia vydarila, je potrebná súhra zamestnancov školy a rodičov. A o tú naozaj nebola núdza. Veľká vďaka patrí všetkým kolegom a kolegyniam, ktorí sa aktívne podieľali na tejto skvelej akcii, za ich kreatívne nápady, všetkým zamestnancom školy, rodičom, DHZ v Ľubici, MO SČK a taktiež sponzorom, ktorí nás finančne podporili.

            Ďakujeme Vám, milí rodičia a deti, že ste medzi nás zavítali a už teraz sa tešíme na Deň školy a rodiny na budúci rok!

            Fotogaléria

        • Kežmarské hry 2019
          • Kežmarské hry 2019

          • Tak, ako každý rok, aj tento sme sa so žiakmi zúčastnili výbornej športovej akcie pod názvom Kežmarské hry. Súťaž sa konala 31. 5. 2019 v areáli ZŠ s MŠ Nižná brána. Zapojených bolo 6 škôl, 4 kežmarské, naša ľubická a jedna z Poľska.

            Žiaci súťažili v štyroch kategóriách:

             Mladšie žiačky – Zacharová E., Freundorferová P., Chovancová M., Babičová S., Ivančáková V., Dravecká S., Prusáková K., Mazureková V., Fabryová R. Svojimi výkonmi dosiahli 2. miesto v celkovom hodnotení.

            Mladší žiaci – Zboja R., Kurilla K., Libiak S., Sarna S., Šoltés M. Títo žiaci sa v celkovom hodnotení umiestnili na 6. mieste.

            Staršie žiačky – Ivančáková E., Ordzovenská T., Maľáková H., Adamjaková T. M., Bekešová J., Freundorferová K., Tropová L., Hanačková A. Dievčatá sa umiestnili na 4. mieste.

            Starší žiaci – Hajovský M., Kuchta J., Maľák A., Mazurek M., Sarna A., Solár J., Vaško L. Chlapci sa v celkovom hodnotení umiestnili na 4. mieste.

            Našimi ocenenými atlétmi sa stali Zacharová E. (beh na 60 m 1. miesto), Dravecká S. (beh na 600 m 1. miesto, skok do diaľky 3. miesto), Prusáková K. (beh na 600 m 3. miesto), Mazurek M. (beh na 60 m 3. miesto).

            Všetkým zúčastneným športovcom ďakujeme a želáme veľa síl, šťastia a úspechov do ďalších súťaží.

            Vaši telocvikári

            Fotogaléria

        • Spoznaj svoj región
          • Spoznaj svoj región

          •  Dňa 6. júna 2019 sa žiaci R. Fábryová (7. B), D. Janiglošová (7. B) a H. Zavacký (7. A) zúčastnili regionálnej súťaže s názvom Spoznaj svoj región. Čakali na nich vedomostné otázky, týkajúce sa osobností (Vojtech Alexander, Štefan Barnáš, Beata Laska...) a kultúrnych pamiatok Spiša. Museli vedieť podľa obrázkov identifikovať hrady, ale aj chronologicky zoradiť historické udalosti. Na začiatku súťaže  ich čakala domáca úloha, kde opisovali ľubovoľný kroj. Atmosféra bola príjemná, súťaživosť veľká. Z 11zúčastnených škôl sa nám ako nováčikom podarilo získať 5. miesto.

                                                                                                                        p. uč. Mgr. Freundorferová K.

            Fotogaléria

        • Svetový deň bez tabaku
          • Svetový deň bez tabaku

          • 31. máj 2019 Svetový deň bez tabaku je vyhlasovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) už od r. 1987.

            Cieľom tohto dňa je poukázať na zdravotné riziká spojené s fajčením a podporovať efektívne stratégie na zníženie jeho spotreby.

            Zameranie tohtoročného Svetového dňa bez tabaku je: „Tabakové a pľúcne zdravie“

            V súvislosti s tým v našej škole v dňoch 30. - 31.05.2019 sa uskutočnili rôzne aktivity.

            Žiačky VII.B triedy zaujímavou formou sa snažili priblížiť problematiku fajčenia žiakom I. stupňa.

            Žiaci II. stupňa absolvovali anonymný test zameraný na zistenie vzťahu žiakov k drogám a fajčeniu konkrétne.

            Pôsobivý dokument o škodlivosti fajčenia a prevencie srdcovo-cievnych ochorení ako aj ochorení obličiek, pľúc a žalúdka, sledovali žiaci od 5. až po 9. ročník.

            Prostredníctvom rozhlasovej relácie žiaci boli informovaní:

            - o negatívnom vplyve tabaku na zdravie ľudí – od chronických respiračných ochorení až po rakovinu pľúc,

            - o rizikách spojených s aktívnym a pasívnym fajčením,

            - o dôsledkoch vystavenia sa pasívnemu fajčeniu (v rôznych vekových skupinách),

            - o dôležitej úlohe pľúc pre zdravie a pohodu človeka.

            Žiaci by si mali uvedomiť, že najúčinnejším opatrením na zlepšenie zdravia pľúc je zníženie konzumácie tabaku a vyhýbanie sa pasívnemu fajčeniu.

            Rodičia by mali prijať opatrenia na podporu svojho zdravia a zdravia svojich detí, a tým ich ochrániť pred škodlivým pôsobením tabaku. 

                                                                                                                            p. uč. Mgr. Elena Kurutsova

            Fotogaléria

        • Atletika 2019
          • Atletika 2019

          • Dňa 23. 5. a 24. 5. 2019 sa konalo okresné kolo v atletike žiakov a žiačok v areály školy ZŠ s MŠ Nižná brána. Žiaci si svojimi výkonmi vyslúžili ako družstvo celkovo 12. miesto a žiačky si vybojovali 5. miesto zo štrnástich základných škôl okresu. Do okresného kola bolo spolu zapojených 131 žiakov a 129 žiačok.

            Žiaci súťažili v nasledujúcich disciplínach:

            Beh na 60 m – Hajovský M. (14. m), Mazurek M. (8. m)

            Beh na 300 m – Hajovský M. (32. m), Maľák A. (30. m)

            Beh na 1000 m – Sarna A. (30.m), Vaško L. (19. m)

            Hod kriketkou – Kuchta J. (14. m), Sarna A. (26.m), Solár J. (11.m)

            Vrh guľou – Kuchta J. (17. m), Petrulák A. (29. m), Vaško L. (14. m)

            Skok do diaľky – Mazurek M. (8. m), Solár J. (15. m)

            Štafeta – 11. m

             

            Žiačky súťažili v nasledujúcich disciplínach:

            Beh na 60 m – Ivančáková E. (13. m), Ordzovenská T. (12. m)

            Beh na 300 m – Ordzovenská T. (7. m), Zacharová E. (4. m)

            Beh na 800 m – Bekešová J. (19. m), Freunndorferová K. (17. m)

            Hod kriketkou – Dravecká S. (16. m), Hanáčková A. (30. m), Zacharová E. (20. m)

            Vrh guľou – Gorecká R. (23. m), Hanáčková A. (17. m)

            Skok do diaľky – Bekešová J. (6. m), Dravecká S. (15. m), Ivančáková E. (13. m)

            Štafeta – 5. m

             

            Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a želáme im veľa zdaru, úspechov aj do budúcnosti.

            Vaši telocvikári

            Fotogaléria

        • Prednáška Deti v sieti
          • Prednáška Deti v sieti

          • Deti a dospievajúci sú jednou z najviac ohrozených skupín vo virtuálnom prostredí a zároveň sú tými, pre ktorých sú nové technológie najväčším lákadlom a online svet je ich druhým domovom. Dospelých, rodičov, učiteľov i ostatných pracovníkov s deťmi a mládežou zaujíma odpoveď na otázku, ako postupovať v prevencii týchto rizík.

            Prvým predpokladom úspešnej prevencie je predovšetkým dostatočná informovanosť. 

            15. 5. 2019 sa v ZŠ uskutočnila prednáška, na ktorej rodičom a učiteľom, ako ochrániť seba a svoje dieťa na internete, poradil  prof. ThDr. PaedDr. Ing. Gabriel Paľa, PhD., prodekan GTF PU.

            Dúfame, že aj táto prednáška poslúži na šírenie osvety o bezpečnom a zodpovednom používaní internetu a mobilov, o rizikách virtuálneho priestoru a možnostiach získania poradenstva a pomoci a prednesené informácie budú pre zúčastnených prínosom.

            Fotogaléria

        • Mladý záchranár CO
          • Mladý záchranár CO

          • Dňa 3.5.2019 sa naša škola zúčastnila súťaže Mladý záchranár civilnej ochrany. Tento rok sa pretekalo priamo v centre mesta Kežmarok a okolí hradu. Úplne nové súťažné družstvo tvorili piataci: Timea Relovská, Sofia Zavacká, Samuel Sarna a Roman Zboja.

            Súťažná trať merala 1,6 km. Za každú splnenú úlohu bolo možné získať istý počet bodov, zároveň sa meral celkový, tzv. bežecký čas. Pre súťažiacich boli pripravené tieto disciplíny: 1. testy, 2. zdravotnícka príprava (ošetrenie zranení, volanie na tiesňovú linku 112), 3. pohyb a orientácia v prírode, 4. streľba zo vzduchovky, 5. teoretické a praktické hasenie malých požiarov, 6. civilná ochrana (použitie ochrannej masky, improvizované prostriedky individuálnej ochrany, evakuačná batožina, rozoznávanie varovných signálov CO).

            Spomedzi 16 súťažných družstiev sme sa umiestnili na konečnom 16. mieste. Hoci naši žiaci preukázali obrovskú bojovnosť a dostatočné teoretické vedomosti, počet získaných bodov negatívne poznačila predovšetkým neskúsenosť tímu v praktických zručnostiach.

            Na žiakoch bolo viditeľné veľké sklamanie z konečného umiestnenia. Na druhej strane uznali kvalitu súperov, ich niekoľkoročné skúsenosti a ostrieľanosť. Nielenže absolvovali túto súťaž po prvý raz, ale spomedzi všetkých súťažiacich boli najmladší. Drvivú väčšinu družstiev tvorili skúsení ôsmaci a deviataci.

            Žiaci si osvojili mnohé poznatky z oblasti civilnej ochrany, ktoré môžu využiť aj v reálnom živote a pomôcť tak k záchrane nielen svojho života, ale aj životov a majetku ľudí v ich okolí. Zodpovednosť, nadšenie a chuť žiakov pracovať na sebe dávajú do budúcnosti sľubnú perspektívu na slušné umiestnenia. Všetkým členom súťažného družstva ďakujeme za plné nasadenie a obetavosť pri reprezentácii našej školy. Veríme, že ich kvality sa s pribúdajúcim vekom i skúsenosťami pretavia do krásnych úspechov.

            p. uč. Mgr. J. Ševc, PhD.

        • Prednáška v ŠKD
          • Prednáška v ŠKD

          • V marci sme sa s deťmi zúčastnili aj na zaujímavej prednáške s názvom „Vrátia sa k nám opäť dunajské „veľryby“ a lososy? Prednášku si pripravil pán učiteľ Mgr. Ján Ševc, PhD. Je smutné, že sme naše životné prostredie a naše slovenské rieky pripravili o týchto vzácnych hostí. Lososy sa v našich riekach nevyskytujú už najmenej 50 rokov. Prečo? Lebo im bránia v príchode a rozmnožovaní postavené priehrady, ale aj znečistené vodné toky.

                                                                               Vychovávateľky z ŠKD

            Fotogaléria

        • Puškinov pamätník
          • Puškinov pamätník

          • Dňa 16. apríla 2019 sa uskutočnilo prvé kolo známej súťaže v prednese ruskej poézie a prózy Puškinov pamätník. Cieľom súťaže je oživiť záujem o ruský jazyk, rozvíjať mladé talenty a vzbudiť záujem o umelecký prednes. Zatiaľ to bolo nepostupové kolo, zúčastnilo sa ho 7 súťažiacich zo siedmeho a ôsmeho ročníka. Žiakov pripravovali p. učiteľky Dragošeková a Sviteková. V porote zasadli aj p. učiteľky Kurutsova a Glovňová.

            Všetci spolu sme strávili pekné, zaujímavé popoludnie. V škole vyrastajú dobrí recitátori, ktorí v budúcnosti môžu reprezentovať aj vo vyšších kolách.

            Vyhodnotenie:

            1. miesto: Tatiana Ordzovenská, VIII. B
            2. miesto: Ema Ivančáková, VIII.B
            3. miesto: Vanesa Halčinová, VIII.B

            p. uč. Mgr. M. Sviteková

        • Mladý prekladateľ
          • Mladý prekladateľ

          • Milí priaznivci anglického jazyka,

            dňa 9. 4. sa rozhodli vybraní žiaci našej školy stráviť netradičným spôsobom a to prekladom anglického textu do slovenského jazyka. Tejto súťaže sa zúčastnili žiaci ôsmeho a deviateho ročníka. Počas 90 minút mali preukázať svoju zdatnosť v preklade a s textom sa patrične popasovať. Témou bola oslava Európskej únie, ktorá oslávila svoje krásne šesťdesiate narodeniny. Chvíle nám spríjemňovala dobrá nálada, voňavý čaj od našich skvelých kuchárok, ale hlavne chuť a nadšenie, ktoré nám dodávalo motiváciu do našej práce.

            Takto sme sa aspoň nachvíľu mohli vžiť do role profesionálneho prekladateľa a ich náročnej práce.

            Celkovým víťazom súťaže “Mladý prekladateľ” pre školský rok 2018/2019 sa stal Šimon Biloš. Na druhom mieste sa umiestnila Linda Kapralová a tretiu priečku obsadila Henrieta Maľáková.

            Všetkým prekladateľom ďakujem za ich účasť, námahu a aktivitu, a samozrejme blahoželáme víťazovi.

            Už teraz sa teším na budúci rok, kedy sa opäť stretneme...

            Krásny deň

            V mene učiteľov anglického jazyka

            p. uč. Ing. M. Broško

            Fotogaléria

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti 21. marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia. Preto sme pre žiakov prvého a druhého ročníka zorganizovali besedu s lesníkmi. Porozprávali nám o svojej práci a zážitkoch, s ktorými sa dennodenne stretávajú. Priniesli nám ukázať preparované zvieratá, ktorým sa deti veľmi potešili. Na záver sa lesníkom odmenili veľkým potleskom.

            p. uč. Mgr. Martina Ivančáková

            Fotogaléria

        • Osmijanko
          • Osmijanko

          • V tomto roku čitateľská súťaž pod názvom Čítame s Osmijankom oslávila  svoje 15. narodeniny. Osmijankova literárna záhrada v školskom roku 2018/2019 pripravila rôzne čitateľské úlohy. Tieto úlohy boli spracované v súťažnom zošite a žiaci  mali možnosť  od novembra do apríla jednotlivé úlohy vypracovať hravou formou. Cieľom súťaže je priviesť deti k čítaniu hodnotnej detskej literatúry, rozvíjať predstavivosť, slovnú zásobu. Vypestovať v deťoch návyk čítať vo voľnom čase a zažiť príbehy na vlastnej koži.

            p. uč. Mgr. Martina Ivančáková

            Fotogaléria

        • Turnaj vo vybíjanej a prehadzovanej
          • Turnaj vo vybíjanej a prehadzovanej

          • V dňoch od 1. 4 – 16. 4. 2019 prebiehal v škole turnaj vo vybíjanej a prehadzovanej žiačok druhého stupňa. Dievčatá 5. až 7. ročníka súťažili medzi sebou vo vybíjanej a žiačky 8. a 9. ročníka v prehadzovanej. Zápasy boli veľmi zaujímavé, energické a niektoré výkony priam dych berúce. Všetky družstvá prejavili veľkú snahu a zdravú súťaživosť.

            Všetkým zúčastneným hráčkam ďakujeme a želáme veľa športových úspechov.

            Vaši telocvikári

            Fotogaléria

        • Týždeň zdravia 2019
          • Týždeň zdravia 2019

          • Milióny ľudí vo svete nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti. Sú nútení vybrať si medzi zdravotnou starostlivosťou a inými dennými výdavkami, ako sú potraviny, oblečenie a dokonca aj domov.

            Preto Svetová zdravotnícka organizácia v tomto roku 7. apríla - Deň zdravia, vyhlásila novú aktuálnu tému: Všeobecné zdravotné pokrytie - väčší obraz.

            V súvislosti s týmto problémom na Slovensku v roku 1993 boli zriadené „Poradne zdravia“, ktoré poskytujú štandardné spektrum vyšetrení v oblasti prevencie rizikových faktorov civilizačných ochorení.

            V týždni od 08.04.2019 do 12.04.2019 žiačky VII.B triedy zaujímavou formou sa snažili vysvetliť mladším žiakom, ako a prečo v našom tele funguje srdce, čo je to tep, aké sú hodnoty tepu zdravého človeka, ako sa meria tep. Funkcia obehovej sústavy súvisí s dýchaním, funkciou pľúc. Ako sa uskutočňuje v tele dýchanie? Koľko je dýchacích pohybov zdravého človeka v pokoji za minútu a po námahe? To všetko veľmi zaujalo mladších žiakov.

            Žiačky sa snažili upriamiť pozornosť mladších žiakov aj na to, prečo je dôležitý pohyb, telesná aktivita pre všetky orgány tela aj pre mozog. Tak sa žiaci učili správne dýchať a formou veselých hier precvičovať si mozog.

            Zaujímavé aktivity, veselé telesné cviky, vtipné poznámky v rámci aktivít, kreslenie a nakoniec relax bolo veľkým naplnením pre všetkých žiakov v poznaní seba a vlastného zdravia.

            p. uč. Mgr. Kurutsova E.

            Fotogaléria

        • Exkurzia TANAP-u
          • Exkurzia TANAP-u

          • S príchodom jari sa prebúdza život. Nádherné prejavy tohoto prebúdzania 5. apríla počas exkurzie do Vysokých Tatier zažili žiaci VI.A triedy.

            Vo vydarenom slnkom zaliatom počasí všímať si hlásiace sa k životu prvé jarné bylinky bolo ohromujúcim zážitkom pre všetkých účastníkov.

            Radostné prejavy nadšenia bolo počuť na každom kroku v momente objavu ďalších a ďalších kvitnúcich rastliniek, prvých opeľovačov bylín - čmeľa zemného, lienku sedembodkovú, rôzneho druhu pavúkov, nádherne žlto sfarbeného žltáčika rešetliakového poletujúceho z kvetu na kvet a veľa ďalších živočíchov Tatier.

            Svoje objavy žiaci starostlivo fotili do zbierky jarných objavov.

            Veľa nového zo sveta rastlín a živočíchov žiaci spoznali v múzeu TANAP-u, kde mali k dispozícii film o kamzíku vrchovskom .

            Na záver exkurzie prekrásnym zážitkom bola návšteva múzea bábik v Tatranskej cukrárni a veselá atrakcia na bobovej dráhe. 

            Na udalosti bohatý deň žiaci zažili vďaka projektu Zelená škola.

                                                                                                                      p. uč. Mgr. E. Kurutsova

            Fotogaléria

        • Veľkonočné tvorivé dielne
          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Veľkonočné tvorivé dielne v kežmarskom hrade pod názvom "S láskou k prírode a tradíciám", navštívili žiaci I. stupňa  počas prvého a druhého aprílového týždňa. Na úvod nás privítali lektorky a krátkou prezentáciou o zvykoch a tradíciách, tým  nám pripomenuli, ako kedysi slávili sviatky Veľkej noci naši predkovia. Neskôr  pracovali žiaci  v skupinách, v prvej si chlapci uplietli korbáč, v ďalších si zdobili vajíčka voskovou technikou a zhotovovali  veľkonočné črepníky. Na tvárach detí  nechýbal úsmev a piesňami sa poďakovali pracovníčkam hradu.   

                                                                                                                        Mgr. Martina Ivančáková

            Fotogaléria

        • 22. marec - Deň vody
          • 22. marec - Deň vody

          • Voda je základnou podmienkou života. Dnes sú vodné zdroje vystavené zvyšujúcim sa požiadavkám na spotrebu vody a preto Valné zhromaždenie OSN v roku 1992 vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody. Téma tohtoročného Svetového dňa vody „Nenechaj nikoho za sebou“ je venovaná naliehavej téme dostupnosti vody pre všetkých, zaoberá sa na základe cieľov udržateľného rozvoja riešením vodnej krízy, hľadá dôvody, prečo toľko ľudí zostáva bez vody.

            Tento deň sme si pripomenuli rovesníckym vzdelávaním, v ktorom sa žiaci dozvedeli dôležité informácie o vode a tom, prečo je potrebné vodu chrániť. Týmto vzdelávaním žiačky IX. ročníka M. Kurilová, H. Sýkorová, S. Zajacová prezentovali zaujímavosti o vode ostatným žiakom školy. Žiaci sa obliekli do farieb vody a uprednostnili v tento deň na pitie čistú vodu, ktorá je pre organizmus najlepšia.

            Básne, hádanky, zaujímavosti na kvapkách vody, ktoré sa stali súčasťou studne, symbolizovali dnešný deň a to, že život by bez vody neexistoval.

            Fotogaléria

        • Zdravé zúbky
          • Zdravé zúbky

          • V tomto školskom roku sa žiaci 1. stupňa zapojili do osvetového projektu DentalAlarm, ktorý realizuje spoločnosť Curaprox a študenti zubného lekárstva. Najväčšiu skupinu tvorili naši druháci. Žiaci sa na štyroch stretnutiach dozvedeli a prakticky si vyskúšali ako sa správne starať o svoje zuby, naučili sa veľa informácií o potravinách, ktoré sú prospešné pre zuby, ale aj o tých, ktoré zubom škodia.

             Všetko, čo im šikovní školitelia vysvetlili, predviedli na modeloch zubov,  si aj prakticky precvičili na vlastných zúbkoch. Naši „dentalalarmisti“ na stretnutiach získali  nielen užitočné vedomosti, praktické zručnosti, ale aj zubné kefky, darčeky a diplomy, ktoré im budú pripomínať tieto užitočné stretnutia. Veľmi sa tešíme, že našim druhákom milý úsmev krášlia zdravé a čisté zuby. Budúci školský rok sa určite s mnohými opäť stretneme a prilákame ďalších kamarátov.

            Fotogaléria

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje