• Morena
          • Morena

          • "Nesieme Morenu, v oleji smaženú, kde ju zanesieme, keď sami nevieme?"

            Morena bola staroslovanská bohyňa zimy a smrti, veľmi známa i v dnešnom folklóre. Je zosobnená zimou, na jar končí jej vláda. Najčastejším termínom vynášania Moreny je Smrtná nedeľa (pôstna nedeľa dva týždne pred Veľkou nocou). Žiaci z II. B a III. B si priblížili ľudové tradície. Na hodinách vlastivedy i prírodovedy si čítali tradície a zvyky starých Slovanov. V rámci čítania sa zahrali na moderátorov a učili sa prekáračky. Lúčnymi hrami si spríjemnili hodiny telesnej výchovy. Počas výtvarnej si vyrobili Morenu – slamenú bábku a spestrili ju farbami. S takto pripravenou Morenou za spevu vyšli zo školy a pokračovali k potoku Ľubica, kde žiaci odmoderovali akciu, zahrali si lúčne hry a prekáračky. Za spoločného spevu sme podpálili Morenu, hodili z mosta a rozlúčili sa so zimou. Sme radi, že s netradičnými metódami a skĺbením medzipredmetových vzťahov môžu žiaci zažiť aj vyučovanie mimo lavíc. Ako sa dá nenásilnou formou priblížiť múdrosť a zvyky našich predkov. Múdrosť skrytú a sčasti aj zabudnutú, no v ľudových piesňach, zvykoch a hrách znovuobjavenú....To všetko bol malý pokus pedagógov a žiakov o privítanie jari....

            Fotogaléria

            Mgr. Belišová a Mgr. Panák

             

        • Čitateľský maratón
          • Čitateľský maratón

          • Koncom marca, pri príležitosti mesiaca kníh, prebiehal na našej škole čitateľský maratón. Akcie sa zúčastnili všetci žiaci, od nultého až po štvrtý ročník, vrátane špeciálnych tried.  Na úvod sme sa porozprávali o knihách, na čo nám slúžia, o pocitoch, ktoré máme pri ich čítaní. Deti nám porozprávali o tom aké knihy radi čítajú. Po úvodných slovách žiaci začali čítať a za pomoci učiteľov odpovedali na rôzne otázky, zapojili sa do recitácie krátkych básničiek, napodobňovali zvieratká vystupujúce v bájkach či v rozprávkach. Mladší žiaci sa s radosťou zapojili do aktivít kde si mohli poskákať ako zajačiky či zalietať ako vtáčiky. Dokonca sme si spolu aj zaspievali. Pred koncom stretnutia si mohli deti spolu s učiteľmi prelistovať rôzne knihy, ktoré sme za pomoci žiakov, učiteľov a školskej knižnice získali na výstavku. Bol to veľmi pekný deň, ktorý sa niesol v duchu kníh a tajomstiev, ktoré sa v nich ukrývajú. Našim cieľom bolo deti zaujať, podporiť ich v čítaní a ukázať im, že aj čítanie môže byť zábavou.

            Fotogaléria

            Mgr. Belišová a Mgr. Krafčíková

        • Veľká praveká súťaž
          • Veľká praveká súťaž

          • Aj tento školský rok sa žiaci VI.A a VI.B zapojili do súťaže s názvom „Veľká praveká súťaž“. Úlohou žiakov bolo vymyslieť a nakresliť praveký humorný komiksový príbeh na tému, čo všetko mohli neandertálci v Bojniciach zažiť v pravekej dobe kamennej počas jedného dňa svojho života. Žiaci sa rozdelili do menších pravekých tlúp a vytvorili jednotlivé časti príbehu, ktoré sa potom pospájali do jedného príbehu. Pri pravekom komikse sa odfotili a fotku sme poslali na adresu múzea praveku v Bojniciach. Žiakom ďakujeme za ich nakreslené príbehy a dúfame, že tento rok budeme mať šťastie a vylosujú náš kolektív, ktorý môže vyhrať návštevu Múzea praveku Slovenska v Bojniciach.

            Fotogaléria

            Mgr. Jana Dragošeková

             

        • ,,Poetry March“
          • ,,Poetry March“

          • Dňa 27. 03. 2017 sa uskutočnil 1. ročník v prednese poézie  v anglickom jazyku nazvaný „Poetry March“, ktorého sa zúčastnili žiaci 5. a 6. ročníka. Poradie umiestnených je nasledovné: 1. Timea Gildeinová, 2. Emma Pikovská a 3. Timea Penxová.
            Poďakovanie patrí odbornej porote v zložení: Mgr. Eva Raffajová, Mgr. Jurina Krafčíková a Mgr. Radoslav Panák.
            Veríme, že akciou sa nám podarí zaviesť tradíciu v prednese poézie v anglickom jazyku aj pre ďalšie ročníky v našej ZŠ. Výhercom srdečne blahoželáme a zúčastneným žiakom ďakujeme.

            Fotogaléria

            Učitelia anglického jazyka

             

        • Netradičná hodina anglického jazyka
          • Netradičná hodina anglického jazyka

          • Netradičnú hodinu anglického jazyka si vyskúšali žiaci 6. ročníka v rámci hodín venovaných jedlu. Žiaci si piekli jablkový koláč podľa receptu uvedeného v učebnici. Hodina tak prebehla v netradičnom prostredí (školská kuchynka),  kde žiaci strávili nie len spoločné chvíle, predviedli svoje stolovacie návyky, kuchárske schopnosti, ale precvičili si aj svoje vedomosti k danej téme. Hodina sa žiakom páčila a koláč im veľmi chutil. Už teraz sa tešíme na ďalšiu netradičnú hodinu anglického jazyka.

            Fotogaléria

            Mgr. Daniela Šimoňáková
            Mgr. Ján Petrovký

             

        • Malá finančná akadémia s Kozmixom
          • Malá finančná akadémia s Kozmixom

          • Tento jedinečný projekt je ukážkou vízie projektového vyučovania, ktoré abstrahuje od predmetu a blíži sa k svetovému trendu tematického vyučovania zameraného na praktické zručnosti. Každý zapojený učiteľ získal pre svoju triedu kompletné metodické materiály vytvorené kolegami z praxe, podklady pre tvorivú hru Naše mesto a prístup k interaktívnym cvičeniam. V tomto projekte sme zúročili viac ako päťročné skúsenosti z projektov, do ktorých sa zapojili tisícky škôl, žiakov a pedagógov. Do projektu sa zapojili žiaci v 1. B triede, ktorí pracovali na úlohách a za úspešné riešenie dostávali v hre peniaze, za ktoré si mohli kupovať domčeky a z domčekov vytvárať plán mesta. Mesto nazvali Písmenkovo a prezentáciu z práce na projekte , úlohách i tvorbe samotného mesta si môžete pozrieť v prezentácii.

            Prezentácia

            PaedDr. Eva Raffajová

        • Osmijanko
          • Osmijanko

          • Osmijanko to sú okrem čitateľskej súťaže aj interaktívne tvorivé programy na rozvoj čitateľskej gramotnosti - Hravo čítame s OSMIJANKOM.

            Sú veľmi variabilné a kombinovateľné. Obsahujú INSCENOVANÉ ČÍTANIE a TVORIVÉ DIELNE. Inscenované čítanie je založené na pútavom čítaní príbehu s použitím rekvizít, bábok, hudobných nástrojov.  Pomáha deťom rozvíjať predstavivosť, interaktívne ich zapája do procesu inscenovania príbehu a odkrýva im svet skrytý za písmenkami, slovami a vetami. Stimuluje záujem o čítanie. Dôležitou súčasťou inscenovaného čítania je tvorivá hra a rozhovor na tému príbehu, v ktorom môžu žiaci komunikovať, improvizovať, tvorivo myslieť, čo sú nevyhnutné kompetencie na fungovanie v dnešnom svete. Tvorivé dielne sú programy zamerané na jednotlivé literárne diela, obsahujú tvorivú hru s literárnym textom,  výtvarnú aktivitu.

            My sme si v škole mohli pozrieť a zúčastniť sa na programe Dievčatko s veľkou fantáziou, ktorý nám predviedla bábkoherečka  Barbora Krajč Zamišková. Dramatizované čítanie na motívy knižky Astrid Lindgrenovej Pippi Dlhá Pančucha.

            Fotogaléria

            PaedDr. Eva Raffajová

             

        • Tvorivé veľkonočné dielne na hrade v Kežmarku
          • Tvorivé veľkonočné dielne na hrade v Kežmarku

          • Žiaci 1. B triedy sa zúčastnili veľkonočných dielní na hrade v Kežmarku. Tentoraz téma bola modrotlač. Vyrobili sme si touto technikou  pozdravy, veľkonočné vajíčka - vyfúknuté zdobené voskom a papierové. Práca to bola zaujímavá a prevládali farby- biela a modrá, keďže sme sa venovali modrotlači. Na hrade v spoločnosti tiet, ktoré pracujú v múzeu a teraz nám robili lektorky,  sme znovu prežili zaujímavý a podnetný čas. Najviac nás zaujalo voskovanie vajíčok a práca s voskom, tiež história a vzory modrotlače. Ďakujeme za príjemný a tvorivý čas.
            PaedDr. Eva Raffajová
        • Deň vody v III. B
          • Deň vody v III. B

          • 22. 3. – tento deň bol vyhlásený ako Deň vody v roku 1992 valným zhromaždením OSN na Konferencii v brazílskom meste Rio de Janeiro. Jeho cieľom je upriamiť pozornosť svetovej verejnosti na vodu, ktorá je pre život na Zemi nenahraditeľná.

            Aj my sme si dnes tento deň pripomenuli nielen modrým oblečením, ale aj ochutnávkou vôd – pitnej, minerálnej a vody zo studne, tvorivým vyučovaním spojeným s rôznymi aktivitami. Žiaci vyhľadávali na internete informácie o vode, Chartu o vode, zhotovili kvapky s apelačnými výzvami, maľovali, kreslili, písali poznatky o vode, tvorili príbehy, pomáhali Kvapke a Kvapkovi s úlohami v pracovných listoch a veľa iného. Celý deň sa niesol v príjemnej atmosfére. Na záver žiaci dostali pochvaly a odmenu za tvorivosť, angažovanosť a spoluprácu počas aktivít a domov si odniesli pekné zážitky.

            Fotogaléria

            uč. Katarína Belišová

        • Slávici z lavice
          • Slávici z lavice

          • Dňa 27. 3. 2017 sa v priestoroch MsKS v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo súťaže v interpretácii modernej piesne pod názvom „Slávici z lavice“.

            Našu školu reprezentovali talentované žiačky Dominika Janiglošová a Laura Tropová z V. A triedy.

            Laura Tropová s piesňou UNIKÁT od Márie Čírovej získala krásne 1. miesto. Postupuje na krajské kolo súťaže do Prešova.

            Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy a Laure držíme prsty.

            Fotogaléria

            Mgr. Danka Longauerová

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • V pondelok 20. 3. 2017 nás na obvodnej recitačnej súťaži reprezentovali v prvej kategórii Klárka Solárová z II. B triedy, Karinka Prusáková zo IV. B triedy a Patrik Klocok zo VII. B triedy v druhej kategórii.

            V piatok 24. 3. 2017 našu školu na okresnej recitačnej súťaži reprezentovala Karinka Prusáková, ktorá si vyrecitovala pekné 3. miesto.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            Fotogaléria

        • Vedomostné súťaže-olympiády
          • Vedomostné súťaže-olympiády

          • Školský rok sa nám prehupol do druhej polovice. Žiaci dostávajú pozvánky na predmetové olympiády. Na Olympiáde z matematiky v kategórii Z9 v okresnom kole sa úspešnou riešiteľkou stala Sára Košuthová z IX. B triedy. Zároveň si vybojovala postup na krajské kolo.

            7. februára 2017 sa uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády v Kežmarku. V kategórii F svojimi bohatými vedomosťami si 4. miesto vybojovala a úspešnou riešiteľkou sa stala Simonka Dragošeková zo VII. B triedy. (Od 2. a 3. miesta ju delili iba 2 body.)

            14. februára 2017 v okresnom kole Dejepisnej olympiády kategórii C sa do prvej desiatky úspešných riešiteľov dostala aj žiačka Sára Košuthová z IX. B triedy.

            Žiačkám blahoželáme a ďakujeme za šírenie dobrého mena našej školy.

        •  Fullova ruža 2017
          • Fullova ruža 2017

          • 14. ročník celoslovenského teleprojektu v počítačovej grafike pre materské školy, základné školy, stredné školy a osemročné gymnáziá z celého Slovenska mal tému  "Možno aj veci majú dušu" (zátišie). Na hodine informatiky v 4. A triede sme sa zapojili do tejto zaujímavej tvorby v kategórii B - pre I. stupeň ZŠ (1. – 4. ročník).

            Použili sme technológie: jednoduché grafické editory  RNA.  Vďaka práci na zátiší sme sa naučili používať tento grafický program, textový editor a ukladanie práce do iného formátu. Najlepšie práce sme poslali do celoslovenského kola. Môžete si ich prezrieť vo fotogalérii.

            Fotogaléria

            PaedDr. Eva Raffajová

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý od roku 1993 vyhlasuje Organizácia spojených národov, sa v našej škole 22. marca 2017 uskutočnila ochutnávka minerálnych vôd Slovenska spolu s tipmi na to ako šetriť vodou v domácnostiach. Takto sme si chceli pripomenúť vodu ako jednu z najdôležitejších zložiek prírody a nevyhnutnú súčasť života na našej Zemi. Na infopaneli bolo znázornených 11 tipov na šetrenie vody, čo je v dnešnej dobe veľmi aktuálne. Pri ochutnávke žiaci 8.r očníka ponúkali ostatných spolužiakov na škole deviatimi minerálnymi vodami z rôznych častí Slovenska. Slovensko je veľmi bohaté na minerálne vody, nachádza sa tu vyše 1500 prameňov. Mali sme preto možnosť  ochutnať a porovnať aspoň časť z nich. Deti niektoré z nich nepoznali, preto ich ochutnali a spoznali a podľa chute zistili rozdiely medzi nimi. Mnohé deti to zaujalo, išlo preto o vydarenú akciu.

            Fotogaléria Svetový deň vody

                                                                                                                                                                              Mgr. R. Šufliarsky

        • Exkurzia 8. ročník – Čistiareň odpadových vôd Kežmarku
          • Exkurzia 8. ročník – Čistiareň odpadových vôd Kežmarku

          • V rámci Svetového dňa vody navštívili žiaci VIII. A a VIII. B triedy Čistiareň odpadových vôd v Kežmarku. Po rekonštrukcii ide o jednu z najmodernejších ČOV na Slovensku, kde končí aj voda z ľubickej kanalizácie. Dozvedeli  sme sa, že ČOV čistí vodu najprv mechanicky. Odpadová  voda je  do ČOV privádzaná zo  stokovej siete. Na jej konci je umiestnený zachytávač nečistôt - hrablice. Ten zachytáva najhrubšie nerozpustené látky. Potom nasleduje biologické čistenie. Tu je znečistenie z odpadovej vody odstraňované pomocou mikroorganizmov nazývaných aktivovaný kal. Princípom je využitie aeróbnych baktérií, ktoré vo svojom metabolizme odbúravajú 99 %  organického znečistenia vody. Prebytočný kal sa využíva ako zdroj živín pre anaeróbne baktérie, ktoré produkujú rôzne plyny. Tieto plyny sú čistené a označujú sa ako bioplyn. Tento plyn využíva  čistička k ohrevu vlastných  vyhrievaných nádrží  alebo na produkciu energie. Zvyšok kalu sa spracováva a využíva ako hnojivo. Tento nie jednoduchý proces sme si prešli , spoznali ako funguje ČOV a dozvedeli sa mnohé nové informácie.

                                                                                                                                  Mgr. R. Šufliarsky

            Fotogaléria exkurzia

        • Literárna exkurzia
          • Literárna exkurzia

          • Dňa 24. 03. 2017 žiaci V. A a V. B triedy navštívili Mestskú knižnicu v Kežmarku, ktorá bola presťahovaná do nových priestorov v apríli minulého roku. Akcia sa konala pri príležitosti MARCA – MESIACA KNIHY. Pre žiakov bola pripravená pútavá prezentácia o vzniku písma s názvom Od hieroglyfov ku kódom, ktorú viedol p. Stanislav Joch. Žiaci sa mohli oboznámiť s dejinami písma, s jeho typológiou, ako aj s rozdielmi medzi jednotlivými druhmi písma. Dozvedeli sa, kedy a kde vznikla prvá kníhtlač, ale aj čo je to šifrovací kód enigmy. Po skončení prezentácie boli pre deti pripravené rôzne aktivity, ktoré ponúkli priestor overiť ich vedomosti.

            Zamestnancom Mestskej knižnice ďakujeme za príjemne strávené predpoludnie.

            Fotogaléria

            učiteľky SJL

        • Pytagoriáda P6, P7
          • Pytagoriáda P6, P7

          • V okresnom kole Pytagoriády, kategória P6, P7, ktoré sa konalo 15. marca 2017 v Kežmarku, našu školu reprezentovali dve žiačky. Tatiana Ordzovenská, žiačka VI. B triedy, sa umiestnila na 6. mieste a Lenka Gallušová, žiačka VII. B triedy, na 7. mieste.

            Dievčatá, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

             

        • Pytagoriáda P3, P4
          • Pytagoriáda P3, P4

          • Utorok 14. marca 2017 bol pre milovníkov matematiky výnimočný, ale zároveň náročný deň. Svoje vedomosti i znalosti z matematickej oblasti si žiaci našej školy overili v okresnom kole Pytagoriády, kategória P3, P4, P5 v ZŠ Dr. Fischera v Kežmarku. Zúčastnili sa ho Samuel Libiak, žiak III. B a Mária J. Bekešová, žiačka III. A, Alex Žemba a Silvester Hanáček, žiaci IV. A triedy. Krásne 1. miesto si vyrátal Samko Libiak. Touto cestou mu srdečne blahoželáme a všetkým prajeme veľa ďalších nielen matematických úspechov.

            uč. Katarína Belišová

             

        • Džúsy a pyré – vitamíny v SMART forme
          • Džúsy a pyré – vitamíny v SMART forme

          • Žiaci 1. až 3. ročníka sa zapojili do vzdelávacieho projektu s názvom „Džúsy a pyré – vitamíny v SMART forme“. Časové trvanie projektu je od 31. októbra 2016 do  23. júna 2017. Cieľom projektu bolo podporiť žiakov, aby nadobudli správne stravovacie návyky. Zdôrazniť nezastupiteľnú úlohu ovocia a zeleniny v každodennej výžive žiakov a následne konzumáciu 100% džúsov a pyré. Každý učiteľ so svojimi žiakmi v rámci vyučovacích blokov alebo krúžkovej činnosti aktívne pracovali, študovali, tvorili, vytvárali, spoznávali, ale aj ochutnávali rôzne druhy ovocia  a zeleniny. Podporovali samostatnú prácu žiakov, učili sa spolupráci, ale aj trpezlivosti pri skúmaní a hľadaní odpovedí  na otázky týkajúce sa zdravej výživy. Naučili sa veľa nového, odniesli si pekné zážitky a veríme, že jedálny lístok našich detí bude smerovať k vyváženej zdravej strave doplnenej 5 porciami ovocia či zeleniny denne.

            Fotogaléria

            uč. Katarína Belišová

             

        • Návšteva detí z Materskej školy v našej ZŠ
          • Návšteva detí z Materskej školy v našej ZŠ

          • Dňa 15. marca 2017 sme mali v prváckych triedach veľmi milú návštevu a to deti a pani učiteľky z Materskej školy v Ľubici. Navštívili nás obidve triedy a tak sme si deti i pani učiteľky rozdelili do našich dvoch tried - 1.A a 1. B. Deťom sme pripravili darčeky , ktoré sme im venovali a veľmi sme sa potešili aj darčekom od nich, ktoré nám priniesli. Predviedli sme im, čo sme sa už naučili a spoločne sme sa rozprávali, spievali, počítali a recitovali. Nakoniec sme si nakreslili krásne obrázky. Strávili sme krásny a hodnotný spoločný čas a deťom i ich učiteľkám veľmi pekne ďakujeme za návštevu.
            PaedDr. Eva Raffajová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje