• Kto je ďalší?
          • Kto je ďalší?

          • Dňa 23. 10. 2019 sa žiaci 7. – 9. ročníkov zúčastnili filmového predstavenia „Kto je ďalší?“ v kine Iskra v Kežmarku. Film je inšpirovaný skutočnými príbehmi, ktoré zobrazujú negatívny dopad internetu najmä na mladú generáciu, ale aj ich rodiny.  V troch samostatných príbehoch boli vykreslené problémy mladých ľudí, s ktorými sa dennodenne stretávajú a zároveň ukazuje našu spoločnosť, ktorá toleruje násilie, hazard so životom a ľahostajnosť mládeže. Tento film môže zásadným spôsobom znížiť výskyt šikanovania, či negatívneho vplyvu sociálnych sietí. Film sa stal najnavštevovanejším vzdelávacím filmom na Slovensku za posledných 20 rokov.

                                                                                                 p. uč. Mgr. J. Dragošeková
             

        • Netradičná hodina dejepisu na hrade v Kežmarku
          • Netradičná hodina dejepisu na hrade v Kežmarku

          • Dňa 23. 10. 2019 sa žiaci 5. a 6. ročníkov zúčastnili vyučovacej hodiny na kežmarskom hrade s témou: Pravek - včasný stredovek. Pani archeologička Marta Kučerová veľmi pútavo vysvetlila najstaršie obdobie ľudstva so zameraním na oblasť Kežmarku a Ľubice. Žiaci mohli držať v rukách originálne archeologické nálezy. Súčasťou vyučovacej hodiny bola aj hra na archeológov a priradenie nálezov k určeným obdobiam. Dokonca sme sa dozvedeli, že v Ľubici sa našlo popolnicové pohrebisko z doby bronzovej.  Prežili sme spolu krásne dopoludnie, kde sme mohli spojiť príjemné s užitočným.

            triedni učitelia

            Fotogaléria

        • Exkurzia - Tatranská Lomnica
          • Exkurzia - Tatranská Lomnica

          • Počas krásneho jesenného dňa sa žiaci tretieho ročníka vybrali vláčikom do Tatranskej Lomnice na exkurziu. Úsmev na tvári a žiarivé očká už naznačovali úspešnosť akcie. Žiaci ráno nastúpili do vlaku a výlet sa mohol začať. Navštívili Múzeum TANAPu, kde si mohli pozrieť expozíciu  obsahujúcu množstvo predmetov z oblasti botaniky, zoológie, histórie, kartografie, geológie a etnografie. V galérii Dobrá hračka si mohli žiaci vyskúšať povolania hravou a zábavnou formou. Neskôr sme sa presunuli do RELAX - parku Jazierko priamo pod Lomnickým štítom, kde si viacerí vyskúšali jazdu na kolobežke a povozili sa na lanovke. Záverečnú bodku za výletom dala chutná pizza  a bezpečný návrat domov.

                                                                                           p. uč. Ivančáková, Olšavská

            Fotogaléria 

        • Evanjelizačný program v ZŠ
          • Evanjelizačný program v ZŠ

          • V dňoch 18. – 27. októbra 2019 sa v našej farnosti konali ľudové misie pod vedením pátrov redemptoristov. V rámci programu navštívil v utorok 22. októbra misijný tím z Banskej Bystrice aj našu základnú školu. V malej telocvični sa počas dopoludnia na evanjelizačnom programe vystriedali všetci žiaci. Nenásilne, slovom, spevom, scénkami, videoklipmi a svedectvami sa im ponúklo Božie pozvanie. Misijné posolstvo mnohých oslovilo, povzbudilo, ale aj vzbudilo otázky. Ďakujeme.

            p. kaplán Mgr. A. Melega

            Fotogaléria

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Mesiac október, je nielen mesiacom úcty k starším, ale v tomto mesiaci sme sa opäť zapojili do projektu Záložka do knihy spája školy - téma: List za listom – baví ma čítať. Do projektu boli zapojené české a slovenské základné školy a osemročné gymnáziá. Našou partnerskou školou sa stala – Fakultní základní škola Praha. Dňa 21.10. sa do realizácií projektu zapojili žiaci prvého a druhého stupňa. Žiaci vyrábali záložky na motívy detských rozprávok, ktoré si spoločne prečítali a prerozprávali. Výroba záložiek deti potešila. Dôležité bolo, aby žiaci pri výrobe záložiek mali stále na pamäti, že ich záložka bude DAROM pre zatiaľ neznámeho kamaráta z partnerskej školy.

            p. uč. Ivančáková, Freundorferová

            Fotogaléria

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 21. 10. 2019 sme si na našej škole pripomenuli Medzinárodný deň knižníc. Na tento deň pripadá dátum 24. 10. 2019 a školskou akciou sme si chceli pripomenúť ich nezastupiteľný význam. Je to oslava školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu, poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry.

            My sme si zvolili trošku netradičnú formu – výrobu papiera, pretože ten stál na začiatku vzniku kníh. V úvode žiaci deviatych ročníkov predstavili papier ako taký, kde vznikol, kedy, kde sa nachádzala najbližšia tlačiareň. Potom nasledovala samotná ukážka. Prezentácie sa zúčastnili žiaci 1. – 7. ročníkov. Žiaci mohli vidieť, ako náročne sa papier v minulosti vyrábal, a ako málo si ho dnes vážime. Hoci žijeme v dobe elektronizácie, kniha má stále nezastupiteľné miesto v živote človeka, pretože prináša nielen radosť, ale nás aj mnohému učí.                      

                                      p. uč. M. Ivančáková, p. uč. K. Freundorferová, školské knihovníčky

            Fotogaléria

        • Jabĺčkový deň - zdravá výživa
          • Jabĺčkový deň - zdravá výživa

          • Deň jabĺk pripadá na 21. október. Jablká si takýto deň zaslúžia, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Pomáhajú predchádzať chorobám a priaznivo pôsobia na celý náš organizmus. Preto sa držme hesla: „Čím viac jabĺk, tým menej chorôb.“  

            18. október 2019 je dňom, kedy si žiaci I. stupňa a špeciálnych tried so svojimi učiteľmi pripomenuli svetový deň jabĺk.

            Doma pripravené, výborné výrobky a vitamínové dobroty pre seba a svojich spolužiakov, žiaci s úsmevom ponúkali svojim učiteľom. A tak sme si spoločne pochutnali na rozličných jablkových koláčoch, ovocných šalátoch, jabĺčkovom džúse...

            Aj naše vyučovacie hodiny boli jabĺčkové: na matematike a slovenčine žiaci riešili jabĺčkové úlohy, na telesnej výchove jablkové súťaže, na výtvarnej výchove kreslili najkrajšie jabĺčko.....

            Rôznymi aktivitami si utvrdili poznanie, že jabĺčko je pre náš život mimoriadne dôležité.

            Chceme sa poďakovať všetkým rodičom a starým rodičom, ktorí pripravili a poslali chutné koláče z jabĺk a iné dobroty.

            p. uč. Mgr. J. Olekšáková

            Fotogaléria

        • Goralské rozprávky
          • Goralské rozprávky

          • Dňa 15.10.2019 sme sa so žiakmi primárneho vzdelávania zúčastnili divadelného predstavenia „Goralské rozprávky“ v MsKS Kežmarok.

            Goralské rozprávky boli mozaikou troch príbehov, v ktorých sa deti stretli s čarovnými bytosťami, zvieratkami i kúzlami, na základe ktorých im bola vysvetlená dôležitosť pomoci kamarátom, rozlišovanie dobra od zla. Deti mali možnosť spoznať goralskú kultúru a tradície. Išlo o interaktívne zábavné predstavenie, v ktorom si spolu s hercami mohli zahrať aj deti. Žiakom sa predstavenie veľmi páčilo, domov si odniesli veselé zážitky a pochvalu za vzorné správanie na divadelnom predstavení.

            triedni učitelia

            Fotogaléria

        • Úcta k starším - Svetový deň učiteľov
          • Úcta k starším - Svetový deň učiteľov

          • Október - symbol jesene, je mesiacom, keď príroda naberá na svojej kráse plnosťou rozmanitých farieb. Je ako dôchodkový vek – jeseň života, životné obdobie, ktoré so sebou prináša dozrievanie múdrosti, skúsenosti, ale aj radosti a bolesti. 

            V októbri – mesiaci úcty k starším sa s úctou obraciame aj k pedagógom skôr narodeným, ktorých vlasy sú postriebrené šedinami a konanie obohatené veľkými životnými múdrosťami. 

            Dňa 8. 10. 2019 sa v našej ZŠ konala slávnostná pedagogická rada pri príležitosti Svetového dňa učiteľov, ktorý bol vyhlásený organizáciou UNESCO 5. októbra 1994 ako pripomienka Charty učiteľov, odporúčania o postavení učiteľov, ktorá bola podpísaná v ten istý deň v roku 1966.

            Zišli sme sa, aby sme sa zastavili v každodennom návale práce a hektike životného tempa a v slávnostnej atmosfére pouvažovali nad učiteľským povolaním, nad zmyslom pedagogickej práce, aby sme sa utvrdili v nadčasovom zmysle všeľudských právd, ktorých vyvrcholením je láska.

            Zároveň sme mali jedinečnú príležitosť stretnúť sa aj s našimi bývalými kolegami a kolegyňami, čo bolo, myslím si, pre obe strany príjemné oživenie a priestor na spomínanie.

            Súčasťou tejto milej slávnosti bola aj prehliadka priestorov školy a návšteva divadelného predstavenia v Poprade.

            Na záver mi dovoľte vyjadriť vďaku a uznanie všetkým, ktorých zásluhou funguje naša škola už pekných pár rokov. V mene vedenia školy a v mene žiakov chcem poďakovať za prácu aj všetkým tým, ktorí už nie sú aktívne činní, ale svoje si v školstve už „odžili“ a teraz si vychutnávajú život po svojom. Nech sú ich budúce dni naplnené: priateľstvom – lebo je krásne, šťastím – lebo je potrebné, láskou – lebo je najkrajšia a pevným zdravím – lebo je nenahraditeľné.

            Fotogaléria

        • Pestrofarebná jeseň
          • Pestrofarebná jeseň

          • Jeseň je jedným z najkrajších ročných období, plná farieb a jesenných plodov. Zároveň nám ponúka množstvo prírodného materiálu využiteľného pri tvorení rôznych dekorácií.

            Pani vychovávateľky spolu s deťmi ŠKD a zamestnancami školy sa rozhodli priniesť trochu jesennej pestrosti aj do svojej školy. V prírode najprv nazbierali prírodniny rôznych farieb ako zlatisté listy, zelený mach či hnedé šišky. Z prineseného materiálu a vypestovaných plodov v záhradách v priestoroch školy naaranžovali jesennú výstavku.

            Všetkým patrí veľké poďakovanie za usilovnú prácu. Čo poviete?

            Fotogaléria

        • Exkurzia Osvienčim-Krakov
          • Exkurzia Osvienčim-Krakov

          • Dňa 9.10.2019 žiaci ôsmeho a deviateho ročníka absolvovali poznávaciu exkurziu do vojnou skúšaného Osvienčimu - doposiaľ najväčšej továrne na smrť (asi 1,1 milióna obetí), aby si navždy pripomenuli význam mieru vo svete. Tu počas 3 - 3,5 hodín si spolu s akreditovanými poľskými sprievodcami mali možnosť pozrieť a vypočuť v slovenčine príbehy vojnových obetí v koncentračnom tábore Auschwitz - Birkenau. Tábor je dnes múzeom zapísaným v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Popoludnie, keď sme zavítali do najkrajšieho poľského mesta Krakow, bolo už veľmi príjemné. Najprv žiaci navštívili kráľovský zámok Wawel - sídlo poľských panovníkov a interiér katedrály, neskôr exteriér Jagelovskej univerzity a Hlavné námestie, ktoré sa radí k najkrajším námestiam v Európe, Mariánsku baziliku s gotickým oltárom a stredovekú budovu Sukiennice. Nasledovalo osobné voľno a v neskorších večerných hodinách návrat do Kežmarku a Ľubice.

            Osobné pocity si každý ponechá v pamäti, srdci. V tichom uvedomení každý zo zúčastnených precíti hodnotu života v mieri,  schopnosť milovať život a ľudí, skloní hlavu pred odvahou obetovať svoj život za život iného, ako to urobil skromný kňaz M. Kolbe. V cele, kde tento výnimočný človek zomrel, sú stále živé kvety.

                                                                                                                 p. uč. Freundorferová, Kurutsova

            Fotogaléria

        • Cezpoľný beh žiačok a žiakov
          • Cezpoľný beh žiačok a žiakov

          • Dňa 02. 10. 2019 sa konalo okresné kolo v cezpoľnom behu žiačok a žiakov základných škôl. Žiaci mali za úlohu zdolať trať o dĺžke 2000 m a 2500 m.

            Našu školu úspešne reprezentovali žiačky M. Chovancová, S. Dravecká a T. Ordzovenská, ktoré obsadili krásne 2. miesto spomedzi 12 škôl okresu. Žiakom A. Maľákovi, B. Matalíkovi a A. Kaňovi sa darilo menej, ale aj napriek tomu dokázali obsadiť 6. miesto spomedzi 16 škôl okresu.

            Pretekári, ďakujeme vám za reprezentáciu a za vynaložené úsilie, želáme vám veľa šťastia a úspechov aj v ďalších súťažiach.

            Vaši telocvikári

            Fotogaléria

        • Beh Ľubicou 2019 - výsledky
          • Beh Ľubicou 2019 - výsledky

          • V rámci Európskeho týždňa športu sa v piatok 27. 9. 2019 v našej ZŠ v spolupráci s obcou Ľubica konal XXIII. ročník tradičného športového podujatia „Beh Ľubicou“. Na štartovacej čiare sa v jednotlivých kategóriách stretlo 228 súťažiacich zo 14 škôl kežmarského okresu. Žiaci 1., 2. a 3. ročníka súťažili v behu na 450 m. Žiaci 4. a 5. ročníka pretekali na trati dlhej 600 m. Žiaci a žiačky 6. a 7. ročníka mali pred sebou náročnejšiu 1200 m dlhú trať, no a ôsmakov, deviatakov, dorastencov a dorastenkyne čakal 2500 m dlhý okruh. Veríme, že obec si spolu s našou ZŠ tradíciu uchová a na ďalší rok sa na štartovacej čiare opäť stretnú atléti najrozličnejších vekových i výkonnostných kategórií. Výsledky z tohto športového podujatia ponúkame na nasledujúcom odkaze.

            Výsledky Beh Ľubicou 2019

            Fotogaléria

        • September v ŠKD
          • September v ŠKD

          • Činnosť v ŠDK sme v školskom roku 2019/2020 začali spoločnými aktivitami obidvoch oddelení ŠKD. V átriu školy sa deti zúčastnili zaujímavých súťaží, v ktorých nešlo len o výhru, ale najmä o zábavu.  Na školskom  ihrisku si potom zmerali sily v umení a zahrali sa na maliarov a umelcov. Deti si vyskúšali maľbu kriedou na asfalt cez pripravené šablóny. Museli sa sústrediť a zapojiť všetky sily, aby im vznikol očakávaný obrázok. Pri týchto spoločných aktivitách sa deti nielen zabavili, ale aj vzájomne zoznamovali a spoznávali.  

                                                                                                                         p. vychovávateľky ŠKD

            Fotogaléria

        • Zdravé popoludnie v ŠKD
          • Zdravé popoludnie v ŠKD

          • Jedno septembrové popoludnie v ŠKD sme si s deťmi spríjemnili hádaním a ochutnávkou zdravej zeleniny a ovocia. Začali sme tým, že deti mali za úlohu zistiť hmatom, čo sa ukrýva v pripravenej krabici. Deti hmatom zistili, že sa tam ukrýva ovocie a zelenia. Ich úlohou bolo napísať na lístok čo najviac druhov, ktoré si zapamätali. Po tejto vyčerpávajúcej úlohe nastala ochutnávka ovocia a zeleniny. Pri ochutnávke komentovali deti každé sústo slovkom „mňam“, čo bolo aj pre nás vychovávateľky veľmi potešujúce. Po ochutnávke sme si porozprávali o zdravej životospráve, ktorá zahŕňa nielen zdravú stravu, ale aj každodenný pohyb. Na záver sme deti pochválili za ich vedomosti a pozitívny prístup k zdravej výžive.

             p. vychovávateľky

            Fotogaléria

          • Ponuka krúžkovej činnosti 2019/2020

          • V tomto školskom roku 2019/2020 ponúkame širokú paletu záujmových útvarov v CVČ pri ZŠ Ľubica nielen pre žiakov našej školy. Jeho poslaním bude opäť vytvárať podmienky pre racionálne využívanie voľného času žiakov mimo vyučovania, pre oddych a regeneráciu duševných a fyzických síl, zdokonaľovanie zručností, rozvoj vedomostnej oblasti, fyzickej zdatnosti, rozvoj talentov, tvorivosti a schopností.

            Ponuka krúžkovej činnosti

        • Zbierka Biela pastelka
          • Zbierka Biela pastelka

          • Život je krajší, keď sa v ňom máte o koho sa oprieť!

            S touto krásnou myšlienkou v dňoch 19. a 20. septembra v našej škole prebiehala verejná zbierka Biela pastelka.
            Biela pastelka zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Výnos zbierky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, čo nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáha začleniť sa do bežného života. Uskutočniť zbierku sa podujali aj v tomto roku už po 5-krát terajší žiaci IX.B triedy.
            Vyjadrujeme veľkú vďaku všetkým tým, ktorí prispeli na pomoc ľuďom v núdzi - nevidiacim a slabozrakým.
                                                                                                                                                                 p. uč. E. Kurutsova

            Fotogaléria

        • Exkurzia v botanickej záhrade
          • Exkurzia v botanickej záhrade

          • 13. septembra uprostred nádherného slnkom zaliateho dňa žiaci VII.A triedy absolvovali prehliadku Expozície tatranskej prírody botanickej záhrady v Tatranskej Lomnici.

            Botanická záhrada má kultúrno–výchovné poslanie. Prvoradým cieľom Expozície tatranskej prírody je poznávanie tatranskej prírody ako aj záchrana a zachovanie vzácnych a ohrozených druhov tatranskej flóry, ich ochrana a výchova k  aktívnemu vzťahu k tatranskej prírode. Slúži na relax, prináša možnosť poznávať a pozorovať 330 druhov tatranských rastlín a stromov osídľujúcich rôzne biotopy, niektoré je možne kúpiť v podobe sadeníc alebo semien. Nové poznania, estetické naplnenie, dobrá nálada splnili účel návštevy botanickej záhrady.

                                                                                                 učiteľka biológie Kurutsova Elena

            Fotogaléria

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje