• Marec – mesiac knihy
          • Marec – mesiac knihy

          • Mesiac marec sa už tradične spája s knihou. Máloktorí však vedia, že tento mesiac je spätý aj s menom Mateja Hrebendu. Kto to bol, čomu zasvätil svoj život, aké strasti a radosti ho postretli , to všetko žiaci II. stupňa priblížili na výstavke v našej škole. Výstavka bola tematicky pestrá – priniesla nielen zaujímavosti zo života Mateja Hrebendu, ale predstavila aj vlastnú, originálnu tvorbu žiakov v podobe vlastných príbehov či pekných ilustrácií, priblížila nám, ako si máme vybrať tú správnu knihu, doplnená bola poučnými citátmi múdrych osobností zo sveta kníh, ako aj konkrétnymi výtlačkami kníh rôznej proveniencie. Na  príprave výstavky sa podieľalo 7 tried: V.A, V.B, VI.A, VI.C, VII.A., VII.B, VII.C pod vedením vyučujúcich SJL.

                                                                                                                                                                             Mgr. S. Glovňová

        • Deň vody
          • Deň vody

          • Dňa 18.3. 2014 sa triedy V.A, V.B, VI.A, VI.C spolu so svojimi triednymi učiteľmi zúčastnili exkurzie v rámci Dňa vody k malej vodnej elektrárni Huncovce, známej aj ako Turbína pri Kežmarku. Pri príjemnom jarnom počasí sme sa pešo vybrali z našej školy cez Lesopark Sever Kežmarok a okolo rybníka k tejto výnimočnej technickej pamiatke.

            Je to malá vodná elektráreň, ktorá bola postavená v roku 1910 Karolom Weinom pre potreby pradiarne a tkáčovne v Kežmarku, neskoršieho Tatraľanu. Z architektonického hľadiska vytvára dojem letnej vilky, preto len málo ľudí vie, o akú stavbu ide. K tejto stavbe vedie približne 3,5 km dlhý prívodný kanál. Tu sa voda prepadáva uzatvoreným prívodom k turbíne, čím sa vytvára potrebný tlak na jej činnosť. Pred nečistotami a upchaním sú turbíny chránené mrežou, z ktorej sú naplaveniny odstraňované dômyselným zariadením. Táto elektráreň v súčasnosti dodáva do verejnej siete približne 100 MW elektrickej energie.

            Našich žiakov zaujali najmä pôvodné viac ako 100 ročné stroje a zoznámili sa s celým procesom vzniku elektrickej energie. Pán R. Chlebovec, správca turbíny, priblížil deťom aj viaceré postrehy a zaujímavosti, s ktorými sa stretáva pri svojej práci. Deti tak mali možnosť spoznať a vidieť najstaršie originálne fungujúcu vodnú elektráreň na Slovensku. foto

                                                                                                          Mgr. R. Šufliarsky

        • Búrlivý vietor a jeho podoby
          • Búrlivý vietor a jeho podoby

          • Takmer v pravidelnom ročnom intervale už po tretíkrát po sebe  v dňoch 15. a 16. marca 2014 sa našou obcou prehnal búrlivý nárazovitý vietor, ktorého sila sa prejavila aj na strešnej krytine našej školy.

            Pracovníci firmy v najbližších dňoch musia vykonať opravu časti strechy, ktorá bola na mnohých miestach poškodená, pretože v prípade nepriaznivého počasia hrozí zatečenie telocvične.foto

        • Práce na prevádzke školy počas jarných prázdnin
          • Práce na prevádzke školy počas jarných prázdnin

          • Jarné prázdniny sa v plnej miere využili na odstránenie nevyhnutných porúch a havarijného stavu v našej Základnej škole.

            Už koncom februára bola prevedená oprava školského rozhlasu.

            Problém v rozvodovom systéme kúrenia v kuchyni ZŠ, ktorý spôsoboval opäť nemalé úniky vody, bol odstránený. Príčinou bolo rozsiahle skorodovanie potrubia, cez prasklinu unikala teplá voda do podlažia. Zároveň bola prevedená výmena už nefunkčného ventilu v umývačke riadu a ventilu na reguláciu v sprchách.

            V stredu 5. marca 2014 po dlhej predpríprave a zrealizovaní rekonštrukcie odberného elektrického zariadenia a elektromerového rozvádzača s meničmi bolo prevedené pripojenie k NN sieti VSD, a. s. na Budovateľskej ulici. Okrem technických podmienok boli splnené už aj obchodné podmienky pre pripojenie. Úplne záverečnú fázu – plombovanie krytu hlavného ističa v najbližších dňoch prevedú pracovníci VSD, a.s.

            V ďalších dňoch kúrenárska firma začala s demontážou a následne opravou zatekajúceho radiátora vo vzduchotechnike. Aj tu bola prevedená výmena armatúr, montáž prívodného a spiatočkového potrubia, a trojcestného ventilu na reguláciu. Po niekoľkých rokoch nefunkčnosti radiátor opäť začal plniť svoju funkciu.

            Aj na prívode vody v meracej šachte bolo potrebné vymeniť ventil, pretože bola ohrozená jeho životnosť.

            Všetkým, ktorí sa urgentne podieľali na odstránení porúch, aby nebola paralyzovaná prevádzka školy v čase školského vyučovania, patrí srdečná vďaka. foto

                                                                                                        PaedDr. Anna Fedorová, riad. školy

        • Zodpovedne.sk
          • Zodpovedne.sk

          • Zodpovedne.sk je projekt zameraný na bezpečné a zodpovedné používanie internetu, mobilných telefónov a iných nových technológií. Je podporovaný Európskou úniou v rámci komunitárneho programu Bezpečný internet. Jedným z dôvodov vzniku projektu je čoraz rozšírenejšie používanie internetu a narastanie jeho významu v živote detí a mladých ľudí.

            Partnermi projektu sú eSlovensko, o. z., Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Slovenský výbor pre Unicef, Slovak Telekom, Slovanet, Microsoft.

            Pri tejto príležitosti vyhlásilo eSlovensko o. z. súťaž na tému NETOLERANCIE. Počet prihlásených 23 tisíc školákov ukazuje, že naša mládež sa pri používaní informačno-komunikačných technológií v online svete správa zodpovedne.

            Do piateho ročníka súťaže sa rôznou formou zapojilo 97 škôl a takmer 23 000 detí. Spomedzi 128 prihlásených projektov boli vybrané tie najlepšie, ktoré získali titul Najzodpovednejší. Medzi víťazmi sú ocenení preventisti, polícia, knižnice, mestá, školy a žiaci za najzodpovednejšiu prezentáciu, kresbu, animáciu, stránku, video a básničku.

            Víťazi preukázali úžasnú kreativitu, dostali sme neuveriteľne krásne práce. Hlásili sa nám ako 6 ročné deti tak aj 17 roční študenti z celého Slovenska,“ vraví Miro Drobný, prezident eSlovensko. Víťazné práce a projekty budú prezentované a využívané v rámci školení o bezpečnom používaní internetu či už preventistami v oblasti online kriminality alebo v rámci ďalšieho vzdelávania pracovníkov s mládežou.

            Žiaci našej školy pracovali v školskom roku 2012/2013 na hodinách informatiky pod vedením p.učiteľky Mgr. Evy Raffajovej na téme Netolerancie a bezpečnosti internetu, svoje plagáty a materiály poslali do súťaže Zodpovedne.sk a získali bronzové ocenenie.

            Všetkým zúčastneným v súťaži gratulujeme!  Diplom: zs_lubica.pdf

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • Aj tento školský rok sa uskutočnilo školské kolo súťaže Šaliansky Maťko v prednese slovenských povestí. 17. 12. 2013 súperilo 11 recitátorov 2. – 5. ročníka.

            Zvíťazili: Šimon Zemčák, II. B a Petra Pisarčíková, V. BTíto žiaci nás budú reprezentovať v obvodnom kole, ktoré sa uskutoční 30. 1. 2013 v Kežmarku. A kto sa umiestnil na ďalších miestach?

            I.kategória:     2. miesto – Dajana Mária Drugáčová, II. B

                                 3.miesto – Sára Starinská, II. B

            II.kategória:   2. miesto – Simona Harnišová, V. A

                                3. miesto – Katarína Repčáková, V. B

             

            Srdečne blahoželáme!

             

          • Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch 10.02.2014  až 15.02.2014 sa uskutočnil Základný lyžiarsky výcvik v Spišských Hanušovciach formou zájazdu.

            Výcviku sa zúčastnilo 32 žiakov prevažne siedmeho ročníka a traja pedagógovia. Ubytovanie bolo zabezpečené v ZŠ Spišské Hanušovce a strava v ich školskej jedálni. Strava bola kvalitná, chutná a v dostatočnom množstve, čo ocenili najmä chlapci.

            Lyžiarsky vlek Pod Bufarkom sa nachádzal 5 minút pešej chôdze od školy. Boli tam dva vleky, jeden pre začiatočníkov, druhý pre pokročilých.

            Všetci žiaci boli v prvý deň rozdelení do troch lyžiarskych skupín, v ktorých sa nielen učili lyžovať a zdokonaľovať svoje lyžiarske schopnosti, ale aj súťažili v poobedných a večerných aktivitách a súťažiach. Žiaci sa počas celého týždňa riadili denným režimom a plnili výcvikový plán na svahu pod dohľadom svojich inštruktorov. Lyžovali sme každý deň 5 hodín, 3hodiny dopoludnia a 2 hodiny popoludní. Každý žiak sa lyžovať naučil a už v tretí výcvikový deň zdolávali väčší kopec aj naši začiatočníci. Tento výcvik splnil všetky ciele a úlohy, ktoré sme si pri jeho plánovaní stanovili.

            Počas celého výcviku vládla medzi všetkými zúčastnenými vynikajúca nálada, príjemná atmosféra a žiaci aj inštruktori si odniesli veľa pekných zážitkov.

            Všetkým zúčastneným patrí veľká vďaka a pochvala za snahu a už teraz sa tešíme na nasledujúci výcvik. foto

            Veronika Maníková

        • Beseda- India
          • Beseda- India

          • 20. februára 2014 sa žiaci šiesteho a siedmeho ročníka zúčastnili mimoriadne zaujímavej prednášky v rámci projektu Európa a svet, neziskovej organizácie SEEDS. Prednáška  zahŕňala poznatky a fakty, ktoré môžu deti využiť na dejepise, geografii, občianskej náuke, ale v neposlednom rade aj prvky environmentálnej a vlasteneckej výchovy .  V prvej časti nás pani Eva Ohrablová, ktorá okrem iného pracuje pre kanceláriu bývalej hokejovej legendy Petra Šťastného, je členkou neziskovej organizácie Seeds a spolupracuje aj s organizáciou Magna Deti v ohrození, previedla históriou, ale i súčasnosťou krajín juhovýchodnej Ázie, ktoré sama navštívila a precestovala. Mali sme tak možnosť vidieť prírodné krásy, historické pamiatky, ale i sociálnu situáciu ľudí žijúcich v Indii, Laose, Kambodži či Vietname. Najviac času venovala lektorka Indii. Nahliadli sme spolu s ňou do bežného života ľudí v tejto krajine, ako žijú, čo jedia , ako pečú chlieb, cestujú či pracujú. Pani Ohrablová  aj v súčasnosti pôsobí  v maličkej dedinke na úpätí Himalájí, kde spolu so svojimi spolupracovníkmi pomáha opravovať školu pre deti. Vysvetlila nám,  čo v Indii znamená vzdelanie pre deti, ako sa  tešia, že môžu chodiť  do školy a aké vedia byť vďačné za akúkoľvek pomoc. Prednášku ukončila zaujímavým pohľadom na Slovensko, ako nádhernú krajinu, s prekrásnymi pamiatkami, prírodou, zvykmi, kultúrou,  v ktorej sa ľudia majú lepšie ako 90% populácie Zeme. foto

            V druhej časti nazvanej:  Čo sa deje s našou planétou? Lektorka Katarína Hazuchová, ktorá sa venuje globálnej environmentálnej problematike a je držiteľkou certifikátu medzinárodnej akadémie o manažmante prírodných zdrojov a klimatickej zmeny, priblížila žiakom problematiku globálneho otepľovania a hrozieb, ktoré s tým súvisia. Tam kde boli rieky a jazerá je vysušená pôda. Pôda, na ktorej sa pestovalo obilie a zelenina sa premenilo na piesočnú púšť. Požiare ničia lesy a obydlia. Ľadovce sa topia, záplavy znehodnocujú pôdu, počasie je nepredvídateľné. Na niektorých miestach našej planéty sa bojuje s hladom, inde chýba pitná voda, či útočia mraky komárov...Otázkou je dokedy to naša planéta vydrží, a hlavne čo môžeme urobiť my? Lektorka ponúkla deťom možnosti ako oni sami môžu našej Zemi pomôcť , napríklad aj tým, že zastavia vodu keď si umývajú zuby, či vysadia pri škole aspoň jeden strom, budú triediť odpad....

            Na záver  lektorky použili výrok Mahátmá Gándího: „ Keď zmeníš seba, môžeš zmeniť svet“. Verím, že touto prednáškou sa nám aspoň trochu podarilo zasiať v deťoch akési semienka /názov organizácie Seeds/, ktoré budú v deťoch rásť, a urobia ich lepšími ľuďmi, ktorí nebudú  ľahostajní k svojmu okoliu.

             

            Jarmila Nahalková

        • Valentínska diskotéka
          • Valentínska diskotéka

          • V ten istý deň, ako sa zabávali mladší žiaci školy na karnevale, tak v popoludňajších hodinách od 14:30 sa v telocvični konala Valentínska diskotéka pre žiakov 5. – 9. ročníkov. V rámci diskotéky  vystúpili žiaci našej školy so zaujímavým programom – Igor Vaverčák – žiak IX.A predviedol svoj talent hrou na bicie. Timotej Fedor – žiak IX.B nám ukázal hru na heligónke. V ľudovom duchu nám zahral na harmonike aj Dávid Rusnák - žiak VI.C.  Svoj tanečný talent predviedli  žiačky tanečného odboru ZUŠ a Aleš Puška z V.A.

            Počas diskotéky boli vyhlásení víťazi súťaží o najkrajšiu Valentínku a plagát zameraný na valentínsku tému. Všetkým žiakom, ktorí sa do súťaží zapojili ďakujeme a tešíme sa na ďalšie výtvory.

            Potom sa už tancovalo a všetci sa výborne zabávali. Do tanca hrali DJ Makko & DJ Wojtto.  Za organizáciu a bezproblémový priebeh ďakujeme kolektívu žiakov IX.B triedy a učiteľom, ktorí sa zúčastnili diskotéky.

        • Karneval
          • Karneval

          • Fašiangy sú už tradične časom plesov, zábav a karnevalov. Karneval nechýbal ani na našej Základnej škole. Konal sa 20. februára 2014. Žiaci si dali na výbere masiek naozaj záležať. Do školy zavítali rôzne rozprávkové bytosti: ježibaby, víly, princezné, ale aj indiáni, kovboji, šašovia, vojaci a veľa iných masiek s rozžiarenými očkami. Všetky masky sa veselo zabávali, šantili, súťažili a tancovali. O výzdobu telocvične sa postarali žiaci IX. B triedy. Do nálady hrali

            DJ Makko & DJ Wojtto.

            Foto tu

        • Návšteva detí z materskej školy
          • Návšteva detí z materskej školy

          • V rámci spolupráce s MŠ v Ľubici navštívili dňa 23.01.2014 pani učiteľky a deti III. oddelenia  žiakov prvých tried našej školy. Deti sa zúčastnili otvorenej hodiny, prezreli si školu a zapojili sa zábovnou formou do vyučovacieho procesu. Cieľom stretnutia bolo eliminovať strach zo zápisu budúcich prvákov do ZŠ, ktorý sa uskutoční vo februári 2014. Deti boli veľmi aktívne, otvorené, v škole sa im páčilo.

            Fotky z tohto stretnutia si môžete pozrieť tu.

        • Lidl, EKOhra- Multifunkčné ihrisko pre našu školu
          • Lidl, EKOhra- Multifunkčné ihrisko pre našu školu

          • Milí rodičia!

            Obraciame sa na Vás s veľkou prosbou o pomoc pri splnení nášho sna. Spoločnosť LIDL Slovensko a Ministerstvo školstva SR vyhlásili v týchto dňoch ekologickú súťaž, ktorej predmetom je zbieranie PET fliaš.

            Aj naša škola sa bude uchádzať o víťazstvo v tejto súťaži. Pomôžte nám splniť náš sen. Poďme spolu vyhrať ihrisko pre žiakov našej školy. Stačí, ak od 17. februára do 16. marca 2014  budete nosiť PET fľaše do našej školy, vždy v piatok od 9,45 hod. do 10,30 hod. a my ich za Vás odnesieme do automatov v Lidli, alebo ich vy osobne odovzdáte do automatov v Lidli a nám prinesiete potvrdenie z automatu. 

            Potvrdenie o odovzdaní PET fliaš v termíne od 17. 2. 2014 (07:00) do 16. 3. 2014 (20:00) treba doručiť do školy najneskôr 17. 3. 2014 (do 8:00 hod.). Viac informácií nájdete na tomto odkaze: Lidl-_obec.docx, Lidl_EKO_A4.pdf alebo na http://www.lidl.sk

        • 0. ročník Učiteľského plesu
          • 0. ročník Učiteľského plesu

          • Dňa 17. januára 2014 sa konal 0. ročník Učiteľského plesu, ktorého sa zúčastnili nielen zamestnanci školy. Veríme, že v duchu tejto obnovenej tradície budeme pokračovať aj v ďalších rokoch, keďže ohlasy boli veľmi pozitívne. Týmto ďakujeme aj všetkým sponzorom, ktorí podporili túto akciu.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 5. 2. 2014 sa uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy pre I. -IV. kategóriu Hviezdoslavov Kubín 2014.

            Súťaže sa zúčastnili žiaci I. aj II. stupňa, ktorí svojím prednesom darovali všetkým prítomným príjemný umelecký zážitok. Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať na obvodnej súťaži v Kežmarku 20. 2. 2014.

            Za I. kategóriu (1. – 3. roč.) to budú žiaci: Adam Baláž z II. A a Dajana Mária Drugáčová z II. B triedy.

            Za II. kategóriu (4. – 6. roč.) budú súťažiť žiaci zo IV. B triedy: Jakub Solár a Romana Gorecká.

        • Čisté hory
          • Čisté hory

          • Dňa 26.9.2013 sa 90 žiakov našej školy a pani učiteľky: Mgr. E.Kurucová, Mgr. S. Glovňová, Mgr. J. Dragošeková a Mgr. S. Holovová zúčastnili akcie ČISTÉ HORY. Na trase od Hrebienka cez Bílikovu chatu a Rainerovu chatu vyzbierali odpad rôzneho druhu. Počasie  prialo a žiaci pomohli našim Tatrám.

             Akcie Čisté hory sa zúčastnili žiaci VI.C, VIII.A, VIII.B, IX.A, IX.B triedy. Ďakujeme všetkým účastníkom tejto akcie a tešíme sa na ďalší rok.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje